Thomas Keller is een absolute ster in de culinaire wereld. Hij is de chef van The French Laundry in Yountville in Californië, sinds jaar en dag één van de beste restaurants van Amerika, en in 2004 zelfs de Nummer 1 in de fameuze lijst met de 50 beste restaurants ter wereld. In 2004 opende hij Per Se aan Colombus Circle, met zicht op Central Park, en de opening van dat restaurant was in dat jaar de hype van New York, met wachtlijsten van maanden. Heel snel kreeg Per Se trouwens drie Michelinsterren, en die hebben ze tot op vandaag. Bij een vorig bezoek kregen we een rondleiding in de keuken, en wat ik toen indrukwekkend vond, was dat Keller in beide keukens (met toch een tijdsverschil van drie uur) tegelijk kookt. In New York hingen niet enkel schermen in de keuken, maar ook camera’s, waardoor Keller z’n chefs in de gaten kon houden en bijsturen.
Het restaurant is klassiek chique qua inrichting, maar het zicht op Central Park maakt het absoluut bijzonder. De bediening is super professioneel en het eten is uitstekend. Ik ben er intussen drie of vier keer geweest, verspreid over een dikke tien jaar, en ik moet zeggen: de kwaliteit is constant. Misschien is het vernieuwende er een beetje af, en is dat de reden waarom het restaurant niet meer in de allerhoogste regionen in de Top 100 staat, maar vergis je niet: er wordt nog steeds prachtig gekookt.
Het eerste gerechtje met oester, tapioca en kaviaar is een klassieker die bijna altijd in het menu staat, maar is dan ook erg mooi. Voor ons was de topper het wortelgerecht, vegetarisch, fris, mooi in balans tussen smeuïg en zuur. Bijzonder is de trend om van brood een aparte gang te maken, midden in de maaltijd. Ook in andere restaurants hebben we dat meegemaakt in New York. Je krijgt geen brood en boter bij de volledige maaltijd, maar brood komt als gang tussendoor. Speciaal. Dat geldt trouwens ook voor de kaas: is een gerecht, en geen kaasbord. De desserts waren fantastisch. Leuke aanpak ook: verschillende kleine bordjes met lekkere verschillende bereidingen en uiteenlopende smaakjes. Het ijs met tijm en citroen was echt de topper. Kortom: drie sterren helemaal waard. Niet de meest spannende maaltijd van de week, dat nu ook niet, maar absoluut een topervaring, opnieuw. Ik kom zeker terug. Eerst wat sparen. En diëten.
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer