ASPERGES MET ZALM, ZEEWIER EN GRIJZE GARNALEN

Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders.

In dit gerecht combineer je de al dente gestoomde (of gekookte) asperges, met sashimi van zalm (al kan het met een gerookt zalmhaasje evengoed) lekkere zeewier-salade, en een soort van tomaat-garnaal. Veel Belgische klassiekers op één bord dus. Ik heb foto’s van het gerecht al eens op m’n Instagram Stories geplaatst en nogal wat volgers hebben het zelf intussen al klaar gemaakt. Merci om trouwens altijd de hashtag #wouldbechef te gebruiken, dan zie ik zelf hoe jullie aan de slag gaan met mijn ideetjes. Smakelijk, en geniet van de zon!

 

Bereiding

  1. Stoom of kook de asperges gaar.
  2. Als je ze kookt, doe dat dan rechtopstaand in een kookpot, een drie a 4 tal minuten. Zet het vuur af, en laat ze onder deksel een kwartiertje verder afkoelen in het kookwater.
  3. Snij een (al dan niet gerookt) zalmhaasje in dunne plakjes, of koop in de supermarkt voorverpakte sashimi van zalm
  4. Snij de tomaatjes, het sjalotje, de vier augurkjes, de bieslook, de dille en de basilicum met een keukenschaar door elkaar in een glazen kom (Klinkt misschien gek, maar zo meng je de ingrediënten wel op een plezierige en makkelijke manier)
  5. Meng de grijze garnalen onder de tomaatjes en de kruiden
  6. Voeg er naar smaak peper, zout, wat olijfolie, wat witte wijnazijn en een klein beetje ketchup aan toe (optioneel een drupje tabasco kan ook geen kwaad)

Dresseren

  1. Leg de asperges naast elkaar
  2. Leg net onder de koppen van de asperges, daartussen de sashimi van zalm (zie foto)
  3. Dresseer over de asperges heen de zeewier-salade
  4. Leg onderaan de asperges de tomaat-garnalen

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS NOBEL CHARDONNAY

Er worden steeds boeiender wijnen gemaakt in België. De klimaatverandering helpt daarbij. Deze mooie chardonnay van Nobel wordt gemaakt op amper drie kilometer van ons huis in Lochristi. De wijnmakers stoppen al hun passie en kennis in deze minerale (Petit) Chablis achtige chardonnay.

Bestel hier mijn Nobel Chardonnay