ASPERGES MET ZALM, ZEEWIER EN GRIJZE GARNALEN
Recept

Asperges met zalm, zeewier en grijze garnalen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 24 asperges
  • 20 sashimi van zalm
  • 16 kerstomaatjes
  • 1 sjalotje
  • 4 augurkjes
  • 200 gram grijze garnalen
  • 100 gram zeewier-salade (te koop in de meeste supermarkten)
  • een paar takjes dille, bieslook en basilicum
  • 3 el olijfolie
  • 1 el ketchup
  • 1 el witte wijnazijn
 
ASPERGES MET ZALM, ZEEWIER EN GRIJZE GARNALEN

Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders. In dit gerecht combineer je de al dente gestoomde (of gekookte) asperges, met sashimi van zalm (al kan het met een gerookt zalmhaasje evengoed) lekkere zeewier-salade, en een soort van tomaat-garnaal. Veel Belgische klassiekers op één bord dus. Ik heb foto’s van het gerecht al eens op m’n Instagram Stories geplaatst en nogal wat volgers hebben het zelf intussen al klaar gemaakt. Merci om trouwens altijd de hashtag #wouldbechef te gebruiken, dan zie ik zelf hoe jullie aan de slag gaan met mijn ideetjes. Smakelijk, en geniet van de zon!   Bereiding

6 stappen

1 / 6

Stoom of kook de asperges gaar.

2 / 6

Als je ze kookt, doe dat dan rechtopstaand in een kookpot, een drie a 4 tal minuten. Zet het vuur af, en laat ze onder deksel een kwartiertje verder afkoelen in het kookwater.

3 / 6

Snij een (al dan niet gerookt) zalmhaasje in dunne plakjes, of koop in de supermarkt voorverpakte sashimi van zalm

4 / 6

Snij de tomaatjes, het sjalotje, de vier augurkjes, de bieslook, de dille en de basilicum met een keukenschaar door elkaar in een glazen kom (Klinkt misschien gek, maar zo meng je de ingrediënten wel op een plezierige en makkelijke manier)

5 / 6

Meng de grijze garnalen onder de tomaatjes en de kruiden

6 / 6

Voeg er naar smaak peper, zout, wat olijfolie, wat witte wijnazijn en een klein beetje ketchup aan toe (optioneel een drupje tabasco kan ook geen kwaad)

Dresseren

4 stappen

1 / 4

Leg de asperges naast elkaar

2 / 4

Leg net onder de koppen van de asperges, daartussen de sashimi van zalm (zie foto)

3 / 4

Dresseer over de asperges heen de zeewier-salade

4 / 4

Leg onderaan de asperges de tomaat-garnalen

Laat het smaken.

Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders.

In dit gerecht combineer je de al dente gestoomde (of gekookte) asperges, met sashimi van zalm (al kan het met een gerookt zalmhaasje evengoed) lekkere zeewier-salade, en een soort van tomaat-garnaal. Veel Belgische klassiekers op één bord dus. Ik heb foto’s van het gerecht al eens op m’n Instagram Stories geplaatst en nogal wat volgers hebben het zelf intussen al klaar gemaakt. Merci om trouwens altijd de hashtag #wouldbechef te gebruiken, dan zie ik zelf hoe jullie aan de slag gaan met mijn ideetjes. Smakelijk, en geniet van de zon!

Bereiding

  1. Stoom of kook de asperges gaar.
  2. Als je ze kookt, doe dat dan rechtopstaand in een kookpot, een drie a 4 tal minuten. Zet het vuur af, en laat ze onder deksel een kwartiertje verder afkoelen in het kookwater.
  3. Snij een (al dan niet gerookt) zalmhaasje in dunne plakjes, of koop in de supermarkt voorverpakte sashimi van zalm
  4. Snij de tomaatjes, het sjalotje, de vier augurkjes, de bieslook, de dille en de basilicum met een keukenschaar door elkaar in een glazen kom (Klinkt misschien gek, maar zo meng je de ingrediënten wel op een plezierige en makkelijke manier)
  5. Meng de grijze garnalen onder de tomaatjes en de kruiden
  6. Voeg er naar smaak peper, zout, wat olijfolie, wat witte wijnazijn en een klein beetje ketchup aan toe (optioneel een drupje tabasco kan ook geen kwaad)

Dresseren

  1. Leg de asperges naast elkaar
  2. Leg net onder de koppen van de asperges, daartussen de sashimi van zalm (zie foto)
  3. Dresseer over de asperges heen de zeewier-salade
  4. Leg onderaan de asperges de tomaat-garnalen

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS NOBEL CHARDONNAY

Er worden steeds boeiender wijnen gemaakt in België. De klimaatverandering helpt daarbij. Deze mooie chardonnay van Nobel wordt gemaakt op amper drie kilometer van ons huis in Lochristi. De wijnmakers stoppen al hun passie en kennis in deze minerale (Petit) Chablis achtige chardonnay.

Bestel hier mijn Nobel Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer