Wat ik echt heb gemist op vakantie!
Nieuws

Wat ik echt heb gemist op vakantie!

Wat ik het meeste aan België mis wanneer ik op vakantie ben? Dat was een van de vragen die mijn collega’s Bjorn en Ann mij gisteren tijdens hun laatste vervangende ochtendshow op Joe stelden. Of er iets was dat ik mis wanneer ik in Barcelona ben. Onze kat uiteraard. Gilbert is de liefste poes ter wereld, en het was deze nacht een heerlijk weerzien met veel geknuffel.

Maar de vraag ging eerder over iets. Niet iemand. Over een Belgisch ding, of een gewoonte, die ze nergens in de wereld zo goed kennen als in ons Belgenlandje. En ja, dan zijn er twee dingen die ik in Barcelona elk jaar weer mis. Twee ingrediënten die ze daar echt niet kennen: préparé en grijze garnalen.

Raar hé?! Want je kunt op de markt of in de speciaalzaakjes echt de allerlekkerste ingrediënten vinden, gamba’s en garnalen in alle vormen en formaten, maar die typische grijze garnaaltjes uit de Noordzee zijn toch vooral een Belgisch en Hollands dingetje. Ja in Groot-Brittannië zijn ze ook wel eens te koop, en ook in Frankrijk, maar toch minder dan in België. Maar in Spanje dus niet.

En ook Filet Américain, Préparé zeg maar, bestaat daar gewoon niet. Je kunt wel eens steak tartare krijgen, en die is heerlijk, maar de tyipische préparé met de licht pikante oranje saus zoals je die bij ons bij elke slager vinden kunt, en die heerlijk is op de boterham met wat zilveruitjes, een augurkje of wat kappertjes? Kennen ze niet in Spanje!!!

Weet je wat er de voorbije nacht gebeurde na een drukke DJ-nacht? Ik had een hele dag gereden van Condom naar Bordeaux, had een vlucht genomen met vertraging, en was maar net op tijd op m’n eerste set in Kortemark van 20u tot 22u en vervolgens moest ik me echt haasten om de volgende set te halen in Bilzen van middernacht tot 2u. Dus toen ik rond halfvier thuis kwam had ik ontzettende honger. Ik had na het ontbijt in Frankrijk eigenlijk nauwelijks iets gegeten.

En wat bleek: in de koelkast thuis stond nog een potje met een klein beetje préparé, en een ander met net genoeg garnaalsla voor één boterham. Dat was het. Alleen: beide waren drie dagen over tijd. En dan moet je die allebei echt niet opeten. Zonde. Maar ik weet wel wat ik zometeen haal bij de slager en op mijn verse boterham ga smeren. Home sweet home. Het is een topvakantie geweest, maar thuis is het toch ook niet slecht.

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer