Thomas Keller is een absolute ster in de culinaire wereld. Hij is de chef van The French Laundry in Yountville in Californië, sinds jaar en dag één van de beste restaurants van Amerika, en in 2004 zelfs de Nummer 1 in de fameuze lijst met de 50 beste restaurants ter wereld. In 2004 opende hij Per Se aan Colombus Circle, met zicht op Central Park, en de opening van dat restaurant was in dat jaar de hype van New York, met wachtlijsten van maanden. Heel snel kreeg Per Se trouwens drie Michelinsterren, en die hebben ze tot op vandaag. Bij een vorig bezoek kregen we een rondleiding in de keuken, en wat ik toen indrukwekkend vond, was dat Keller in beide keukens (met toch een tijdsverschil van drie uur) tegelijk kookt. In New York hingen niet enkel schermen in de keuken, maar ook camera’s, waardoor Keller z’n chefs in de gaten kon houden en bijsturen.
Het restaurant is klassiek chique qua inrichting, maar het zicht op Central Park maakt het absoluut bijzonder. De bediening is super professioneel en het eten is uitstekend. Ik ben er intussen drie of vier keer geweest, verspreid over een dikke tien jaar, en ik moet zeggen: de kwaliteit is constant. Misschien is het vernieuwende er een beetje af, en is dat de reden waarom het restaurant niet meer in de allerhoogste regionen in de Top 100 staat, maar vergis je niet: er wordt nog steeds prachtig gekookt.
Het eerste gerechtje met oester, tapioca en kaviaar is een klassieker die bijna altijd in het menu staat, maar is dan ook erg mooi. Voor ons was de topper het wortelgerecht, vegetarisch, fris, mooi in balans tussen smeuïg en zuur. Bijzonder is de trend om van brood een aparte gang te maken, midden in de maaltijd. Ook in andere restaurants hebben we dat meegemaakt in New York. Je krijgt geen brood en boter bij de volledige maaltijd, maar brood komt als gang tussendoor. Speciaal. Dat geldt trouwens ook voor de kaas: is een gerecht, en geen kaasbord. De desserts waren fantastisch. Leuke aanpak ook: verschillende kleine bordjes met lekkere verschillende bereidingen en uiteenlopende smaakjes. Het ijs met tijm en citroen was echt de topper. Kortom: drie sterren helemaal waard. Niet de meest spannende maaltijd van de week, dat nu ook niet, maar absoluut een topervaring, opnieuw. Ik kom zeker terug. Eerst wat sparen. En diëten.
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer
Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer
Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer
Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer
Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer
Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer