Artisanale melocakes
Recept

Artisanale melocakes

Dit heb je nodig 9 stuks

  • 150 gr zachte boter
  • 30 gr pure amandelbroyage
  • 90 gr bloemsuiker
  • zout
  • 1 ei
  • 240 gr bloem
  • gelatineblaadjes
  • water
  • 140 gr suiker
  • 140 gr glucose(stroop)
  • melkchocolade
Artisanale melocakes

Bereiding: amandelboterdeeg

6 stappen

1 / 6

Begin eerst met het koekje en maak het amandelboterdeeg.

2 / 6

Mix 150 gr zachte boter, 30 gr pure amandelbroyage, 90 gr bloemsuiker, een snuifje zout, 1 ei en 240 gr bloem in een grote kom.

3 / 6

Meng het deeg met een spatel. Zodra het deeg gevormd is stop je.

4 / 6

Het amandelboterdeeg maak je beste enkele uren (of indien mogelijk dagen) op voorhand. Vervolgens koel bewaren.

5 / 6

Rol een stuk deeg uit op 2 mm en steek met een gekartelde vorm rondjes uit van ongeveer 5 cm diameter.

6 / 6

Bak de rondjes af gedurende 15 minuten op 170 graden op een bakplaat met bakpapier.

Bereiding: EIWITSCHUIM

8 stappen

1 / 8

Begin met 2 blaadjes gelatine te weken in koud water.

2 / 8

Voeg vervolgens 50 gr water, 140 gr suiker, 140 gr glucose(stroop) toe.

3 / 8

Breng aan de kook tot 118 graden.

4 / 8

Klop ondertussen 70 gr eiwit in een deegmixer.

5 / 8

Het eiwit mag al geklopt zijn vooraleer je de kokende suikersiroop erbij giet. Giet in de machine terwijl die draait.

6 / 8

Voeg onmiddellijk ook de geweekte en uitgeknepen gelatine er aan toe.

7 / 8

Klop het eiwitschuim verder tot het lauw aanvoelt.

8 / 8

Spuit met een spuitzak mooie bolletjes op de gebakken koekjes.

Bereiding: CHOCOLADE

2 stappen

1 / 2

Smelt een ruime hoeveelheid melkchocolade tot 29 graden.

2 / 2

Haal de melocakes door de gesmolten chocolade en laat ze opstijven op een bakpapier.

Laat het smaken.

Vandaag is onze Would Be Chef een topbakker uit Sint-Michiels bij Brugge: Kristof Cloet. Kristof is sinds jaar en dag een enorm trouwe luisteraar van onze ochtendshow. Dat was hij al toen ik nog bij Qmusic presenteerde in de ochtend, en hij is ons gevolgd naar Joe.

Bakkers zijn sowieso onze trouwste luisteraars, en ik voel me ook enorm verwant met hen, want we hebben zo’n beetje dezelfde uren, en staan elke dag ontzettend vroeg op om onze ‘klanten’ te verwennen met lekkers. Lekkere muziek en babbels, of lekker vers brood, koffiekoeken en overheerlijke patisserie.

Alles bij bakkerij Cloet wordt artisanaal bereid, en Kristof heeft veel specialiteiten, maar zijn zelfgemaakte Melocakes zijn echt fantastisch. Ze zijn bij alle DJ’s bij Medialaan intussen wereldberoemd, en als mijn fijne collega Anke in West-Vlaanderen is zal ze altijd proberen langs te rijden in Sint-Michiels om de ‘chocoladentetten‘ zoals zij ze noemt te halen.

Vorige week, op z’n vrije dag, kwam Kristof een flinke doos van die Melocakes brengen naar Vilvoorde en tot mijn grote vreugde stemde hij zelfs toe om het recept te delen hier op de blog. Woon je niet al te ver van Brugge, ga dan zeker eens langs in Sint-Michiels want daar kun je ze altijd vers kopen, en anders moet je dit recept maar eens uitproberen.

