De Beste Cupcakes van de wereld
Recept

De Beste Cupcakes van de wereld

Dit heb je nodig Voor 12 cupcakes

voor het beslag
  • 200 g bloem
  • 90 g water
  • 110 g soja-olie
  • 90 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 snuifje zout
  • 11 g bakpoeder
  • 1 handje blauwe bessen
  • 1 handje rozijnen
  • 1 handje rode besjes
voor de suikercrème
  • 100 g poedersuiker
  • 50 g boter
  • 50 g mascarpone
  • eventueel een druppeltje eetbare kleurstof
  • voor de afwerking
  • marsepein, gesmolten chocolade, smarties, …
  • extra: papieren cupcakevormpjes
De Beste Cupcakes van de wereld

Laat het smaken.

Het is vandaag een echte feestdag voor de liefhebbers van zoet. Vandaag wordt immers de “World Cupcake Day” gevierd. Ik ben zelf eigenlijk niet de allergrootste specialist in desserts, maar één van mijn beste vrienden is wel tot “beste patissier van de wereld” verkozen: Roger van Damme.

Ik heb Roger deze week even gevraagd wat zijn beste recept voor cupcakes was, en hij heeft het me zomaar bezorgd voor hier op Would Be Chef. Dikke merci copain! Je kunt het recept met vele andere lekkernijen trouwens terugvinden in het boek “Bakken met Roger van Damme” van njam! Een aanrader voor onder de kerstboom. Net als Roger z’n nieuwe dessertenboek, dat echt een juweeltje is.

Bereiding

Maak het beslag:

Verwarm de oven voor op 170°C. Meng alle ingrediënten tot een glad beslag en schep het fruit eronder. Doe het beslag in een spuitzak en verdeel over de vormpjes. Zet de cupcakes 15-20 min in de oven.

Maak de suikercrème:

Meng de poedersuiker, de boter en de mascarpone en klop luchtig op. Zo maak je een witte suikercrème. Deze kan je ook eventueel een kleurtje geven met een druppeltje eetbare kleurstof.

WERK AF:

Doe de suikercrème in een spuitzak en spuit dotjes op de cakejes. Gebruik hiervoor een klein spuitmondje. Je kan verder nog versieren met marsepein, smarties, gesmolten chocolade …

TIP:

Je kan de cupcakes nadat ze afgekoeld zijn, bestrijken met een dun laagje glazuur. Breng hiervoor 550 ml water aan de kook, giet op 350 g poedersuiker en roer goed door.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

WBC-KVMM-180273-2

Mama’s gele crème met Biscoff speculoosjes #advertentie

Mijn lievelingsdessert van toen ik klein was, mijn mama Anny maakte het zo vaak klaar: gele pudding. We noemden die crème. Vaak met wat bruine suiker en aardbeien in het seizoen … Lees meer

WBC-KVMM-180024-mijn-speculoos-appel-taart

Mijn Biscoff speculoos appeltaart #advertentie

Ik ben, zoals bijna alle Belgen, en heel veel mensen buiten ons kleine landje, een grote liefhebber van de speculoos van Biscoff, en ik ben ook een fiere ambassadeur van deze lekkernij … Lees meer

Wat is Mochi en hoe maak je dat zelf?

Mochi heb je misschien zelf al eens geproefd. Het is een traditionele Japanse lekkernij die gemaakt wordt van kleefrijst die wordt gestoomd en daarna tot een plakkerige, elastische pasta wordt gekneed … Lees meer

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes zijn altijd een hit, en ze maken is héél leuk om samen te doen met de kinderen. En met de 4,8l artisan keukenmixer van KitchenAid is het gewoon een fluitje van een cent … Lees meer

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Zoals jullie weten ben ik een fiere ambassadeur van KitchenAid en voor dit recept gebruik ik uiteraard mijn 4,8l artisan keukenmixer. Chip cookies zijn zowat de meest traditionele Amerikaanse koekjes die er bestaan … Lees meer