ASPERGES MET ZALM, ZEEWIER EN GRIJZE GARNALEN
Recept

Asperges met zalm, zeewier en grijze garnalen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 24 asperges
  • 20 sashimi van zalm
  • 16 kerstomaatjes
  • 1 sjalotje
  • 4 augurkjes
  • 200 gram grijze garnalen
  • 100 gram zeewier-salade (te koop in de meeste supermarkten)
  • een paar takjes dille, bieslook en basilicum
  • 3 el olijfolie
  • 1 el ketchup
  • 1 el witte wijnazijn
 
ASPERGES MET ZALM, ZEEWIER EN GRIJZE GARNALEN

Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders. In dit gerecht combineer je de al dente gestoomde (of gekookte) asperges, met sashimi van zalm (al kan het met een gerookt zalmhaasje evengoed) lekkere zeewier-salade, en een soort van tomaat-garnaal. Veel Belgische klassiekers op één bord dus. Ik heb foto’s van het gerecht al eens op m’n Instagram Stories geplaatst en nogal wat volgers hebben het zelf intussen al klaar gemaakt. Merci om trouwens altijd de hashtag #wouldbechef te gebruiken, dan zie ik zelf hoe jullie aan de slag gaan met mijn ideetjes. Smakelijk, en geniet van de zon!   Bereiding

6 stappen

1 / 6

Stoom of kook de asperges gaar.

2 / 6

Als je ze kookt, doe dat dan rechtopstaand in een kookpot, een drie a 4 tal minuten. Zet het vuur af, en laat ze onder deksel een kwartiertje verder afkoelen in het kookwater.

3 / 6

Snij een (al dan niet gerookt) zalmhaasje in dunne plakjes, of koop in de supermarkt voorverpakte sashimi van zalm

4 / 6

Snij de tomaatjes, het sjalotje, de vier augurkjes, de bieslook, de dille en de basilicum met een keukenschaar door elkaar in een glazen kom (Klinkt misschien gek, maar zo meng je de ingrediënten wel op een plezierige en makkelijke manier)

5 / 6

Meng de grijze garnalen onder de tomaatjes en de kruiden

6 / 6

Voeg er naar smaak peper, zout, wat olijfolie, wat witte wijnazijn en een klein beetje ketchup aan toe (optioneel een drupje tabasco kan ook geen kwaad)

Dresseren

4 stappen

1 / 4

Leg de asperges naast elkaar

2 / 4

Leg net onder de koppen van de asperges, daartussen de sashimi van zalm (zie foto)

3 / 4

Dresseer over de asperges heen de zeewier-salade

4 / 4

Leg onderaan de asperges de tomaat-garnalen

Laat het smaken.

Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders.

In dit gerecht combineer je de al dente gestoomde (of gekookte) asperges, met sashimi van zalm (al kan het met een gerookt zalmhaasje evengoed) lekkere zeewier-salade, en een soort van tomaat-garnaal. Veel Belgische klassiekers op één bord dus. Ik heb foto’s van het gerecht al eens op m’n Instagram Stories geplaatst en nogal wat volgers hebben het zelf intussen al klaar gemaakt. Merci om trouwens altijd de hashtag #wouldbechef te gebruiken, dan zie ik zelf hoe jullie aan de slag gaan met mijn ideetjes. Smakelijk, en geniet van de zon!

Bereiding

  1. Stoom of kook de asperges gaar.
  2. Als je ze kookt, doe dat dan rechtopstaand in een kookpot, een drie a 4 tal minuten. Zet het vuur af, en laat ze onder deksel een kwartiertje verder afkoelen in het kookwater.
  3. Snij een (al dan niet gerookt) zalmhaasje in dunne plakjes, of koop in de supermarkt voorverpakte sashimi van zalm
  4. Snij de tomaatjes, het sjalotje, de vier augurkjes, de bieslook, de dille en de basilicum met een keukenschaar door elkaar in een glazen kom (Klinkt misschien gek, maar zo meng je de ingrediënten wel op een plezierige en makkelijke manier)
  5. Meng de grijze garnalen onder de tomaatjes en de kruiden
  6. Voeg er naar smaak peper, zout, wat olijfolie, wat witte wijnazijn en een klein beetje ketchup aan toe (optioneel een drupje tabasco kan ook geen kwaad)

Dresseren

  1. Leg de asperges naast elkaar
  2. Leg net onder de koppen van de asperges, daartussen de sashimi van zalm (zie foto)
  3. Dresseer over de asperges heen de zeewier-salade
  4. Leg onderaan de asperges de tomaat-garnalen

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS NOBEL CHARDONNAY

Er worden steeds boeiender wijnen gemaakt in België. De klimaatverandering helpt daarbij. Deze mooie chardonnay van Nobel wordt gemaakt op amper drie kilometer van ons huis in Lochristi. De wijnmakers stoppen al hun passie en kennis in deze minerale (Petit) Chablis achtige chardonnay.

Bestel hier mijn Nobel Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer