Omdat ik hou van New York en de fantastische (maar helaas wel prijzige) restaurants die in de Big Apple te vinden zijn, volg ik velen van hen op social media. En ik zag daar veel vreugde de voorbije dagen, want ze zijn net voor Valentijn weer open mogen gaan. De restaurants zijn van begin december gesloten, maar afhaalmaaltijden mochten wel verzorgd worden, en opvallend: op terrasjes eten mocht ook. Maar het was de voorbije maanden ook in New York winter, dus evident was dat natuurlijk niet. Er zouden intussen in New York al zo’n 140000 banen verloren zijn gegaan in de horeca. Als je weet dat personeel in restaurants al niet bijzonder veel verdiende, dan begrijp je hoe ernstig de situatie daar nu is.
Net voor Valentijn mochten ze dus weer openen, maar met een aan amper 25 procent van hun normale capaciteit. Eén op de vier normale zitplaatsen mag dus weer ingenomen worden. Voor de meeste restaurateurs is dat gewoon veel te weinig en hun restaurants zullen op die manier ook niet rendabel zijn, maar de gouverneur heeft gezegd: beter dan dan niets. Uiteraard zijn mondkapjes ook verplicht en moeten voor de rest alle veiligheidsmaatregelen genomen worden die we hier ook kennen. Eén zeer opvallende maatregel, maar ik weet niet of die nu opgelegd is door de overheid, of eerder door de restaurateurs zelf, is dat de temperatuur van de klanten bij het binnenkomen wordt gemeten.
Ik herinner me nog dat we de voorbije zomer gingen eten in een restaurant in Wetteren en dat de gastvrouw ook met zo’n temperatuurpistool checkte of we geen koorts hadden. Ik heb er nog een blogpost over geschreven die toen best veel teweeg heeft gebracht. Ik vond dat toen zwaar overdreven en ook niet wettelijk. En daarin werd ik gelijk gegeven door juridische experts, maar een groot deel van de lezers van Would Be Chef vond het toch een verstandige maatregel van de gastvrouw. Vandaag volg ik de Instagram Account van het driesterren restaurant Per Se in New York, en wat blijkt: ook daar kom je niet binnen als je je koorts niet wil laten checken.
Het bijzondere is: ik zou een klein fortuin geven om mijn benen nog eens onder tafel te mogen steken bij Per Se, het eten is er geweldig, je zit er op een toplocatie, en New York lijkt nu zo ontzettend onhaalbaar… Laat ons zeggen dat ik het verplicht laten opnemen van mijn temperatuur er met de glimlach bij zou nemen, net als de mondkapjes, en al zeker de grote afstand tussen de tafeltjes. Meer nog: ik zou het nu zelfs niet erg vinden om in de winterkoude ergens buiten op een terrasje te mogen lunchen, ergens in de eerste de beste pizzatent in New York, voor mijn part.
Die thermometers moeten ze toch maar niet overwegen hier, die geven hooguit een vals gevoel van veiligheid, maar een beetje perspectief zou de horeca bij ons nu ook wel kunnen gebruiken. En wij als klanten evenzeer. Het wordt straks lente. Dit weekend al. Zo snel komen er uiteraard geen versoepelingen. Maar zou het niet leuk zijn om de terrassen van restaurants dan toch alweer te openen? Desnoods enkel voor de lunch zoals dat nu al een paar maanden in Barcelona het geval is? Desnoods ook met een beperkte bezetting zoals in New York? Laat ons hopen dat de situatie snel zo veilig wordt dat er een beetje versoepelingen kunnen.
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer