Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht
Nieuws

Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht

Heel vaak zitten wij in het weekend in Barcelona, of moet ik DJ’n. Daarom zijn zondagmiddagen voor ons bijna altijd momenten om privé te ontspannen. Dan nodigen we vrienden uit om te komen lunchen, gaan we zelf bij vrienden langs, en als we echt een vrije dag hebben dan is de kans groot dat we ergens gaan lunchen. En er is één restaurant waar we dan ontzettend graag naartoe rijden. Minstens twee keer per jaar rijden we naar Kruiningen in Zeeland, naar het fantastische Inter Scaldes.

Midden in de groene velden, ligt een klein culinair paradijsje. Een prachtige manoir met een heerlijke tuin en een mooi terras. Je kunt er overnachten (iets wat wij overigens nooit gedaan hebben omdat we zo graag op zondagmiddag heen en weer reden) en vooral: je kunt er echt schitterend lekker eten. Chef Jannis Brevet is een onwaarschijnlijke vakman die eerder klassiek kookt, maar op ontzettend hoog niveau. Samen met Jonnie Boer van De Librije in Zwolle is hij echt de top van Nederland. De cijfers en sterren spreken voor zich. Ik kom er zo graag omdat het er zalig zitten is, omdat gastvrouw Claudia één van de allerbeste ter wereld is in het ontvangen van mensen, en omdat je er gerechten proeft die zeer hedendaags zijn, dat wel, maar gewoon klassiek lekker zonder te ver gezochte combinaties. Kortom: zoals ik dat het liefste heb.

Ik was dan ook echt behoorlijk ongelukkig toen ik twee dagen geleden dit nieuws te lezen kreeg: Na 22 jaar Inter Scaldes, dragen Jannis en Claudia Brevet medio september de exploitatie over aan tweesterren chef Jeroen Achtien en zijn echtgenote Sanne. ‘Na een mooie carrière met 3 Michelinsterren en 19,5 punten Gault&Millau hebben wij het ultieme mogen bereiken en zijn wij trots ons bedrijf over te mogen dragen aan Jeroen en Sanne. Het restaurant bestaat dit jaar 55 jaar en kan een instituut genoemd worden met 45 jaar Michelinster traditie. Omdat wij door de jaren heen veel vaste gasten om ons heen hebben verzameld, zal ons vertrek gepaard gaan met een lach en een traan. Tot medio september zullen wij zelf nog werkzaam zijn bij Inter Scaldes, om afscheid te kunnen nemen van onze gasten.’

Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht
Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht
Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht
Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht

Blijkbaar is het volledige patrimonium verkocht aan een investeringsgroep die ook het Pillows Hotel in Gent in eigendom heeft, en met Jeroen Achtien komt er een aanstormend jong talent in de keuken staan. Jannis zal zoals vele grote chefs zoals Sergio Herman voor hem ook al gedaan hebben stoppen met dagelijks koken en culinair adviseur worden. Het valt te begrijpen, als je jarenlang zoveel energie hebt gestopt in het dagelijkse koken dat je vroeg of laat wat meer rust en wat minder stress wil, en als je je levenswerk dan mooi kunt verkopen en in goede handen overlaten is dat een logische stap. Alle begrip dus, en veel succes gewenst aan Jannis en Claudia. Maar eerlijk? Jammer vinden we het natuurlijk wel.

We gaan het missen. Die zondagse ritjes naar deze prachtige culinaire tempel. Het aperitief en de koffie op het terras, de vriendelijke warme ontvangst door Claudia en het team, bijna alsof je bij vrienden thuis gaat eten, maar wel altijd heel voornaam en hoffelijk, de schitterende creaties van Jannis (z’n kaviaar met jus van groene bonen is fe-no-me-naal) en de babbeltjes met de chef aan het einde van de maaltijd. Maar goed, het is wat het is. Wij hebben sowieso nog één en als alles goed in onze agenda te puzzelen valt, misschien nog twee lunchen geboekt. En daar gaan we enorm van genieten.

Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht
Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht
Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht
Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht
Zo jammer: 1 van mijn favoriete restaurants gaat dicht

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit restaurant bezoek maakte mij intens gelukkig!

Dit restaurant bezoek maakte mij intens gelukkig!

In het najaar kwam het hele ochtendteam samen met onze baas Robin, en hun partners, bij ons thuis eten. Iedereen zag er piekfijn uit, ik had uitgebreid gekookt, er werd Wijn Ornelis gedronken, en Anke proefde dingen die ze nog nooit eerder at … Lees meer

Tof toch? Dit zalige praktische cadeau voor jarige Anke!

Tof toch? Dit zalige praktische cadeau voor jarige Anke!

Als één van je favoriete mensen jarig is, zoals onze Anke vandaag, dan moet je toch een tof en liefst origineel cadeau zien te vinden. Maar wat koop je voor iemand die eigenlijk al alles heeft … Lees meer

Spannendste diner in jaren straks... erop of eronder?

Spannendste diner in jaren straks… erop of eronder?

Spannend avondje. Vanavond gaan we dineren in Teatro. Het was Roger van Damme die me eerder deze week liet weten dat dit “nieuwe” restaurant was open gegaan in Barcelona … Lees meer

Zalig nieuws: gesloten toprestaurant weer open

Zalig nieuws: gesloten toprestaurant weer open

Het was jarenlang mijn lievelingsrestaurant in Barcelona. En in alle lijstjes met beste restaurants in de wereld stond het voor mij ook in de TOP 3: het legendarische Tickets van Albert Adria in Barcelona … Lees meer

Een culinaire Belgische topper, nu ook in Oostenrijk!

Een culinaire Belgische topper, nu ook in Oostenrijk!

Ik wil je eerst even mee op reis nemen. Het is intussen bijna tien jaar geleden. We maakten een grote vakantie met de wagen door centraal Europa. We reden naar Lech in Oostenrijk, vandaar naar Salzburg … Lees meer

Dedju zeg... Deze annulering is extra spijtig.

Dedju zeg… Deze annulering is extra spijtig.

Mijn verjaardag vorig jaar, op 7 juni, zouden we met z’n tweetjes vieren in Kruisem, bij Peter Goossens in het Hof Van Cleve. Het einde van de eerste lockdown zou door ons extra stevig gevierd worden met een lekkere lunch in het beste restaurant van het land … Lees meer

Slaap jij ook slechter? Mijn tips voor een goede nachtrust.

Slaap jij ook slechter? Mijn tips voor een goede nachtrust.

Het zijn rare tijden, en veel mensen slapen tegenwoordig minder vast dan voor covid, en we dromen naar het schijnt ook lastiger tegenwoordig, of we liggen gewoon wakker van de corona-problemen … Lees meer

Ik ben ontroerd en ontzettend dankbaar!

Ik ben ontroerd en ontzettend dankbaar!

Ik wil hier graag merci zeggen. Dank u wel. Aan de mensen die elke dag weer Would Be Chef bezoeken, al twee jaar lang. Jullie zijn met vele duizenden per dag, bijna honderdduizend per maand … Lees meer