ASPERGES MET ZALM, ZEEWIER EN GRIJZE GARNALEN
Recept

Asperges met zalm, zeewier en grijze garnalen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 24 asperges
  • 20 sashimi van zalm
  • 16 kerstomaatjes
  • 1 sjalotje
  • 4 augurkjes
  • 200 gram grijze garnalen
  • 100 gram zeewier-salade (te koop in de meeste supermarkten)
  • een paar takjes dille, bieslook en basilicum
  • 3 el olijfolie
  • 1 el ketchup
  • 1 el witte wijnazijn
 
ASPERGES MET ZALM, ZEEWIER EN GRIJZE GARNALEN

Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders. In dit gerecht combineer je de al dente gestoomde (of gekookte) asperges, met sashimi van zalm (al kan het met een gerookt zalmhaasje evengoed) lekkere zeewier-salade, en een soort van tomaat-garnaal. Veel Belgische klassiekers op één bord dus. Ik heb foto’s van het gerecht al eens op m’n Instagram Stories geplaatst en nogal wat volgers hebben het zelf intussen al klaar gemaakt. Merci om trouwens altijd de hashtag #wouldbechef te gebruiken, dan zie ik zelf hoe jullie aan de slag gaan met mijn ideetjes. Smakelijk, en geniet van de zon!   Bereiding

6 stappen

1 / 6

Stoom of kook de asperges gaar.

2 / 6

Als je ze kookt, doe dat dan rechtopstaand in een kookpot, een drie a 4 tal minuten. Zet het vuur af, en laat ze onder deksel een kwartiertje verder afkoelen in het kookwater.

3 / 6

Snij een (al dan niet gerookt) zalmhaasje in dunne plakjes, of koop in de supermarkt voorverpakte sashimi van zalm

4 / 6

Snij de tomaatjes, het sjalotje, de vier augurkjes, de bieslook, de dille en de basilicum met een keukenschaar door elkaar in een glazen kom (Klinkt misschien gek, maar zo meng je de ingrediënten wel op een plezierige en makkelijke manier)

5 / 6

Meng de grijze garnalen onder de tomaatjes en de kruiden

6 / 6

Voeg er naar smaak peper, zout, wat olijfolie, wat witte wijnazijn en een klein beetje ketchup aan toe (optioneel een drupje tabasco kan ook geen kwaad)

Dresseren

4 stappen

1 / 4

Leg de asperges naast elkaar

2 / 4

Leg net onder de koppen van de asperges, daartussen de sashimi van zalm (zie foto)

3 / 4

Dresseer over de asperges heen de zeewier-salade

4 / 4

Leg onderaan de asperges de tomaat-garnalen

Laat het smaken.

Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders.

In dit gerecht combineer je de al dente gestoomde (of gekookte) asperges, met sashimi van zalm (al kan het met een gerookt zalmhaasje evengoed) lekkere zeewier-salade, en een soort van tomaat-garnaal. Veel Belgische klassiekers op één bord dus. Ik heb foto’s van het gerecht al eens op m’n Instagram Stories geplaatst en nogal wat volgers hebben het zelf intussen al klaar gemaakt. Merci om trouwens altijd de hashtag #wouldbechef te gebruiken, dan zie ik zelf hoe jullie aan de slag gaan met mijn ideetjes. Smakelijk, en geniet van de zon!

Bereiding

  1. Stoom of kook de asperges gaar.
  2. Als je ze kookt, doe dat dan rechtopstaand in een kookpot, een drie a 4 tal minuten. Zet het vuur af, en laat ze onder deksel een kwartiertje verder afkoelen in het kookwater.
  3. Snij een (al dan niet gerookt) zalmhaasje in dunne plakjes, of koop in de supermarkt voorverpakte sashimi van zalm
  4. Snij de tomaatjes, het sjalotje, de vier augurkjes, de bieslook, de dille en de basilicum met een keukenschaar door elkaar in een glazen kom (Klinkt misschien gek, maar zo meng je de ingrediënten wel op een plezierige en makkelijke manier)
  5. Meng de grijze garnalen onder de tomaatjes en de kruiden
  6. Voeg er naar smaak peper, zout, wat olijfolie, wat witte wijnazijn en een klein beetje ketchup aan toe (optioneel een drupje tabasco kan ook geen kwaad)

Dresseren

  1. Leg de asperges naast elkaar
  2. Leg net onder de koppen van de asperges, daartussen de sashimi van zalm (zie foto)
  3. Dresseer over de asperges heen de zeewier-salade
  4. Leg onderaan de asperges de tomaat-garnalen

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS NOBEL CHARDONNAY

Er worden steeds boeiender wijnen gemaakt in België. De klimaatverandering helpt daarbij. Deze mooie chardonnay van Nobel wordt gemaakt op amper drie kilometer van ons huis in Lochristi. De wijnmakers stoppen al hun passie en kennis in deze minerale (Petit) Chablis achtige chardonnay.

Bestel hier mijn Nobel Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer