Weet je wanneer ik weet dat ik echt mottig ben?
Nieuws

Weet je wanneer ik weet dat ik echt mottig ben?

Ik ben nogal een taaie. Ik ben (zoals elke mens zeker?) niet graag ziek. En ik ben het (hout vast houden) ook niet al te vaak. Verkouden ben ik elk jaar wel eens, en net zoals bij m’n papa en mijn oma en overgrootvader zaliger is onze keel onze achillespees. Elk jaar heb ik wel eens een keelontsteking. Maar ik ben zo iemand die bijna nooit ziek van z’n werk thuis blijft. Ik weet dat dat niet OK is, wanneer je lichaam het nodig heeft, dan moet je rusten en genezen, en het gevaar bestaat dat je collega’s besmet. Maar ik doe m’n job te graag, en ik heb een groot plichtsgevoel. Niet neuten, niet plooien, dat is mijn principe. Je kunt dat een fout signaal vinden, maar ik ben zo opgevoed.

In al die tientallen jaren dat ik radio maak, ben ik maar een paar dagen ziek thuis gebleven. En dat was telkens toen mijn maag helemaal overhoop lag, meestal na een voedselvergiftiging of zo. “Iets dat me vreselijk misvallen is”. Je kent dat wel. Ik ga jullie de details van het ziektebeeld besparen. Maar wanneer je ongelofelijk mottig bent stap je niet in je auto naar je werk. Dat lukt dan gewoon niet. En weet je wanneer ik echt besef dat ik tot weinig in staat ben? Als de geur, het zien van, en zelfs de gedachte aan eten mij bijna overgeven doet, kijk, dan ben ik echt echt niet lekker.

Gisterenavond was het nog eens zover. Lang geleden, gelukkig, maar het was grondig. Net tijdens mijn vrij weekend. Ik kwam aan in Barcelona, en ging eten met Francois, een fijne Franse vriend die ook in de stad woont, in Via Veneto, mijn lievelingsrestaurant. Onderweg naar Via Veneto, wandelend langs de Avenida Diagonal, begon ik me al minder lekker te voelen. Ik had toen eigenlijk naar m’n lichaam moeten luisteren, het etentje moeten cancelen, en m’n bed inkruipen. Ik was eigenlijk ook doodmoe na een drukke werkweek met heel veel afspraken en weinig slaap. Maar ik wou de pret niet bederven en we gingen toch maar dineren.

Aan tafel wist ik al dat het fout zat. Eerst at ik gegratineerde oesters, en daarna wilde haas à la royale, twee van m’n lievelingsgerechten. Maar ze smaakten me amper en ik moest moeite doen om ze binnen te krijgen. Zonder dessert en zonder digestief ging ik naar huis, slapen. De rest hoef ik jullie niet in details uit leggen. Maar ik ben een hele nacht zo mottig als wat geweest, en geslapen heb ik nauwelijks. Integendeel. Toen ik gisterenavond trouwens nog eens door Instagram-stories aan het scrollen was, wist ik zeker dat het geen fijne nacht worden zou. Heel veel mensen die ik volg waren gisteren blijkbaar op restaurant gaan eten, en de foto’s van hun (ongetwijfeld lekkere) gerechten deed mijn maag helemaal keren. Ik kon het niet aan. Kijk, als ik niet tegen foto’s van eten kan, dan ben ik ziek. Hehe…

Nogal wat mensen zeggen mij nu via Instagram: je bent geen superman Ornelis. Besef dat nu eindelijk eens. Misschien zit je agenda toch net iets te volgepropt. Eerlijk: ik denk dat niet. Ik vind hard werken net leuk. En een beetje moe zijn kan geen kwaad na een volle werkweek. Ik voel dat nooit aan mijn maag. Ik denk dat ik gewoon gisteren in de loop van de dag iets verkeerd gegeten heb. Kijk, ik ben in Barcelona. Ik kan veel rusten en uitzieken, en het restaurant dat ik vanavond heb geboekt, kan ik vast wel cancelen. Jammer, maar helaas. Ik zal wel een yoghurtje eten, straks, hopelijk. Want nu heb ik daar zelfs geen zin in. En foto’s van eten liken dat zit er voorlopig niet in.

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer