
Artisanale melocakes
Vandaag is onze Would Be Chef een topbakker uit Sint-Michiels bij Brugge: Kristof Cloet. Kristof is sinds jaar en dag een enorm trouwe luisteraar van onze ochtendshow. Dat was hij al toen ik nog bij Qmusic presenteerde in de ochtend, en hij is ons gevolgd naar Joe.
Bakkers zijn sowieso onze trouwste luisteraars, en ik voel me ook enorm verwant met hen, want we hebben zo’n beetje dezelfde uren, en staan elke dag ontzettend vroeg op om onze ‘klanten’ te verwennen met lekkers. Lekkere muziek en babbels, of lekker vers brood, koffiekoeken en overheerlijke patisserie.
Alles bij bakkerij Cloet wordt artisanaal bereid, en Kristof heeft veel specialiteiten, maar zijn zelfgemaakte Melocakes zijn echt fantastisch. Ze zijn bij alle DJ’s bij Medialaan intussen wereldberoemd, en als mijn fijne collega Anke in West-Vlaanderen is zal ze altijd proberen langs te rijden in Sint-Michiels om de ‘chocoladentetten‘ zoals zij ze noemt te halen.
Vorige week, op z’n vrije dag, kwam Kristof een flinke doos van die Melocakes brengen naar Vilvoorde en tot mijn grote vreugde stemde hij zelfs toe om het recept te delen hier op de blog. Woon je niet al te ver van Brugge, ga dan zeker eens langs in Sint-Michiels want daar kun je ze altijd vers kopen, en anders moet je dit recept maar eens uitproberen.
Geloof me: lekkerder kun je ze wellicht nergens vinden. Veel bakgenot. En nog een dikke merci aan Kristof en z’n vrouw Heidi voor dit toprecept.
Bakkerij Cloet
Dorpsstraat 21
8200 Sint-Michiels
050/38.00.01
www.bakkerijcloet.be
[email protected]
Bereiding: amandelboterdeeg
- Begin eerst met het koekje en maak het amandelboterdeeg.
- Mix 150 gr zachte boter, 30 gr pure amandelbroyage, 90 gr bloemsuiker, een snuifje zout, 1 ei en 240 gr bloem in een grote kom.
- Meng het deeg met een spatel. Zodra het deeg gevormd is stop je.
- Het amandelboterdeeg maak je beste enkele uren (of indien mogelijk dagen) op voorhand. Vervolgens koel bewaren.
- Rol een stuk deeg uit op 2 mm en steek met een gekartelde vorm rondjes uit van ongeveer 5 cm diameter.
- Bak de rondjes af gedurende 15 minuten op 170 graden op een bakplaat met bakpapier.
Bereiding: EIWITSCHUIM
- Begin met 2 blaadjes gelatine te weken in koud water.
- Voeg vervolgens 50 gr water, 140 gr suiker, 140 gr glucose(stroop) toe.
- Breng aan de kook tot 118 graden.
- Klop ondertussen 70 gr eiwit in een deegmixer.
- Het eiwit mag al geklopt zijn vooraleer je de kokende suikersiroop erbij giet. Giet in de machine terwijl die draait.
- Voeg onmiddellijk ook de geweekte en uitgeknepen gelatine er aan toe.
- Klop het eiwitschuim verder tot het lauw aanvoelt.
- Spuit met een spuitzak mooie bolletjes op de gebakken koekjes.
Bereiding: CHOCOLADE
- Smelt een ruime hoeveelheid melkchocolade tot 29 graden.
- Haal de melocakes door de gesmolten chocolade en laat ze opstijven op een bakpapier.
Reacties