FRIETJES MAAR DAN ANDERS: WEDGES
Recept

Frietjes maar dan anders: wedges

Dit heb je nodig 4 personen

  • 16 krieltjes
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • currypoeder
  • zeezout
FRIETJES MAAR DAN ANDERS: WEDGES

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Snij de krieltjes in vier in de lengte, laat de schil er zeker aan. Stoom ze in een steamer of kook ze net “al dente”, beetgaar dus. Opgelet: niet te gaar koken!! Laat ze afkoelen. Bak ze vervolgens enkele minuten in frietvet op 180 graden tot ze goudbruin zijn

2 / 4

Laat de gebakken krieltjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout

3 / 4

Hak de rozemarijn heel fijn tot het bijna poeder is. Strooi dat over de krieltjes

4 / 4

Strooi ook rijkelijk currypoeder over de krieltjes. Alles goed opschudden

Laat het smaken.

Nu ik op reis ben in New York en ik deze wedges voor het eerst at in downtown Manhattan moet ik deze “wedges” toch nog eens met je delen. Deze Amerikaanse curry-rozemarijn-frietjes zijn erg lekker met wat mayonaise, waar je currypoeder aan toevoegt, wat limoensap onder roert, en wat zeste van limoen over raspt. In mijn eigen versie zit het geheim in de aardappelen die je gebruikt: krieltjes, en het feit dat je de schil er aan laat tijdens het frituren. En de verse rozemarijn en het currypoeder maken deze frietjes echt zo anders. Zeker eens proberen, het is in een wip klaar en toch origineel. En lekker Amerikaans.

Bereiding

  1. Snij de krieltjes in vier in de lengte, laat de schil er zeker aan. Stoom ze in een steamer of kook ze net “al dente”, beetgaar dus. Opgelet: niet te gaar koken!! Laat ze afkoelen. Bak ze vervolgens enkele minuten in frietvet op 180 graden tot ze goudbruin zijn
  2. Laat de gebakken krieltjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout
  3. Hak de rozemarijn heel fijn tot het bijna poeder is. Strooi dat over de krieltjes
  4. Strooi ook rijkelijk currypoeder over de krieltjes. Alles goed opschudden

Dresseren

Serveer met een lepeltje mayonaise waaronder je wat limoensap en –zeste hebt geroerd. Of met wat curryketchup.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham … Lees meer

ZEEUWSE MOSSELEN OP PERUVIAANSE WIJZE #advertentie

Zeeuwse mosselen op Peruviaanse wijze #advertentie

We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru … Lees meer