AZIATISCHE BALLETJES MET WITLOOF
Recept

Aziatische balletjes met witloof

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 stronken grondwitlof, fijngesneden
  • 2 el honing
  • 2 el kurkuma
  • 1 potje yoghurt
  • Boter
  • 500 g kippengehakt
  • 1 cm duimbrede gember
  • 1 pikant pepertje
  • 1 handvol koriander
  • Een klein stukje van een stengel citroengras
  • 1 eiwit
  • 2 el zoete sojasaus
 
AZIATISCHE BALLETJES MET WITLOOF

Bereiding

3 stappen

1 / 3

Stoof de stukjes witlof in boter. Kijk of er genoeg vocht is en voeg anders wat water toe. Kruid naar smaak en voeg eventueel een beetje suiker toe. Meng er de kurkuma onder en net voor je de gehaktballetjes toevoegt ook de yoghurt.

2 / 3

Hak het pepertje, de gember, de koriander, de knoflook en het citroengras fijn. Meng samen met het eiwit, en wat zoete sojasaus onder het kippengehakt.

3 / 3

Rol het gehakt tot balletjes en leg ze 15 à 20 minuten voor het witlof gaar is op het witloof en laat ze mee sudderen. Op de foto zie je dat de balletjes even gebakken zijn, maar ik stoom ze eigenlijk liever gewoon onder het deksel, zo nemen ze de smaak van het witloof op.

Laat het smaken.

In mijn eerste boek “De Would-Be Chef” stond een recept voor balletjes gehakt met gestoofd witloof, een absolute klassieker in onze familie. Meme Julia maakte het, mijn mama ook en zelf weet ik dat ik er thuis ook mee kan scoren. Het is gewoon simpel: je stooft je witloof in een gesloten kookpot (met wat boter en een beetje water) en legt je zelf gedraaide balletjes op het witloof. De balletjes garen in de stoom van het witloof en nemen de smaak daardoor ook voor een stuk over. Met een gewoon gekookt of gestoomd aardappeltje bij en een beetje zeezout over is dit een super makkelijk maar heerlijk winterrecept. Probeer het gewoon eens uit. Het recept kun je hier ook terugvinden op de site!

Toch is het ook leuk om eens te variëren op grootmoeders keuken, en deze Aziatische versie van gestoofd witlof met gehaktballetjes is dan zeker een aanrader. Het is allemaal net iets pittiger, maar dat kunnen we in de winter toch wel gebruiken. Het kan als hoofdgerecht, uiteraard maar als je het in kleinere porties geeft is het ook een prima voorgerechtje.

Bereiding

  1. Stoof de stukjes witlof in boter. Kijk of er genoeg vocht is en voeg anders wat water toe. Kruid naar smaak en voeg eventueel een beetje suiker toe. Meng er de kurkuma onder en net voor je de gehaktballetjes toevoegt ook de yoghurt.
  2. Hak het pepertje, de gember, de koriander, de knoflook en het citroengras fijn. Meng samen met het eiwit, en wat zoete sojasaus onder het kippengehakt.
  3. Rol het gehakt tot balletjes en leg ze 15 à 20 minuten voor het witlof gaar is op het witloof en laat ze mee sudderen. Op de foto zie je dat de balletjes even gebakken zijn, maar ik stoom ze eigenlijk liever gewoon onder het deksel, zo nemen ze de smaak van het witloof op.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer