Mama’s appeltaart van op njam!

Vandaag lanceren we alweer de derde aflevering van “Van Passie Tot Perfectie” op njam! het programma waarin mijn goede vriend Roger van Damme en ik samen een recept ontwikkelen. Als basis gebruiken we altijd een recept van de Would Be Chef, en de sterrenche Roger van Damme van Het Gebaar in Antwerpen, pimpt mijn basisgerecht dan telkens tot een adembenemende en tongstrelende sterrenversie.

Vandaag een extra spannend gerecht. Want Roger moet je natuurlijk niks meer leren over desserts, en al helemaal niet over taarten. Hij is niet voor niks uitgeroepen tot beste patissier van de wereld en een voorbeeld voor zoveel bakkers. Maar vandaag heb ik het toch gewaagd om het appeltaart-recept van mijn mama Anny mee te brengen.

Roger heeft er een prachtige eigen versie van gemaakt, door er allerlei heerlijke ingrediënten aan toe te voegen. Kijk zeker eens naar njam! vandaag om 08u30, 16u30 en 22u30. En in de loop van de week wordt ons programma nog een paar maal herhaald.

Bereiding

 1. Meng alle ingrediënten voor de appeltaart in een grote kom. Boter een bakvorm in en giet het beslag erin.
 2. Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Meng de plakjes met het sap van een sinaasappel en schik ze vervolgens dakpansgewijs op het taartbeslag.
 3. Plaats de appeltaart gedurende 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
 4. Maak ondertussen de vanillesaus en de appelcompote.
 5. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
 6. Doe de stukjes appel in een stoommandje. Leg er nog enkele kleine klontjes boter en het merg van een vanillestokje bovenop. Besprenkel met het sap van een limoentje.
 7. Stoom de appeltjes gedurende 20 minuten op 100 graden. Roer ze los en meng er nog twee eetlepels suiker onder.
 8. Klop voor de vanillesaus de eidooiers met de suiker los. Verwarm de room met het merg van een vanillestokje op het vuur. Voeg de opgeklopte eidooiers toe en verwarm terug op het vuur tot de vanillesaus 85 graden bereikt. Haal de pot van het vuur en doe de saus in een schaaltje.
 9. Smelt voor de afwerking van de taart de boter in een steelpannetje. Klop het ei samen met het snuifje zout en de suiker los in een kommetje. Haal de boter van het vuur en meng er het eimengsel en enkele druppels sinaasappelsap onder.
 10. Haal de appeltaart uit de oven en verdeel het mengel er over. Plaats de taart vervolgens nog 10 à 15 minuten terug in de oven.

Dresseren

 1. Serveer de appeltaart samen met de vanillesaus en de appelcompote.