KUNNEN SPECIALE BIEREN BEDERVEN OF NIET?
Nieuws

Kunnen speciale bieren bederven of niet?

Ik schreef hier al geregeld dat ik erg tegen de verspilling van eten ben. In ons land wordt per jaar per persoon zo’n 2O kilo voedsel in de vuilnisemmer gekieperd. Probeer daarom ook met restjes nog een creatief gerechtje te maken, want weggooien van voedsel is (dood)zonde. En de houdbaarheidsdatum is voor sommige producten relatief. Vlees en vis en zuivel, daar moet je mee uitkijken. Maar sommige producten bederven heus niet zo snel. Goed initiatief dus van N-VA-Kamerlid Rita Gantois die er deze week voor pleitte om de lijst met producten die geen vervaldatum nodig hebben uit te breiden met onder andere pasta, chips, koffie en zware bieren. Goed idee, want als iets niet bederfelijk is, dan is het echt jammer om het weg te gooien.

Chips haal ik zelden in huis. Bij het aperitief zullen we weleens wat chips serveren, zeker als er kinderen op bezoek komen. Maar die eten meestal alle chips op (liever nog dan hun echte maaltijd, zo zijn kinderen) dus die gaan nooit de vuilbak in. En met restjes chips kun je deze chicken nuggets maken! En gedroogde pasta, ja daar weet iedereen toch van dat die niet echt slecht wordt. Maar bieren, dat is een ander paar mouwen. Ik ben niet zo’n ontzettend grote bierdrinker. In Spanje, na een lange zomerwandeling in de hitte drink ik weleens een koud pilsje. Of als er een WK of EK is, Belgische pils bij de match, dat hoort zo. Maar soms krijg ik eens speciale bieren cadeau na een draaibeurt of van vrienden, en de kans dat die te lang in de kelder staan en ze dus toch soms weg moeten worden gespoeld is redelijk groot. Ik drink namelijk veel sneller een glas wijn dan een speciaal biertje. En ook al is verspilling tegen mijn principes, ik moet bekennen dat ik daar toch soms zondigen moet.

Maar worden zware bieren echt niet slecht? Ik heb even rondgebeld bij kenners en het antwoord is: neen, maar… Lichte bieren, pilsjes en zo, kun je wel niet eindeloos drinken. Hoe zwaarder het bier (meer dan 10%) hoe langer je het kunt houden. Niet dat bier (zoals sommige wijnen) veel beter worden door ze lang in de kelder te laten liggen (sommige speciale bieren hebben wel een zekere rijpingstijd in de fles nodig), maar echt bederven zullen je speciale bieren niet. Ze kunnen wel wat smaak verliezen, wat anders gaan ruiken, eruitzien, of proeven, maar echt bederven gaan ze in feite niet. Dus ziek kun je er niet van worden. De meeste speciale bieren bewaren wel een paar jaar en als ze enkele maanden over tijd zijn, is er in feite niks aan de hand. Bewaar ze wel op plekken met een constante temperatuut (dat geldt ook voor wijn) en liefst in het donker, want bieren houden niet van teveel licht. Maar zomaar door de goot spoelen wanneer ze iets “over tijd zijn”, dat hoeft dus echt niet. Proef gewoon of je biertje nog lekker is, en geniet met volle teugen, maar wel met mate, of met maten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer