Opvallende maatregel bij heropening restaurants New York
Nieuws

Opvallende maatregel bij heropening restaurants New York

Omdat ik hou van New York en de fantastische (maar helaas wel prijzige) restaurants die in de Big Apple te vinden zijn, volg ik velen van hen op social media. En ik zag daar veel vreugde de voorbije dagen, want ze zijn net voor Valentijn weer open mogen gaan. De restaurants zijn van begin december gesloten, maar afhaalmaaltijden mochten wel verzorgd worden, en opvallend: op terrasjes eten mocht ook. Maar het was de voorbije maanden ook in New York winter, dus evident was dat natuurlijk niet. Er zouden intussen in New York al zo’n 140000 banen verloren zijn gegaan in de horeca. Als je weet dat personeel in restaurants al niet bijzonder veel verdiende, dan begrijp je hoe ernstig de situatie daar nu is.

Net voor Valentijn mochten ze dus weer openen, maar met een aan amper 25 procent van hun normale capaciteit. Eén op de vier normale zitplaatsen mag dus weer ingenomen worden. Voor de meeste restaurateurs is dat gewoon veel te weinig en hun restaurants zullen op die manier ook niet rendabel zijn, maar de gouverneur heeft gezegd: beter dan dan niets. Uiteraard zijn mondkapjes ook verplicht en moeten voor de rest alle veiligheidsmaatregelen genomen worden die we hier ook kennen. Eén zeer opvallende maatregel, maar ik weet niet of die nu opgelegd is door de overheid, of eerder door de restaurateurs zelf, is dat de temperatuur van de klanten bij het binnenkomen wordt gemeten.

Ik herinner me nog dat we de voorbije zomer gingen eten in een restaurant in Wetteren en dat de gastvrouw ook met zo’n temperatuurpistool checkte of we geen koorts hadden. Ik heb er nog een blogpost over geschreven die toen best veel teweeg heeft gebracht. Ik vond dat toen zwaar overdreven en ook niet wettelijk. En daarin werd ik gelijk gegeven door juridische experts, maar een groot deel van de lezers van Would Be Chef vond het toch een verstandige maatregel van de gastvrouw. Vandaag volg ik de Instagram Account van het driesterren restaurant Per Se in New York, en wat blijkt: ook daar kom je niet binnen als je je koorts niet wil laten checken.

Het bijzondere is: ik zou een klein fortuin geven om mijn benen nog eens onder tafel te mogen steken bij Per Se, het eten is er geweldig, je zit er op een toplocatie, en New York lijkt nu zo ontzettend onhaalbaar… Laat ons zeggen dat ik het verplicht laten opnemen van mijn temperatuur er met de glimlach bij zou nemen, net als de mondkapjes, en al zeker de grote afstand tussen de tafeltjes. Meer nog: ik zou het nu zelfs niet erg vinden om in de winterkoude ergens buiten op een terrasje te mogen lunchen, ergens in de eerste de beste pizzatent in New York, voor mijn part.

Die thermometers moeten ze toch maar niet overwegen hier, die geven hooguit een vals gevoel van veiligheid, maar een beetje perspectief zou de horeca bij ons nu ook wel  kunnen gebruiken. En wij als klanten evenzeer. Het wordt straks lente. Dit weekend al. Zo snel komen er uiteraard geen versoepelingen. Maar zou het niet leuk zijn om de terrassen van restaurants dan toch alweer te openen? Desnoods enkel voor de lunch zoals dat nu al een paar maanden in Barcelona het geval is? Desnoods ook met een beperkte bezetting zoals in New York? Laat ons hopen dat de situatie snel zo veilig wordt dat er een beetje versoepelingen kunnen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer