Nieuws

Wat is het verschil tussen crème brûlée en crema Catalana

Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil! Crème brûlée en crema Catalana zijn beide romige desserts met een gekarameliseerd suikerlaagje bovenop, lekker krokant, maar ze hebben allebei verschillende historische achtergronden en worden ook met verschillende ingrediënten en op een andere manier bereid.

Crème brûlée is afkomstig uit Frankrijk, dateert uit de 17e eeuw en werd populair aan de koninklijke hoven. Het dessert wordt au bain-marie gemaakt met room, eidooiers, suiker en vanille, en de gekarameliseerde suikerlaag wordt met een gasbrander of onder een grill gebrand.

Crema Catalana heeft dan weer zijn roots in de Catalonië in Spanje, en wordt dus veel gegeten in de streek rond Barcelona. Dit nagerecht zou ouder zijn en stamt al uit de middeleeuwen. Crema Catalana wordt ook wel “crema de Sant Josep” genoemd, en wordt traditioneel geserveerd op 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef. Ik schrijf in het boek “Mijn Barcelona” over de culinaire tradities in de stad, en dat bepaalde desserts bij bepaalde feestdagen horen, en dit is er eigenlijk zo eentje van. Crema Catalana gebruikt geen room maar melk als basis en wordt op smaak gebracht met citrusschillen en kaneel, waarna het mengsel op het fornuis wordt gekookt tot het dikker wordt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer

Buns met pulled duck, gepekelde rode ui en hoisin mayonaise

22 augustus is Bao Day! Laat ons dat vieren met dit toprecept.

Ik ben een grote fan van Bao buns, en heel vaak als mensen bij me komen eten serveer ik dit als een van de gerechten. Een bao, ook wel bekend als baozi of bao bun, is een gestoomd broodje afkomstig uit de Chinese keuken … Lees meer

Zijn bijen gevaarlijk? En welk nut hebben ze eigenlijk?

17 augustus is World honey bee day. Veel mensen zijn bang van bijen, maar dat is eigenlijk niet nodig. Honingbijen zijn over het algemeen niet agressief en ze zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen … Lees meer

Waar komt Bratwurst vandaan? En een goede tip om die eens anders klaar te maken!

16 augustus is World Bratwurst Day. Je zal er wellicht niet van schrikken maar bratwurst komt oorspronkelijk uit Duitsland, en is er tot op vandaag super populair … Lees meer