1,5 euro recept: Spirelli met spinazie, ei en pangratto met ansjovis
Recept

1,5 euro recept: Spirelli met spinazie, ei en pangratto met ansjovis

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gram spirelli pasta
  • 450 gram diepvries gehakte spinazie in de room
  • 4 sjalotjes
  • 2 teentjes look
  • 4 eieren
  • 4 à 6 sneetjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe)
  • 1 blikje (50 gram) ansjovis in olijfolie
  • +/-50 ml olijfolie
  • 1 kneepje citroensap en wat citroenrasp.
  • Zout/peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper)
1,5 euro recept: Spirelli met spinazie, ei en pangratto met ansjovis

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Kook de eieren 10 minuten in water. Laat ze schrikken onder koud water, pel de eieren, laat ze wat afkoelen en prak ze (niet té fijn) met een vork.

2 / 10

Pangratto met ansjovis :  4 à 6 sneedjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe). Samen met de ansjovisjes uit het blikje én de olie, wat peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper) en een kneepje citroensap en rasp, in de hakmolen laten draaien tot je een stevig mengsel bekomt. Geen zout toevoegen, dat is reeds voldoende aanwezig in de ansjovisjes.

3 / 10

Verwarm een pan, goed warm, bak dit mengsel goudbruin aan, regelmatig roeren in de pan om niet te laten verbranden. Laten afkoelen op een bordje met keukenpapier om eventueel de overtollige olijfolie op te nemen.

4 / 10

Snij de sjalotjes en knoflook fijn. Laat ze fruiten in een pan met olie.

5 / 10

Voeg dan de ontdooide gehakte diepvries spinazie in de room toe.

6 / 10

Flink kruiden met peper en zout en  wat laten pruttelen op het vuur zodat de smaken zich goed vermengen.

7 / 10

Nu gaan we de spirelli koken, neem  1liter/100gram pasta. Breng het water aan de kook, voeg 1 koffielepel zout aan het kokende water toe. Leg nu de spirelli in het water, kooktijd volgens de aanwijzing op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht behouden.

8 / 10

Breng de spirelli opnieuw in de kookpot, sprenkel er wat olijfolie en wat kookvocht over en roer goed los.

9 / 10

Voeg nu de spinazie toe, goed mengen en eventueel wat kookvocht toevoegen om het geheel wat smeuïger te krijgen.

10 / 10

Verdeel de pasta over 4  borden, strooi er de geprakte eieren over en rijkelijk bestrooien met de pangratto.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Spirelli, ook wel fusilli genoemd, is de naam van een pasta in de vorm van een spiraal. Deze pasta is populair omwille van de aanwezigheid van groeven die zorgen voor een goeie sausopname, de saus draait zich bij wijze van spreken in de groeven van de pasta. Een eenvoudig maar oh zo lekker en niet alledaags recept.

Bereiding

  1. Kook de eieren 10 minuten in water. Laat ze schrikken onder koud water,
    pel de eieren, laat ze wat afkoelen en prak ze (niet té fijn) met een vork.
  2. Pangratto met ansjovis :  4 à 6 sneedjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe). Samen met de ansjovisjes uit het blikje én de olie, wat peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper) en een kneepje citroensap en rasp, in de hakmolen laten draaien tot je een stevig mengsel bekomt. Geen zout toevoegen, dat is reeds voldoende aanwezig in de ansjovisjes.
  3. Verwarm een pan, goed warm, bak dit mengsel goudbruin aan, regelmatig roeren in de pan om niet te laten verbranden. Laten afkoelen op een bordje met keukenpapier om eventueel de overtollige olijfolie op te nemen.
  4. Snij de sjalotjes en knoflook fijn. Laat ze fruiten in een pan met olie.
  5. Voeg dan de ontdooide gehakte diepvries spinazie in de room toe.
  6. Flink kruiden met peper en zout en  wat laten pruttelen op het vuur zodat de smaken zich goed vermengen.
  7. Nu gaan we de spirelli koken, neem  1liter/100gram pasta. Breng het water aan de kook, voeg 1 koffielepel zout aan het kokende water toe. Leg nu de spirelli in het water, kooktijd volgens de aanwijzing op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht behouden.
  8. Breng de spirelli opnieuw in de kookpot, sprenkel er wat olijfolie en wat kookvocht over en roer goed los.
  9. Voeg nu de spinazie toe, goed mengen en eventueel wat kookvocht toevoegen om het geheel wat smeuïger te krijgen.
  10. Verdeel de pasta over 4  borden, strooi er de geprakte eieren over en rijkelijk bestrooien met de pangratto.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer