Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna cotta is een Italiaans nagerecht, de naam betekent letterlijk gekookte room. Moeilijk te maken is het niet. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine. Je kan ook Agar Agar, een plantaardig geleermiddel gebruiken

We maken het dessert feestelijk en bijzonder door er wat Amaretto en koffie aan toe te voegen en af te werken met een blinkende spiegel van sinaasappel en mooie versieringen.

De Pana cotta wordt geserveerd in glazen of kommetjes, afhankelijk van de inhoud heb je met dit recept voldoende voor 4 tot 6 glazen.

Bereiding

 

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Dit duurt een paar minuten. Belangrijk is dat het water goed koud is, in warm water gaat de gelatine namelijk meteen oplossen en dat willen we niet.
  2. Zet een potje op het vuur en verwarm het roommengsel samen met de chocolade tot die gesmolten is, vermijd dat het mengsel gaat koken. Haal het potje van het vuur en voeg de Amaretto en koffie toe. Laat het mengsel wat afkoelen.
  3. Knijp 4 zacht geworden gelatine blaadjes goed uit en roer ze door het nog warme mengsel, blijf roeren tot de blaadjes goed opgelost zijn.
  4. Vul de glazen met de Pana Cotta en laat een 3-tal uren afkoelen in de koelkast.
  5. Voor de sinaasappelspiegel: Week 1 gelatineblaadje in koud water tot het zacht is.
  6. Zet een potje op het vuur en verwarm het sinaasappelsap, vermijd evenwel dat het gaat koken. Haal het potje van het vuur.
  7. Knijp het zacht geworden gelatine blaadje goed uit en roer het door het nog warme sinaasappelsap, blijf roeren tot het blaadje goed opgelost is.Laat wat afkoelen tot op lichaamstemperatuur en verdeel het mengsel over de glazen met de inmiddels opgesteven Pana Cotta.
  8. Plaats in de koelkast en laat een 2-tal uur opstijven.
  9. Wat afwerking betreft kun je kiezen tussen bv chocoladeschilfers, zeste van sinaasappel, een chocolade koffieboon en/of één van mijn kerstkoekjes gebruiken.