FRIETJES MAAR DAN ANDERS: WEDGES
Recept

Frietjes maar dan anders: wedges

Dit heb je nodig 4 personen

  • 16 krieltjes
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • currypoeder
  • zeezout
FRIETJES MAAR DAN ANDERS: WEDGES

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Snij de krieltjes in vier in de lengte, laat de schil er zeker aan. Stoom ze in een steamer of kook ze net “al dente”, beetgaar dus. Opgelet: niet te gaar koken!! Laat ze afkoelen. Bak ze vervolgens enkele minuten in frietvet op 180 graden tot ze goudbruin zijn

2 / 4

Laat de gebakken krieltjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout

3 / 4

Hak de rozemarijn heel fijn tot het bijna poeder is. Strooi dat over de krieltjes

4 / 4

Strooi ook rijkelijk currypoeder over de krieltjes. Alles goed opschudden

Laat het smaken.

Nu ik op reis ben in New York en ik deze wedges voor het eerst at in downtown Manhattan moet ik deze “wedges” toch nog eens met je delen. Deze Amerikaanse curry-rozemarijn-frietjes zijn erg lekker met wat mayonaise, waar je currypoeder aan toevoegt, wat limoensap onder roert, en wat zeste van limoen over raspt. In mijn eigen versie zit het geheim in de aardappelen die je gebruikt: krieltjes, en het feit dat je de schil er aan laat tijdens het frituren. En de verse rozemarijn en het currypoeder maken deze frietjes echt zo anders. Zeker eens proberen, het is in een wip klaar en toch origineel. En lekker Amerikaans.

Bereiding

  1. Snij de krieltjes in vier in de lengte, laat de schil er zeker aan. Stoom ze in een steamer of kook ze net “al dente”, beetgaar dus. Opgelet: niet te gaar koken!! Laat ze afkoelen. Bak ze vervolgens enkele minuten in frietvet op 180 graden tot ze goudbruin zijn
  2. Laat de gebakken krieltjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout
  3. Hak de rozemarijn heel fijn tot het bijna poeder is. Strooi dat over de krieltjes
  4. Strooi ook rijkelijk currypoeder over de krieltjes. Alles goed opschudden

Dresseren

Serveer met een lepeltje mayonaise waaronder je wat limoensap en –zeste hebt geroerd. Of met wat curryketchup.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Wat zijn pickles en hoe maak je ze zelf?

Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer