FRIETJES MAAR DAN ANDERS: WEDGES

Nu ik op reis ben in New York en ik deze wedges voor het eerst at in downtown Manhattan moet ik deze “wedges” toch nog eens met je delen. Deze Amerikaanse curry-rozemarijn-frietjes zijn erg lekker met wat mayonaise, waar je currypoeder aan toevoegt, wat limoensap onder roert, en wat zeste van limoen over raspt. In mijn eigen versie zit het geheim in de aardappelen die je gebruikt: krieltjes, en het feit dat je de schil er aan laat tijdens het frituren. En de verse rozemarijn en het currypoeder maken deze frietjes echt zo anders. Zeker eens proberen, het is in een wip klaar en toch origineel. En lekker Amerikaans.

Bereiding

  1. Snij de krieltjes in vier in de lengte, laat de schil er zeker aan. Stoom ze in een steamer of kook ze net “al dente”, beetgaar dus. Opgelet: niet te gaar koken!! Laat ze afkoelen. Bak ze vervolgens enkele minuten in frietvet op 180 graden tot ze goudbruin zijn
  2. Laat de gebakken krieltjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout
  3. Hak de rozemarijn heel fijn tot het bijna poeder is. Strooi dat over de krieltjes
  4. Strooi ook rijkelijk currypoeder over de krieltjes. Alles goed opschudden

Dresseren

Serveer met een lepeltje mayonaise waaronder je wat limoensap en –zeste hebt geroerd. Of met wat curryketchup.