Nieuws

Weet jij waar roomijs vandaan komt?

Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit. In China waren ze er ook vroeg bij! Daar werden rond 200 v.Chr. al bevroren mengsels van melk en rijst geserveerd aan de koninklijke familie. Het zou Marco Polo geweest zijn die in de 13e eeuw de recepten voor ijs naar Europa bracht vanuit het Verre Oosten.

In het Arabische Rijk werden in de middeleeuwen al sorbet-achtige desserts gemaakt met suiker, water en fruit. Maar ere wie ere toekomt: het moderne roomijs begon pas echt vorm te krijgen in Italië in de 16e eeuw, waar het toen al bekend stond als “gelato”. Catherine de’ Medici introduceerde Italiaanse ijsmakers en hun recepten aan het Franse hof toen ze in 1533 trouwde met de toekomstige koning Hendrik II van Frankrijk. Het eerste gedocumenteerde recept voor roomijs in Engeland verschijnt in het boek “Mrs. Mary Eales’s Receipts” uit 1718. In de Verenigde Staten werd roomijs populair in de 18e eeuw.

Maar het was pas in de 19e eeuw, met de uitvinding van commerciële ijsmachines dat roomijs betaalbaar werd wat leidde tot de massale populariteit die het vandaag de dag heeft.

Gerelateerde nieuwsberichten

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer

Buns met pulled duck, gepekelde rode ui en hoisin mayonaise

22 augustus is Bao Day! Laat ons dat vieren met dit toprecept.

Ik ben een grote fan van Bao buns, en heel vaak als mensen bij me komen eten serveer ik dit als een van de gerechten. Een bao, ook wel bekend als baozi of bao bun, is een gestoomd broodje afkomstig uit de Chinese keuken … Lees meer

Zijn bijen gevaarlijk? En welk nut hebben ze eigenlijk?

17 augustus is World honey bee day. Veel mensen zijn bang van bijen, maar dat is eigenlijk niet nodig. Honingbijen zijn over het algemeen niet agressief en ze zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen … Lees meer

Waar komt Bratwurst vandaan? En een goede tip om die eens anders klaar te maken!

16 augustus is World Bratwurst Day. Je zal er wellicht niet van schrikken maar bratwurst komt oorspronkelijk uit Duitsland, en is er tot op vandaag super populair … Lees meer