Gazpacho met kersen en krab
Recept

Gazpacho met kersen en krab

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de gazpacho
  • 2 sneden oud brood
  • 1 komkommer
  • 2 teentjes look
  • 4 rijpe tomaten
  • 16 mooie, volle kersen (ontpit)
  • 1,5 dl olijfolie
  • 0,5 dl rodewijnazijn
  • 3 dl water
Voor de king crab
  • 1 blikje king crab
  • 2 el ricotta
  • 1 uitje, fijngesnipperd
  • enkele sprietjes bieslook
  • enkele takjes bladpeterselie
  • een scheutje citroensap
  • peper en zout
  • een scheutje olijfolie
Gazpacho met kersen en krab

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Voor de gazpacho week je eerst twee sneden oud brood (zonder korst, enkele minuten in water, die je daarna uitwringt).

2 / 5

Schil een komkommer, haal de pitjes eruit en snijd hem in stukken.

3 / 5

Doe hem samen met de teentjes look, de rijpe tomaten zonder pitjes en zo’n zestiental kersen, de olijfolie, de rodewijnazijn en het water in de blender. Mix tot je een mooie, gladde soep hebt en kruid af naar smaak.

4 / 5

Zet de gazpacho goed koud in de koelkast.

5 / 5

Meng de king crab met een vork door de ricotta samen met het uitje, de bieslook, bladpeterselie, wat citroensap, peper en zout. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe om het iets smeuïger te maken.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Leg in het midden van elk bord gazpacho een quenelletje van de krab.

2 / 2

Werk af met een scheutje olijfolie in het bord en wat verse peper, en eventueel een takje kruiden

Laat het smaken.

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie. Eigenlijk kun je die zo serveren, en je heb meteen een Zuiderse feestmaaltijd. Maar als je wat tijd hebt, en je wilt eens een speciale gazpacho maken, dan is dit een verrassende variatie.

Op vakantie in Sitges, op zo’n half uurtje van Barcelona, heb ik eens een zalige gazpacho gegeten op basis van kersen. Klinkt misschien wat gek, maar eigenlijk hebben kersen een beetje hetzelfde effect als tomaten. Ze hebben iets zoets en toch ook een zekere zuurheid, een aciditeit, die deze soep de nodige frisheid geeft.

En als je er dan nog een topproduct als king krab met verse kruiden en ricotta bij combineert, is het een mooi voorgerecht, of om gewoon als lunch te eten, met een stukje geroosterd brood bij met wat olijfolie op en grof zout.

Een aanrader op een hete zomerdag. En doe jezelf een lol, en drink er dan eens een Spaanse witte wijn bij, mijn Verdejo Rueda is daarvoor uiterst geschikt. Je kunt deze heerlijk wijn bestellen via www.wijnornelis.be 

Bereiding

  1. Voor de gazpacho week je eerst twee sneden oud brood (zonder korst, enkele minuten in water, die je daarna uitwringt).
  2. Schil een komkommer, haal de pitjes eruit en snijd hem in stukken.
  3. Doe hem samen met de teentjes look, de rijpe tomaten zonder pitjes en zo’n zestiental kersen, de olijfolie, de rodewijnazijn en het water in de blender. Mix tot je een mooie, gladde soep hebt en kruid af naar smaak.
  4. Zet de gazpacho goed koud in de koelkast.
  5. Meng de king crab met een vork door de ricotta samen met het uitje, de bieslook, bladpeterselie, wat citroensap, peper en zout. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe om het iets smeuïger te maken.

Dresseren

  1. Leg in het midden van elk bord gazpacho een quenelletje van de krab.
  2. Werk af met een scheutje olijfolie in het bord en wat verse peper, en eventueel een takje kruiden

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer