Nieuws

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen.

Schaaldieren bijvoorbeeld. Erwtjes en spinazie ook. Maar pas op: niet alle ingrediënten overleven een verblijf in de diepvriezer. Geloof me: de volgende producten wil je echt niet in je vriezer steken, want het loopt gegarandeerd fout.

1. Avocado

Je kunt avocado’s echt niet in de vriezer stoppen. Alle structuur is weg en je krijgt een goor boeltje nadat je ze ontdooid hebt.

2. Kaas

Zeker zachte kazen verliezen al hun structuur in de diepvriezer. Harde kazen zou je er in principe nog wel kunnen in bewaren, maar stop die liever gewoon in de ijskast.

3. Gekookte pasta

Kun je absoluut niet bewaren in de diepvriezer. Dan krijg je echt een vuil papje.

4. Gefrituurde gerechten

Eens gefrituurd stop je eten ook niet meer in de vriezer. Ook hier krijg je een goor prakje. En de crunch is zeker weg.

5. Melk en yoghurt

Je kunt het wel nog koken nadat je bevroren melk een dag hebt laten rusten in de frigo, maar om te drinken is het echt geen goed idee.

6. Eieren

Rauwe eieren al zeker niet. De binnenkant zet uit, en de eieren zullen barsten. Maar ook gekookte eitjes kun je beter niet in de diepvriezer bewaren.

7. Verse kruiden

Bewaar je “zachte” verse kruiden in de diepvriezer dan krijg je bruine smurrie. Niet doen.

8. Ketchup

Lukt ook niet. Net zoals mayonaise en andere sauzen op basis van eieren. Ketchup gaat opsplitsen in een waterig gedeelte en een soort van tomatenpapje.

9. Voedsel in blik

Gevaarlijk. De inhoud gaat uitzetten en het blik zal openbarsten. Lokaal ontploffingsgevaar dus!

10. Flessen wijn

Ok, dit lijkt heel stom, maar ik heb het al meermaals voorgehad. Even een flesje wijn of champagne in de diepvriezer stoppen om snel af te koelen. De drank zet uit, en de fles knalt in duizend scherven uiteen. Stom, heel stom.

Drank met een heel hoog alcoholpercentage zoals bepaalde eaux de vie kun je wel in de diepvriezer bewaren. Door het hoge alcoholgehalte bevriezen die niet maar blijven ze wel ijskoud.

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer