PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
Restaurant

Per se: 3 sterren aan central park

Thomas Keller is een absolute ster in de culinaire wereld. Hij is de chef van The French Laundry in Yountville in Californië, sinds jaar en dag één van de beste restaurants van Amerika, en in 2004 zelfs de Nummer 1 in de fameuze lijst met de 50 beste restaurants ter wereld. In 2004 opende hij Per Se aan Colombus Circle, met zicht op Central Park, en de opening van dat restaurant was in dat jaar de hype van New York, met wachtlijsten van maanden. Heel snel kreeg Per Se trouwens drie Michelinsterren, en die hebben ze tot op vandaag. Bij een vorig bezoek kregen we een rondleiding in de keuken, en wat ik toen indrukwekkend vond, was dat Keller in beide keukens (met toch een tijdsverschil van drie uur) tegelijk kookt. In New York hingen niet enkel schermen in de keuken, maar ook camera’s, waardoor Keller z’n chefs in de gaten kon houden en bijsturen.

Het restaurant is klassiek chique qua inrichting, maar het zicht op Central Park maakt het absoluut bijzonder. De bediening is super professioneel en het eten is uitstekend. Ik ben er intussen drie of vier keer geweest, verspreid over een dikke tien jaar, en ik moet zeggen: de kwaliteit is constant. Misschien is het vernieuwende er een beetje af, en is dat de reden waarom het restaurant niet meer in de allerhoogste regionen in de Top 100 staat, maar vergis je niet: er wordt nog steeds prachtig gekookt.

Het eerste gerechtje met oester, tapioca en kaviaar is een klassieker die bijna altijd in het menu staat, maar is dan ook erg mooi. Voor ons was de topper het wortelgerecht, vegetarisch, fris, mooi in balans tussen smeuïg en zuur. Bijzonder is de trend om van brood een aparte gang te maken, midden in de maaltijd. Ook in andere restaurants hebben we dat meegemaakt in New York. Je krijgt geen brood en boter bij de volledige maaltijd, maar brood komt als gang tussendoor. Speciaal. Dat geldt trouwens ook voor de kaas: is een gerecht, en geen kaasbord. De desserts waren fantastisch. Leuke aanpak ook: verschillende kleine bordjes met lekkere verschillende bereidingen en uiteenlopende smaakjes. Het ijs met tijm en citroen was echt de topper. Kortom: drie sterren helemaal waard. Niet de meest spannende maaltijd van de week, dat nu ook niet, maar absoluut een topervaring, opnieuw. Ik kom zeker terug. Eerst wat sparen. En diëten.

PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK
PER SE: 3 STERREN AAN CENTRAL PARK

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer

IMG_6154 2

Vetro Mumbai: Italiaanse keuken met een twist in het bijzondere India

Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer

Mumbai Bombay India Would Be Chef Sven Ornelis13

Ziya Mumbai: verfijnde Indische keuken in de Oberoi in Mumbai

Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer

IMG_6754

Chez Coco voor de lekkerste kipjes

Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer

Masque India Mumbai Sven Ornelis Would Be Chef6

Hiervoor reis je naar Mumbai: Masque Restaurant

Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ’t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer