Gazpacho met kersen en krab

We zitten weer in de hoogzomer, ook in België, en dan gaan we toch altijd een beetje anders koken. Veel barbecue, dat is zo, maar soms zoeken we, zeker voor die hete dagen , lekker verfrissende gerechten. Slaatjes zijn dan altijd top, vers fruit is ook altijd scoren, maar een koude soep gaat er ook altijd in.

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie. Eigenlijk kun je die zo serveren, en je heb meteen een Zuiderse feestmaaltijd. Maar als je deze zomer de tijd hebt, en je wilt eens een speciale gazpacho maken, dan is dit een verrassende variatie.

Op vakantie in Sitges, op zo’n half uurtje van Barcelona, heb ik eens een zalige gazpacho gegeten op basis van kersen. Klinkt misschien wat gek, maar eigenlijk hebben kersen een beetje hetzelfde effect als tomaten. Ze hebben iets zoets en toch ook een zekere zuurheid, een aciditeit, die deze soep de nodige frisheid geeft. En als je er dan nog een topproduct als king crab met verse kruiden en ricotta bij combineert, is het een mooi voorgerecht, of om gewoon als lunch te eten, met een stukje geroosterd brood bij met wat olijfolie op en grof zout.

Een aanrader op een hete zomerdag. En doe jezelf een lol, en drink er dan eens een Spaanse witte wijn bij, die van Rueda zijn uiterst geschikt. Te drinken uit grote glazen in je eigen tuin, of voorzien van een plichtsbewuste BOB. Trouwens: een hele fijne, en vooral lekker weekend gewenst!

Bereiding

  1. Voor de gazpacho week je eerst twee sneden oud brood (zonder korst, enkele minuten in water, die je daarna uitwringt).
  2. Schil een komkommer, haal de pitjes eruit en snijd hem in stukken.
  3. Doe hem samen met de teentjes look, de rijpe tomaten zonder pitjes en zo’n zestiental kersen, de olijfolie, de rodewijnazijn en het water in de blender. Mix tot je een mooie, gladde soep hebt en kruid af naar smaak.
  4. Zet de gazpacho goed koud in de koelkast.
  5. Meng de king crab met een vork door de ricotta samen met het uitje, de bieslook, bladpeterselie, wat citroensap, peper en zout. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe om het iets smeuïger te maken.

Dresseren

  1. Leg in het midden van elk bord gazpacho een quenelletje van de krab.
  2. Werk af met een scheutje olijfolie in het bord en wat verse peper, en eventueel een takje kruiden