Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht

Heel vaak zitten wij in het weekend in Barcelona, of moet ik DJ’n. Daarom zijn zondagmiddagen voor ons bijna altijd momenten om privé te ontspannen. Dan nodigen we vrienden uit om te komen lunchen, gaan we zelf bij vrienden langs, en als we echt een vrije dag hebben dan is de kans groot dat we ergens gaan lunchen. En er is één restaurant waar we dan ontzettend graag naartoe rijden. Minstens twee keer per jaar rijden we naar Kruiningen in Zeeland, naar het fantastische Inter Scaldes.

Midden in de groene velden, ligt een klein culinair paradijsje. Een prachtige manoir met een heerlijke tuin en een mooi terras. Je kunt er overnachten (iets wat wij overigens nooit gedaan hebben omdat we zo graag op zondagmiddag heen en weer reden) en vooral: je kunt er echt schitterend lekker eten. Chef Jannis Brevet is een onwaarschijnlijke vakman die eerder klassiek kookt, maar op ontzettend hoog niveau. Samen met Jonnie Boer van De Librije in Zwolle is hij echt de top van Nederland. De cijfers en sterren spreken voor zich. Ik kom er zo graag omdat het er zalig zitten is, omdat gastvrouw Claudia één van de allerbeste ter wereld is in het ontvangen van mensen, en omdat je er gerechten proeft die zeer hedendaags zijn, dat wel, maar gewoon klassiek lekker zonder te ver gezochte combinaties. Kortom: zoals ik dat het liefste heb.

Ik was dan ook echt behoorlijk ongelukkig toen ik twee dagen geleden dit nieuws te lezen kreeg: Na 22 jaar Inter Scaldes, dragen Jannis en Claudia Brevet medio september de exploitatie over aan tweesterren chef Jeroen Achtien en zijn echtgenote Sanne. ‘Na een mooie carrière met 3 Michelinsterren en 19,5 punten Gault&Millau hebben wij het ultieme mogen bereiken en zijn wij trots ons bedrijf over te mogen dragen aan Jeroen en Sanne. Het restaurant bestaat dit jaar 55 jaar en kan een instituut genoemd worden met 45 jaar Michelinster traditie. Omdat wij door de jaren heen veel vaste gasten om ons heen hebben verzameld, zal ons vertrek gepaard gaan met een lach en een traan. Tot medio september zullen wij zelf nog werkzaam zijn bij Inter Scaldes, om afscheid te kunnen nemen van onze gasten.’

Blijkbaar is het volledige patrimonium verkocht aan een investeringsgroep die ook het Pillows Hotel in Gent in eigendom heeft, en met Jeroen Achtien komt er een aanstormend jong talent in de keuken staan. Jannis zal zoals vele grote chefs zoals Sergio Herman voor hem ook al gedaan hebben stoppen met dagelijks koken en culinair adviseur worden. Het valt te begrijpen, als je jarenlang zoveel energie hebt gestopt in het dagelijkse koken dat je vroeg of laat wat meer rust en wat minder stress wil, en als je je levenswerk dan mooi kunt verkopen en in goede handen overlaten is dat een logische stap. Alle begrip dus, en veel succes gewenst aan Jannis en Claudia. Maar eerlijk? Jammer vinden we het natuurlijk wel.

We gaan het missen. Die zondagse ritjes naar deze prachtige culinaire tempel. Het aperitief en de koffie op het terras, de vriendelijke warme ontvangst door Claudia en het team, bijna alsof je bij vrienden thuis gaat eten, maar wel altijd heel voornaam en hoffelijk, de schitterende creaties van Jannis (z’n kaviaar met jus van groene bonen is fe-no-me-naal) en de babbeltjes met de chef aan het einde van de maaltijd. Maar goed, het is wat het is. Wij hebben sowieso nog één en als alles goed in onze agenda te puzzelen valt, misschien nog twee lunchen geboekt. En daar gaan we enorm van genieten.