Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel
Recept

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Dit heb je nodig 4 personen

  • 250 gr melk
  • 250 gr room
  • 150 gr fondant (donkere) chocolade
  • 5 blaadjes gelatine (4 voor de panna cotta en 1 voor de sinaasappelspiegel)
  • 5 cl Amaretto
  • 5 cl koffie
  • 10 cl sinaasappelsap, liefst vers sap
Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Dit duurt een paar minuten. Belangrijk is dat het water goed koud is, in warm water gaat de gelatine namelijk meteen oplossen en dat willen we niet.

2 / 10

Zet een potje op het vuur en verwarm het roommengsel samen met de chocolade tot die gesmolten is, vermijd dat het mengsel gaat koken. Haal het potje van het vuur en voeg de Amaretto en koffie toe. Laat het mengsel wat afkoelen.

3 / 10

Knijp 4 zacht geworden gelatine blaadjes goed uit en roer ze door het nog warme mengsel, blijf roeren tot de blaadjes goed opgelost zijn.

4 / 10

Vul de glazen met de Pana Cotta en laat een 3-tal uren afkoelen in de koelkast.

5 / 10

Week 1 gelatineblaadje in koud water tot het zacht is.

6 / 10

Zet een potje op het vuur en verwarm het sinaasappelsap, vermijd evenwel dat het gaat koken. Haal het potje van het vuur.

7 / 10

Knijp het zacht geworden gelatine blaadje goed uit en roer het door het nog warme sinaasappelsap, blijf roeren tot het blaadje goed opgelost is.

8 / 10

Laat wat afkoelen tot op lichaamstemperatuur en verdeel het mengsel over de glazen met de inmiddels opgesteven Pana Cotta.

9 / 10

Plaats in de koelkast en laat een 2-tal uur opstijven.

10 / 10

Wat afwerking betreft kun je kiezen tussen bv chocoladeschilfers, zeste van sinaasappel, een chocolade koffieboon en/of één van mijn kerstkoekjes gebruiken.

Laat het smaken.

Panna cotta is een Italiaans nagerecht, de naam betekent letterlijk gekookte room. Moeilijk te maken is het niet. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine. Je kan ook Agar Agar, een plantaardig geleermiddel gebruiken

We maken het dessert feestelijk en bijzonder door er wat Amaretto en koffie aan toe te voegen en af te werken met een blinkende spiegel van sinaasappel en mooie versieringen.

De Pana cotta wordt geserveerd in glazen of kommetjes, afhankelijk van de inhoud heb je met dit recept voldoende voor 4 tot 6 glazen.

Bereiding

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Dit duurt een paar minuten. Belangrijk is dat het water goed koud is, in warm water gaat de gelatine namelijk meteen oplossen en dat willen we niet.
  2. Zet een potje op het vuur en verwarm het roommengsel samen met de chocolade tot die gesmolten is, vermijd dat het mengsel gaat koken. Haal het potje van het vuur en voeg de Amaretto en koffie toe. Laat het mengsel wat afkoelen.
  3. Knijp 4 zacht geworden gelatine blaadjes goed uit en roer ze door het nog warme mengsel, blijf roeren tot de blaadjes goed opgelost zijn.
  4. Vul de glazen met de Pana Cotta en laat een 3-tal uren afkoelen in de koelkast.
  5. Week 1 gelatineblaadje in koud water tot het zacht is.
  6. Zet een potje op het vuur en verwarm het sinaasappelsap, vermijd evenwel dat het gaat koken. Haal het potje van het vuur.
  7. Knijp het zacht geworden gelatine blaadje goed uit en roer het door het nog warme sinaasappelsap, blijf roeren tot het blaadje goed opgelost is.
  8. Laat wat afkoelen tot op lichaamstemperatuur en verdeel het mengsel over de glazen met de inmiddels opgesteven Pana Cotta.
  9. Plaats in de koelkast en laat een 2-tal uur opstijven.
  10. Wat afwerking betreft kun je kiezen tussen bv chocoladeschilfers, zeste van sinaasappel, een chocolade koffieboon en/of één van mijn kerstkoekjes gebruiken.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

WBC-KVMM-180273-2

Mama’s gele crème met Biscoff speculoosjes #advertentie

Mijn lievelingsdessert van toen ik klein was, mijn mama Anny maakte het zo vaak klaar: gele pudding. We noemden die crème. Vaak met wat bruine suiker en aardbeien in het seizoen … Lees meer

WBC-KVMM-180024-mijn-speculoos-appel-taart

Mijn Biscoff speculoos appeltaart #advertentie

Ik ben, zoals bijna alle Belgen, en heel veel mensen buiten ons kleine landje, een grote liefhebber van de speculoos van Biscoff, en ik ben ook een fiere ambassadeur van deze lekkernij … Lees meer

Wat is Mochi en hoe maak je dat zelf?

Mochi heb je misschien zelf al eens geproefd. Het is een traditionele Japanse lekkernij die gemaakt wordt van kleefrijst die wordt gestoomd en daarna tot een plakkerige, elastische pasta wordt gekneed … Lees meer

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes zijn altijd een hit, en ze maken is héél leuk om samen te doen met de kinderen. En met de 4,8l artisan keukenmixer van KitchenAid is het gewoon een fluitje van een cent … Lees meer

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Zoals jullie weten ben ik een fiere ambassadeur van KitchenAid en voor dit recept gebruik ik uiteraard mijn 4,8l artisan keukenmixer. Chip cookies zijn zowat de meest traditionele Amerikaanse koekjes die er bestaan … Lees meer