AZIATISCHE BALLETJES MET WITLOOF
Recept

Aziatische balletjes met witloof

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 stronken grondwitlof, fijngesneden
  • 2 el honing
  • 2 el kurkuma
  • 1 potje yoghurt
  • Boter
  • 500 g kippengehakt
  • 1 cm duimbrede gember
  • 1 pikant pepertje
  • 1 handvol koriander
  • Een klein stukje van een stengel citroengras
  • 1 eiwit
  • 2 el zoete sojasaus
 
AZIATISCHE BALLETJES MET WITLOOF

Bereiding

3 stappen

1 / 3

Stoof de stukjes witlof in boter. Kijk of er genoeg vocht is en voeg anders wat water toe. Kruid naar smaak en voeg eventueel een beetje suiker toe. Meng er de kurkuma onder en net voor je de gehaktballetjes toevoegt ook de yoghurt.

2 / 3

Hak het pepertje, de gember, de koriander, de knoflook en het citroengras fijn. Meng samen met het eiwit, en wat zoete sojasaus onder het kippengehakt.

3 / 3

Rol het gehakt tot balletjes en leg ze 15 à 20 minuten voor het witlof gaar is op het witloof en laat ze mee sudderen. Op de foto zie je dat de balletjes even gebakken zijn, maar ik stoom ze eigenlijk liever gewoon onder het deksel, zo nemen ze de smaak van het witloof op.

Laat het smaken.

In mijn eerste boek “De Would-Be Chef” stond een recept voor balletjes gehakt met gestoofd witloof, een absolute klassieker in onze familie. Meme Julia maakte het, mijn mama ook en zelf weet ik dat ik er thuis ook mee kan scoren. Het is gewoon simpel: je stooft je witloof in een gesloten kookpot (met wat boter en een beetje water) en legt je zelf gedraaide balletjes op het witloof. De balletjes garen in de stoom van het witloof en nemen de smaak daardoor ook voor een stuk over. Met een gewoon gekookt of gestoomd aardappeltje bij en een beetje zeezout over is dit een super makkelijk maar heerlijk winterrecept. Probeer het gewoon eens uit. Het recept kun je hier ook terugvinden op de site!

Toch is het ook leuk om eens te variëren op grootmoeders keuken, en deze Aziatische versie van gestoofd witlof met gehaktballetjes is dan zeker een aanrader. Het is allemaal net iets pittiger, maar dat kunnen we in de winter toch wel gebruiken. Het kan als hoofdgerecht, uiteraard maar als je het in kleinere porties geeft is het ook een prima voorgerechtje.

Bereiding

  1. Stoof de stukjes witlof in boter. Kijk of er genoeg vocht is en voeg anders wat water toe. Kruid naar smaak en voeg eventueel een beetje suiker toe. Meng er de kurkuma onder en net voor je de gehaktballetjes toevoegt ook de yoghurt.
  2. Hak het pepertje, de gember, de koriander, de knoflook en het citroengras fijn. Meng samen met het eiwit, en wat zoete sojasaus onder het kippengehakt.
  3. Rol het gehakt tot balletjes en leg ze 15 à 20 minuten voor het witlof gaar is op het witloof en laat ze mee sudderen. Op de foto zie je dat de balletjes even gebakken zijn, maar ik stoom ze eigenlijk liever gewoon onder het deksel, zo nemen ze de smaak van het witloof op.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer