KUNNEN SPECIALE BIEREN BEDERVEN OF NIET?
Nieuws

Kunnen speciale bieren bederven of niet?

Ik schreef hier al geregeld dat ik erg tegen de verspilling van eten ben. In ons land wordt per jaar per persoon zo’n 2O kilo voedsel in de vuilnisemmer gekieperd. Probeer daarom ook met restjes nog een creatief gerechtje te maken, want weggooien van voedsel is (dood)zonde. En de houdbaarheidsdatum is voor sommige producten relatief. Vlees en vis en zuivel, daar moet je mee uitkijken. Maar sommige producten bederven heus niet zo snel. Goed initiatief dus van N-VA-Kamerlid Rita Gantois die er deze week voor pleitte om de lijst met producten die geen vervaldatum nodig hebben uit te breiden met onder andere pasta, chips, koffie en zware bieren. Goed idee, want als iets niet bederfelijk is, dan is het echt jammer om het weg te gooien.

Chips haal ik zelden in huis. Bij het aperitief zullen we weleens wat chips serveren, zeker als er kinderen op bezoek komen. Maar die eten meestal alle chips op (liever nog dan hun echte maaltijd, zo zijn kinderen) dus die gaan nooit de vuilbak in. En met restjes chips kun je deze chicken nuggets maken! En gedroogde pasta, ja daar weet iedereen toch van dat die niet echt slecht wordt. Maar bieren, dat is een ander paar mouwen. Ik ben niet zo’n ontzettend grote bierdrinker. In Spanje, na een lange zomerwandeling in de hitte drink ik weleens een koud pilsje. Of als er een WK of EK is, Belgische pils bij de match, dat hoort zo. Maar soms krijg ik eens speciale bieren cadeau na een draaibeurt of van vrienden, en de kans dat die te lang in de kelder staan en ze dus toch soms weg moeten worden gespoeld is redelijk groot. Ik drink namelijk veel sneller een glas wijn dan een speciaal biertje. En ook al is verspilling tegen mijn principes, ik moet bekennen dat ik daar toch soms zondigen moet.

Maar worden zware bieren echt niet slecht? Ik heb even rondgebeld bij kenners en het antwoord is: neen, maar… Lichte bieren, pilsjes en zo, kun je wel niet eindeloos drinken. Hoe zwaarder het bier (meer dan 10%) hoe langer je het kunt houden. Niet dat bier (zoals sommige wijnen) veel beter worden door ze lang in de kelder te laten liggen (sommige speciale bieren hebben wel een zekere rijpingstijd in de fles nodig), maar echt bederven zullen je speciale bieren niet. Ze kunnen wel wat smaak verliezen, wat anders gaan ruiken, eruitzien, of proeven, maar echt bederven gaan ze in feite niet. Dus ziek kun je er niet van worden. De meeste speciale bieren bewaren wel een paar jaar en als ze enkele maanden over tijd zijn, is er in feite niks aan de hand. Bewaar ze wel op plekken met een constante temperatuut (dat geldt ook voor wijn) en liefst in het donker, want bieren houden niet van teveel licht. Maar zomaar door de goot spoelen wanneer ze iets “over tijd zijn”, dat hoeft dus echt niet. Proef gewoon of je biertje nog lekker is, en geniet met volle teugen, maar wel met mate, of met maten.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer