Wordt dit morgen de grote verrassing in de nieuwe Michelin gids?
Nieuws

Wordt dit morgen de grote verrassing in de nieuwe Michelin gids?

Morgen wordt de nieuwe Michelin Gids voorgesteld. Normaal is dat elk jaar een moment om naar uit te kijken. Erg spannend voor de restaurateurs en ook de foodies volgen de uitreiking van de sterren elk jaar met Argusogen. Ook Would Be Chef zal morgenmiddag op de eerste rij zitten om jullie live de nieuwe sterren voor te stellen.

Toch is het een beetje een rare editie dit jaar. En de vraag is misschien zelfs: heeft het eigenlijk wel zin om een nieuwe gids uit te brengen, met stijgers en dalers. Om maar even de vergelijking te maken: er gaan meer en meer stemmen op om het amateurvoetbal stil te leggen dit jaar. Omdat er te weinig gespeeld kan worden. In dat geval zouden er geen stijgers en geen dalers zijn in de competities. Voor de radio geldt hetzelfde: er zijn het voorbije jaar veel minder onderzoeken gedaan naar het luistergedrag van de Vlamingen, en daardoor hebben we ook minder vaak nieuwe luistercijfers gekregen de voorbije periode. En omdat de scholen ook lange periode dicht zijn geweest is er ook in veel klassenraden anders gedelibereerd in juni vorig jaar. Milder. Kun je leerlingen wel extra straffen na zo’n moeilijk schooljaar. De meeste leerkrachten vonden van niet. Dat is allemaal logisch. Op basis van wat moet je beoordelen?

De inspecteurs van Michelin hebben dit jaar natuurlijk ook veel minder kunnen controleren dan de andere jaren. Zowat de helft van het jaar waren de restaurants dicht. En in die andere maanden was het toch ook op vele plekken anders tafelen dan vroeger, met restaurants die op een andere manier hebben werden ingericht, en soms zelfs een andere soort keuken hebben aangeboden. Onze restaurants op basis van zo’n kwakkeljaar juist beoordelen lijkt me een heel moeilijke opdracht.

Je zou je kunnen afvragen of het wel zin heeft om morgen met een nieuwe gids uit te pakken? Is de competitie wel volledig gespeeld? Kunnen de leerlingen wel gedelibereerd worden? Is er het voorbije jaar wel voldoende geluisterd, gekeken en geproefd door de inspecteurs? Het antwoord is natuurlijk: ja. Het is goed dat de gids er morgen weer is. Het geeft ook in een moeilijk jaar wat perspectief aan de restaurateurs. Ze hebben iets om naar uit te kijken. Ze hebben tussen alle sluitingen door ook hun uiterste best gedaan om hun zaken corona proof te maken, sommige chefs hebben super goede take away aangeboden. Er zijn restaurants die al jaren snakken naar hun eerste ster en die daar morgen misschien eindelijk voor beloond worden. Misschien komt er een nieuw restaurant bij met twee sterren, en wie weet krijgen we eindelijk een tweede restaurant met een derde ster naast het Hof Van Cleve. Boury in Roeselare misschien, nu zelfs onze koning en de koningin het voorbije jaar deze eettempel hebben ontdekt? Afwachten.

Ergens hoop ik dat de grote verrassing van de nieuwe gids morgen zal zijn dat er geen enkel restaurant in ons land een ster verliest. Dat er alleen maar winnaars zijn en geen verliezers. Het was voor iedereen een rotjaar, en dan een ster moeten verliezen zou wellicht dubbel hard en dubbel onrechtvaardig aanvoelen bij de getroffen chefs. Ik denk dat Michelin met een eenmalige milde deliberatie dit jaar heel veel mensen gelukkig, en heel weinig mensen ongelukkig zou maken. Want voor vele chefs mag 2020 nu wel eens definitief afgesloten worden. Ze mochten amper in hun keuken staan, zagen veel minder klanten, leden financieel verlies. Nu nog een ster afgenomen worden zou voor hen de rotte kers op die mislukte oudbakken taart zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer