PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK

Thomas Keller is een absolute ster in de culinaire wereld. Hij is de chef van The French Laundry in Yountville in Californië, sinds jaar en dag één van de beste restaurants van Amerika, en in 2004 zelfs de Nummer 1 in de fameuze lijst met de 50 beste restaurants ter wereld. In 2004 opende hij Per Se aan Colombus Circle, met zicht op Central Park, en de opening van dat restaurant was in dat jaar de hype van New York, met wachtlijsten van maanden. Heel snel kreeg Per Se trouwens drie Michelinsterren, en die hebben ze tot op vandaag. Bij een vorig bezoek kregen we een rondleiding in de keuken, en wat ik toen indrukwekkend vond, was dat Keller in beide keukens (met toch een tijdsverschil van drie uur) tegelijk kookt. In New York hingen niet enkel schermen in de keuken, maar ook camera’s, waardoor Keller z’n chefs in de gaten kon houden en bijsturen.

Het restaurant is klassiek chique qua inrichting, maar het zicht op Central Park maakt het absoluut bijzonder. De bediening is super professioneel en het eten is uitstekend. Ik ben er intussen drie of vier keer geweest, verspreid over een dikke tien jaar, en ik moet zeggen: de kwaliteit is constant. Misschien is het vernieuwende er een beetje af, en is dat de reden waarom het restaurant niet meer in de allerhoogste regionen in de Top 100 staat, maar vergis je niet: er wordt nog steeds prachtig gekookt.

Het eerste gerechtje met oester, tapioca en kaviaar is een klassieker die bijna altijd in het menu staat, maar is dan ook erg mooi. Voor ons was de topper het wortelgerecht, vegetarisch, fris, mooi in balans tussen smeuïg en zuur. Bijzonder is de trend om van brood een aparte gang te maken, midden in de maaltijd. Ook in andere restaurants hebben we dat meegemaakt in New York. Je krijgt geen brood en boter bij de volledige maaltijd, maar brood komt als gang tussendoor. Speciaal. Dat geldt trouwens ook voor de kaas: is een gerecht, en geen kaasbord. De desserts waren fantastisch. Leuke aanpak ook: verschillende kleine bordjes met lekkere verschillende bereidingen en uiteenlopende smaakjes. Het ijs met tijm en citroen was echt de topper. Kortom: drie sterren helemaal waard. Niet de meest spannende maaltijd van de week, dat nu ook niet, maar absoluut een topervaring, opnieuw. Ik kom zeker terug. Eerst wat sparen. En diëten.