Geloof me: lekkerder kun je ze wellicht nergens vinden. Veel bakgenot. En nog een dikke merci aan Kristof en z’n vrouw Heidi voor dit toprecept.

Bakkerij Cloet
Dorpsstraat 21
8200 Sint-Michiels
050/38.00.01
www.bakkerijcloet.be
[email protected]

Bereiding: amandelboterdeeg

  1. Begin eerst met het koekje en maak het amandelboterdeeg.
  2. Mix 150 gr zachte boter, 30 gr pure amandelbroyage, 90 gr bloemsuiker, een snuifje zout, 1 ei en 240 gr bloem in een grote kom.
  3. Meng het deeg met een spatel. Zodra het deeg gevormd is stop je.
  4. Het amandelboterdeeg maak je beste enkele uren (of indien mogelijk dagen) op voorhand. Vervolgens koel bewaren.
  5. Rol een stuk deeg uit op 2 mm en steek met een gekartelde vorm rondjes uit van ongeveer 5 cm diameter.
  6. Bak de rondjes af gedurende 15 minuten op 170 graden op een bakplaat met bakpapier.

Bereiding: EIWITSCHUIM

  1. Begin met 2 blaadjes gelatine te weken in koud water.
  2. Voeg vervolgens 50 gr water, 140 gr suiker, 140 gr glucose(stroop) toe.
  3. Breng aan de kook tot 118 graden.
  4. Klop ondertussen 70 gr eiwit in een deegmixer.
  5. Het eiwit mag al geklopt zijn vooraleer je de kokende suikersiroop erbij giet. Giet in de machine terwijl die draait.
  6. Voeg onmiddellijk ook de geweekte en uitgeknepen gelatine er aan toe.
  7. Klop het eiwitschuim verder tot het lauw aanvoelt.
  8. Spuit met een spuitzak mooie bolletjes op de gebakken koekjes.

Bereiding: CHOCOLADE

  1. Smelt een ruime hoeveelheid melkchocolade tot 29 graden.
  2. Haal de melocakes door de gesmolten chocolade en laat ze opstijven op een bakpapier.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes zijn altijd een hit, en ze maken is héél leuk om samen te doen met de kinderen. En met de 4,8l artisan keukenmixer van KitchenAid is het gewoon een fluitje van een cent … Lees meer

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Zoals jullie weten ben ik een fiere ambassadeur van KitchenAid en voor dit recept gebruik ik uiteraard mijn 4,8l artisan keukenmixer. Chip cookies zijn zowat de meest traditionele Amerikaanse koekjes die er bestaan … Lees meer

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna cotta is een Italiaans nagerecht, de naam betekent letterlijk gekookte room. Moeilijk te maken is het niet. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine … Lees meer

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Ik maak erg graag vers roomijs. Als je dat zelf bereidt is het nog duizend keer lekkerder dan wanneer je het in de supermarkt koopt. Je kunt er ook zelf een echt vanillestokje aan toevoegen en zo rijk of zoet maken als je zelf wil … Lees meer

Bananengebak met hazelnoot chocolade

Bananengebak met hazelnoot chocolade

23 februari is de internationale feestdag van het bananengebak. Al enkele jaren is dat een trend, en ik heb twee jaar geleden ook eens een origineel recept ontwikkeld dat ik vandaag graag met je deel … Lees meer

Trifle met speculoos, gorgonzola, mascarpone en peer

Trifle met speculoos, gorgonzola, mascarpone en peer

Ik zit zelf niet zo op Tik Tok maar de culinaire hit op dat sociale medium was in 2021 Biscoff, de speculoosjes van Lotus uit België zijn de wereld en ook die van de jongeren, aan een razend tempo aan het veroveren … Lees meer

Mango met limoen honing-room samen met KitchenAid #collab

Mango met limoen honing-room samen met KitchenAid #collab

Een paar maanden geleden mocht ik uitpakken met super plezant nieuws. Ik was namelijk de nieuwe ambassadeur geworden van KitchenAid. Het hele jaar mag ik jullie dus verwennen met heerlijke recepten in samenwerking met KitchenAid … Lees meer