AZIATISCHE BALLETJES MET WITLOOF

In mijn eerste boek “De Would-Be Chef” stond een recept voor balletjes gehakt met gestoofd witloof, een absolute klassieker in onze familie. Meme Julia maakte het, mijn mama ook en zelf weet ik dat ik er thuis ook mee kan scoren. Het is gewoon simpel: je stooft je witloof in een gesloten kookpot (met wat boter en een beetje water) en legt je zelf gedraaide balletjes op het witloof. De balletjes garen in de stoom van het witloof en nemen de smaak daardoor ook voor een stuk over. Met een gewoon gekookt of gestoomd aardappeltje bij en een beetje zeezout over is dit een super makkelijk maar heerlijk winterrecept. Probeer het gewoon eens uit. Het recept kun je hier ook terugvinden op de site!

Toch is het ook leuk om eens te variëren op grootmoeders keuken, en deze Aziatische versie van gestoofd witlof met gehaktballetjes is dan zeker een aanrader. Het is allemaal net iets pittiger, maar dat kunnen we in de winter toch wel gebruiken. Het kan als hoofdgerecht, uiteraard maar als je het in kleinere porties geeft is het ook een prima voorgerechtje.

Bereiding

 

  1. Stoof de stukjes witlof in boter. Kijk of er genoeg vocht is en voeg anders wat water toe. Kruid naar smaak en voeg eventueel een beetje suiker toe. Meng er de kurkuma onder en net voor je de gehaktballetjes toevoegt ook de yoghurt.
  2. Hak het pepertje, de gember, de koriander, de knoflook en het citroengras fijn. Meng samen met het eiwit, en wat zoete sojasaus onder het kippengehakt.
  3. Rol het gehakt tot balletjes en leg ze 15 à 20 minuten voor het witlof gaar is op het witloof en laat ze mee sudderen. Op de foto zie je dat de balletjes even gebakken zijn, maar ik stoom ze eigenlijk liever gewoon onder het deksel, zo nemen ze de smaak van het witloof op.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner