Verrassende Bordeauxwijnen
Nieuws

Verrassende Bordeauxwijnen

Als men het heeft over Bordeauxwijnen, waar denk je dan aan? Hele dure toppers? Stevige wijnen met al even stevige prijskaartjes? Lekker maar klassiek? Veel tannine? Vooral niet vernieuwend? Of je nu een fan bent van wijnen uit de Bordeaux-regio, of liever voor nieuwe wereldwijnen gaat, de kans is groot dat je toch een bepaald idee hebt over deze wijnen die in Vlaanderen tot op vandaag nog steeds ontzettend populair zijn. Ik moet zeggen: ik ben zelf fan. Altijd geweest. Ik heb ook best wel wat Bordeaux in de kelder liggen. Carbonnieux is één van mijn favoriete witte wijnen en bij rood ben ik grote fan van de toppers van Saint-Estephe. Maar dat zijn inderdaad hele klassieke wijnen en behoorlijk prijzig. “Typisch” zeg maar.

Net daarom vond ik de wijndegustatie waarop ik gisteren in het hippe Brusselse restaurant Humphrey werd uitgenodigd boeiend. Niet de klassiekers, de trofeewijnen of de grote klinkende namen, maar verrassende, vaak erg betaalbare, en moderne wijnen uit de Bordeaux werden er geschonken. Prima locatie trouwens om kritische proevers te ontvangen, want de gerechten bij Humphrey zijn gebaseerd op pure ingrediënten maar dan wel met pittige invloeden uit de Filipijnse keuken. Spicy, soms wat zure, verrassende smaken dus. Niet altijd evident om daar een aangepaste wijn bij te verzinnen. Je zou al snel naar nieuwe wereldwijnen grijpen bij dit soort Aziatisch-Belgische keuken. Maar de geserveerde Bordeauxwijnen pasten perfect bij de gerechtjes.

Wat gedacht van Le Malbec de Grenet uit 2016. De fles zelf was al verrassend, want niet de typische Bordeauxfles met de strak oplopende hals, maar de meer gebogen Bourgognevariant. En het etiket deed me ook meer denken aan een moderne Rhone wijn of die van sommige Provence wijnen, met een Facebook-embleem zelfs. Een biowijn zonder al te veel neus dat wel, maar wel modern gemaakt en een ideale begeleider bij de garnalenburgertjes met Filipijnse saus. Wijnen uit Bordeaux hoeven ook niet onbetaalbaar te zijn. De Chateau de Bel-Air La Royère waarmee we de maaltijd waren gestart, een hele frisse Sauvignon Blanc die wel even hout had gezien, was prijs/kwaliteit ook een aanrader. De hele wine pairing was voornamelijk op bio-wijnen gebaseerd. Les Trois Petiotes een mooie biodynamische Côtes de Bourg was één van mijn favorieten. En de afsluiter, Chateau Haut-Bergeron 2015 een mooie zoete Sauternes, met noties van sinaasappel zeste, abrikoos, hionng en saffraan, maar ook een noodzakelijk zuurtje was natuurlijk de spreekwoordelijke kers op de taart. Correctie: exclusieve druif na een mooie maaltijd.

Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen
Verrassende Bordeauxwijnen

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer