Gazpacho met kersen en krab
Recept

Gazpacho met kersen en krab

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de gazpacho
  • 2 sneden oud brood
  • 1 komkommer
  • 2 teentjes look
  • 4 rijpe tomaten
  • 16 mooie, volle kersen (ontpit)
  • 1,5 dl olijfolie
  • 0,5 dl rodewijnazijn
  • 3 dl water
Voor de king crab
  • 1 blikje king crab
  • 2 el ricotta
  • 1 uitje, fijngesnipperd
  • enkele sprietjes bieslook
  • enkele takjes bladpeterselie
  • een scheutje citroensap
  • peper en zout
  • een scheutje olijfolie
Gazpacho met kersen en krab

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Voor de gazpacho week je eerst twee sneden oud brood (zonder korst, enkele minuten in water, die je daarna uitwringt).

2 / 5

Schil een komkommer, haal de pitjes eruit en snijd hem in stukken.

3 / 5

Doe hem samen met de teentjes look, de rijpe tomaten zonder pitjes en zo’n zestiental kersen, de olijfolie, de rodewijnazijn en het water in de blender. Mix tot je een mooie, gladde soep hebt en kruid af naar smaak.

4 / 5

Zet de gazpacho goed koud in de koelkast.

5 / 5

Meng de king crab met een vork door de ricotta samen met het uitje, de bieslook, bladpeterselie, wat citroensap, peper en zout. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe om het iets smeuïger te maken.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Leg in het midden van elk bord gazpacho een quenelletje van de krab.

2 / 2

Werk af met een scheutje olijfolie in het bord en wat verse peper, en eventueel een takje kruiden

Laat het smaken.

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie. Eigenlijk kun je die zo serveren, en je heb meteen een Zuiderse feestmaaltijd. Maar als je wat tijd hebt, en je wilt eens een speciale gazpacho maken, dan is dit een verrassende variatie.

Op vakantie in Sitges, op zo’n half uurtje van Barcelona, heb ik eens een zalige gazpacho gegeten op basis van kersen. Klinkt misschien wat gek, maar eigenlijk hebben kersen een beetje hetzelfde effect als tomaten. Ze hebben iets zoets en toch ook een zekere zuurheid, een aciditeit, die deze soep de nodige frisheid geeft.

En als je er dan nog een topproduct als king krab met verse kruiden en ricotta bij combineert, is het een mooi voorgerecht, of om gewoon als lunch te eten, met een stukje geroosterd brood bij met wat olijfolie op en grof zout.

Een aanrader op een hete zomerdag. En doe jezelf een lol, en drink er dan eens een Spaanse witte wijn bij, mijn Verdejo Rueda is daarvoor uiterst geschikt. Je kunt deze heerlijk wijn bestellen via www.wijnornelis.be 

Bereiding

  1. Voor de gazpacho week je eerst twee sneden oud brood (zonder korst, enkele minuten in water, die je daarna uitwringt).
  2. Schil een komkommer, haal de pitjes eruit en snijd hem in stukken.
  3. Doe hem samen met de teentjes look, de rijpe tomaten zonder pitjes en zo’n zestiental kersen, de olijfolie, de rodewijnazijn en het water in de blender. Mix tot je een mooie, gladde soep hebt en kruid af naar smaak.
  4. Zet de gazpacho goed koud in de koelkast.
  5. Meng de king crab met een vork door de ricotta samen met het uitje, de bieslook, bladpeterselie, wat citroensap, peper en zout. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe om het iets smeuïger te maken.

Dresseren

  1. Leg in het midden van elk bord gazpacho een quenelletje van de krab.
  2. Werk af met een scheutje olijfolie in het bord en wat verse peper, en eventueel een takje kruiden

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer