Mama's appeltaart van op njam!
Recept

Mama’s appeltaart van op njam!

Dit heb je nodig 4 personen

Ingrediënten Voor de taart
  • 10 el zelfrijzende bloem
  • 8 el kristalsuiker
  • 7 el maïsolie
  • 6 el melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 4 zoete appels
Ingrediënten Voor de vanillesaus:
  • 250 gr room
  • 150 gr eidooiers
  • 100 gr suiker
  • 1 vanillestokje
Ingrediënten voor de compote:
  • 4 zoete appels
  • 50 gr boter
  • 1 vanillestokje
  • 1 limoen, het sap
  • 2 el suiker
Ingrediënten voor de afwerking:
  • 80 gr boter
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 snuifje zout
Mama's appeltaart van op njam!

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Meng alle ingrediënten voor de appeltaart in een grote kom. Boter een bakvorm in en giet het beslag erin.

2 / 10

Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Meng de plakjes met het sap van een sinaasappel en schik ze vervolgens dakpansgewijs op het taartbeslag.

3 / 10

Plaats de appeltaart gedurende 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

4 / 10

Maak ondertussen de vanillesaus en de appelcompote.

5 / 10

Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.

6 / 10

Doe de stukjes appel in een stoommandje. Leg er nog enkele kleine klontjes boter en het merg van een vanillestokje bovenop. Besprenkel met het sap van een limoentje.

7 / 10

Stoom de appeltjes gedurende 20 minuten op 100 graden. Roer ze los en meng er nog twee eetlepels suiker onder.

8 / 10

Klop voor de vanillesaus de eidooiers met de suiker los. Verwarm de room met het merg van een vanillestokje op het vuur. Voeg de opgeklopte eidooiers toe en verwarm terug op het vuur tot de vanillesaus 85 graden bereikt. Haal de pot van het vuur en doe de saus in een schaaltje.

9 / 10

Smelt voor de afwerking van de taart de boter in een steelpannetje. Klop het ei samen met het snuifje zout en de suiker los in een kommetje. Haal de boter van het vuur en meng er het eimengsel en enkele druppels sinaasappelsap onder.

10 / 10

Haal de appeltaart uit de oven en verdeel het mengel er over. Plaats de taart vervolgens nog 10 à 15 minuten terug in de oven.

Dresseren

1 stap

1 / 1

Serveer de appeltaart samen met de vanillesaus en de appelcompote.

Laat het smaken.

Vandaag lanceren we alweer de derde aflevering van “Van Passie Tot Perfectie” op njam! het programma waarin mijn goede vriend Roger van Damme en ik samen een recept ontwikkelen. Als basis gebruiken we altijd een recept van de Would Be Chef, en de sterrenche Roger van Damme van Het Gebaar in Antwerpen, pimpt mijn basisgerecht dan telkens tot een adembenemende en tongstrelende sterrenversie.

Vandaag een extra spannend gerecht. Want Roger moet je natuurlijk niks meer leren over desserts, en al helemaal niet over taarten. Hij is niet voor niks uitgeroepen tot beste patissier van de wereld en een voorbeeld voor zoveel bakkers. Maar vandaag heb ik het toch gewaagd om het appeltaart-recept van mijn mama Anny mee te brengen.

Roger heeft er een prachtige eigen versie van gemaakt, door er allerlei heerlijke ingrediënten aan toe te voegen. Kijk zeker eens naar njam! vandaag om 08u30, 16u30 en 22u30. En in de loop van de week wordt ons programma nog een paar maal herhaald.

Mama's appeltaart van op njam!
Mama's appeltaart van op njam!

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten voor de appeltaart in een grote kom. Boter een bakvorm in en giet het beslag erin.
  2. Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Meng de plakjes met het sap van een sinaasappel en schik ze vervolgens dakpansgewijs op het taartbeslag.
  3. Plaats de appeltaart gedurende 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  4. Maak ondertussen de vanillesaus en de appelcompote.
  5. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  6. Doe de stukjes appel in een stoommandje. Leg er nog enkele kleine klontjes boter en het merg van een vanillestokje bovenop. Besprenkel met het sap van een limoentje.
  7. Stoom de appeltjes gedurende 20 minuten op 100 graden. Roer ze los en meng er nog twee eetlepels suiker onder.
  8. Klop voor de vanillesaus de eidooiers met de suiker los. Verwarm de room met het merg van een vanillestokje op het vuur. Voeg de opgeklopte eidooiers toe en verwarm terug op het vuur tot de vanillesaus 85 graden bereikt. Haal de pot van het vuur en doe de saus in een schaaltje.
  9. Smelt voor de afwerking van de taart de boter in een steelpannetje. Klop het ei samen met het snuifje zout en de suiker los in een kommetje. Haal de boter van het vuur en meng er het eimengsel en enkele druppels sinaasappelsap onder.
  10. Haal de appeltaart uit de oven en verdeel het mengel er over. Plaats de taart vervolgens nog 10 à 15 minuten terug in de oven.

Dresseren

  1. Serveer de appeltaart samen met de vanillesaus en de appelcompote.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes zijn altijd een hit, en ze maken is héél leuk om samen te doen met de kinderen. En met de 4,8l artisan keukenmixer van KitchenAid is het gewoon een fluitje van een cent … Lees meer

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Zoals jullie weten ben ik een fiere ambassadeur van KitchenAid en voor dit recept gebruik ik uiteraard mijn 4,8l artisan keukenmixer. Chip cookies zijn zowat de meest traditionele Amerikaanse koekjes die er bestaan … Lees meer

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna cotta is een Italiaans nagerecht, de naam betekent letterlijk gekookte room. Moeilijk te maken is het niet. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine … Lees meer

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Ik maak erg graag vers roomijs. Als je dat zelf bereidt is het nog duizend keer lekkerder dan wanneer je het in de supermarkt koopt. Je kunt er ook zelf een echt vanillestokje aan toevoegen en zo rijk of zoet maken als je zelf wil … Lees meer

Bananengebak met hazelnoot chocolade

Bananengebak met hazelnoot chocolade

23 februari is de internationale feestdag van het bananengebak. Al enkele jaren is dat een trend, en ik heb twee jaar geleden ook eens een origineel recept ontwikkeld dat ik vandaag graag met je deel … Lees meer