1,5 euro recept: Spirelli met spinazie, ei en pangratto met ansjovis
Recept

1,5 euro recept: Spirelli met spinazie, ei en pangratto met ansjovis

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gram spirelli pasta
  • 450 gram diepvries gehakte spinazie in de room
  • 4 sjalotjes
  • 2 teentjes look
  • 4 eieren
  • 4 à 6 sneetjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe)
  • 1 blikje (50 gram) ansjovis in olijfolie
  • +/-50 ml olijfolie
  • 1 kneepje citroensap en wat citroenrasp.
  • Zout/peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper)
1,5 euro recept: Spirelli met spinazie, ei en pangratto met ansjovis

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Kook de eieren 10 minuten in water. Laat ze schrikken onder koud water, pel de eieren, laat ze wat afkoelen en prak ze (niet té fijn) met een vork.

2 / 10

Pangratto met ansjovis :  4 à 6 sneedjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe). Samen met de ansjovisjes uit het blikje én de olie, wat peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper) en een kneepje citroensap en rasp, in de hakmolen laten draaien tot je een stevig mengsel bekomt. Geen zout toevoegen, dat is reeds voldoende aanwezig in de ansjovisjes.

3 / 10

Verwarm een pan, goed warm, bak dit mengsel goudbruin aan, regelmatig roeren in de pan om niet te laten verbranden. Laten afkoelen op een bordje met keukenpapier om eventueel de overtollige olijfolie op te nemen.

4 / 10

Snij de sjalotjes en knoflook fijn. Laat ze fruiten in een pan met olie.

5 / 10

Voeg dan de ontdooide gehakte diepvries spinazie in de room toe.

6 / 10

Flink kruiden met peper en zout en  wat laten pruttelen op het vuur zodat de smaken zich goed vermengen.

7 / 10

Nu gaan we de spirelli koken, neem  1liter/100gram pasta. Breng het water aan de kook, voeg 1 koffielepel zout aan het kokende water toe. Leg nu de spirelli in het water, kooktijd volgens de aanwijzing op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht behouden.

8 / 10

Breng de spirelli opnieuw in de kookpot, sprenkel er wat olijfolie en wat kookvocht over en roer goed los.

9 / 10

Voeg nu de spinazie toe, goed mengen en eventueel wat kookvocht toevoegen om het geheel wat smeuïger te krijgen.

10 / 10

Verdeel de pasta over 4  borden, strooi er de geprakte eieren over en rijkelijk bestrooien met de pangratto.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Spirelli, ook wel fusilli genoemd, is de naam van een pasta in de vorm van een spiraal. Deze pasta is populair omwille van de aanwezigheid van groeven die zorgen voor een goeie sausopname, de saus draait zich bij wijze van spreken in de groeven van de pasta. Een eenvoudig maar oh zo lekker en niet alledaags recept.

Bereiding

  1. Kook de eieren 10 minuten in water. Laat ze schrikken onder koud water,
    pel de eieren, laat ze wat afkoelen en prak ze (niet té fijn) met een vork.
  2. Pangratto met ansjovis :  4 à 6 sneedjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe). Samen met de ansjovisjes uit het blikje én de olie, wat peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper) en een kneepje citroensap en rasp, in de hakmolen laten draaien tot je een stevig mengsel bekomt. Geen zout toevoegen, dat is reeds voldoende aanwezig in de ansjovisjes.
  3. Verwarm een pan, goed warm, bak dit mengsel goudbruin aan, regelmatig roeren in de pan om niet te laten verbranden. Laten afkoelen op een bordje met keukenpapier om eventueel de overtollige olijfolie op te nemen.
  4. Snij de sjalotjes en knoflook fijn. Laat ze fruiten in een pan met olie.
  5. Voeg dan de ontdooide gehakte diepvries spinazie in de room toe.
  6. Flink kruiden met peper en zout en  wat laten pruttelen op het vuur zodat de smaken zich goed vermengen.
  7. Nu gaan we de spirelli koken, neem  1liter/100gram pasta. Breng het water aan de kook, voeg 1 koffielepel zout aan het kokende water toe. Leg nu de spirelli in het water, kooktijd volgens de aanwijzing op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht behouden.
  8. Breng de spirelli opnieuw in de kookpot, sprenkel er wat olijfolie en wat kookvocht over en roer goed los.
  9. Voeg nu de spinazie toe, goed mengen en eventueel wat kookvocht toevoegen om het geheel wat smeuïger te krijgen.
  10. Verdeel de pasta over 4  borden, strooi er de geprakte eieren over en rijkelijk bestrooien met de pangratto.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer