Omdat ik hou van New York en de fantastische (maar helaas wel prijzige) restaurants die in de Big Apple te vinden zijn, volg ik velen van hen op social media. En ik zag daar veel vreugde de voorbije dagen, want ze zijn net voor Valentijn weer open mogen gaan. De restaurants zijn van begin december gesloten, maar afhaalmaaltijden mochten wel verzorgd worden, en opvallend: op terrasjes eten mocht ook. Maar het was de voorbije maanden ook in New York winter, dus evident was dat natuurlijk niet. Er zouden intussen in New York al zo’n 140000 banen verloren zijn gegaan in de horeca. Als je weet dat personeel in restaurants al niet bijzonder veel verdiende, dan begrijp je hoe ernstig de situatie daar nu is.
Net voor Valentijn mochten ze dus weer openen, maar met een aan amper 25 procent van hun normale capaciteit. Eén op de vier normale zitplaatsen mag dus weer ingenomen worden. Voor de meeste restaurateurs is dat gewoon veel te weinig en hun restaurants zullen op die manier ook niet rendabel zijn, maar de gouverneur heeft gezegd: beter dan dan niets. Uiteraard zijn mondkapjes ook verplicht en moeten voor de rest alle veiligheidsmaatregelen genomen worden die we hier ook kennen. Eén zeer opvallende maatregel, maar ik weet niet of die nu opgelegd is door de overheid, of eerder door de restaurateurs zelf, is dat de temperatuur van de klanten bij het binnenkomen wordt gemeten.
Ik herinner me nog dat we de voorbije zomer gingen eten in een restaurant in Wetteren en dat de gastvrouw ook met zo’n temperatuurpistool checkte of we geen koorts hadden. Ik heb er nog een blogpost over geschreven die toen best veel teweeg heeft gebracht. Ik vond dat toen zwaar overdreven en ook niet wettelijk. En daarin werd ik gelijk gegeven door juridische experts, maar een groot deel van de lezers van Would Be Chef vond het toch een verstandige maatregel van de gastvrouw. Vandaag volg ik de Instagram Account van het driesterren restaurant Per Se in New York, en wat blijkt: ook daar kom je niet binnen als je je koorts niet wil laten checken.
Het bijzondere is: ik zou een klein fortuin geven om mijn benen nog eens onder tafel te mogen steken bij Per Se, het eten is er geweldig, je zit er op een toplocatie, en New York lijkt nu zo ontzettend onhaalbaar… Laat ons zeggen dat ik het verplicht laten opnemen van mijn temperatuur er met de glimlach bij zou nemen, net als de mondkapjes, en al zeker de grote afstand tussen de tafeltjes. Meer nog: ik zou het nu zelfs niet erg vinden om in de winterkoude ergens buiten op een terrasje te mogen lunchen, ergens in de eerste de beste pizzatent in New York, voor mijn part.
Die thermometers moeten ze toch maar niet overwegen hier, die geven hooguit een vals gevoel van veiligheid, maar een beetje perspectief zou de horeca bij ons nu ook wel kunnen gebruiken. En wij als klanten evenzeer. Het wordt straks lente. Dit weekend al. Zo snel komen er uiteraard geen versoepelingen. Maar zou het niet leuk zijn om de terrassen van restaurants dan toch alweer te openen? Desnoods enkel voor de lunch zoals dat nu al een paar maanden in Barcelona het geval is? Desnoods ook met een beperkte bezetting zoals in New York? Laat ons hopen dat de situatie snel zo veilig wordt dat er een beetje versoepelingen kunnen.
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer