“Soep met ballekes”: Bisque met visballetjes

Ik heb de voorbije week al een volledig feestmenu met jullie gedeeld. Vanaf vandaag start ik met een tweede feestmenu. Ook wel retro, maar met een iets grotere twist. Een echte klassieker van onze grootmoeders en moeders is toch “tomatensoep met ballekes”. Ik denk dat mijn mama het (zeker voor de kleinkinderen) ook dit jaar weer zal maken.

Ik heb er voor deze feestdagen dit jaar eens een chique variant op gemaakt, namelijk een makkelijke kreeftenbisque met visballetjes. Ik gebruik er geen volledige kreeft voor (wat natuurlijk wel kan, maar in dit geval eigenlijk niet hoeft) maar kreeftenfond. Maar niks hoeft je tegen te houden om echt met een kreeft te werken, en de stukjes kreeft mee in je visballetjes te verwerken. Maar het is niet nodig.

Bereiding

  1. Snipper je sjalotje en fruit het aan in boter.
  2. Doe er het blikje tomatenpuree bij, ook wat paprikapoeder en tijm.
  3. Strooi onder de bloem en laat wat bakken.
  4. Blus met de kreeftenfond en water.
  5. Laat tien minuutjes inkoken onder deksel.
  6. Mix de soep glad in een keukenrobot of met de staafmixer.
  7. Snij de surimi, de roze garnalen en de witte vis (en eventueel het kreeftje).
  8. Meng de surimi met de roze garnalen en de kabeljauw met de fijngesnipperde groene kruiden.
  9. Doe er wat peper en zout en eventueel wat chilivlokken of een fijngesneden pepertje.
  10. Rol met natte handen balletjes van de vis.
  11. Blancheer die balletjes of stoom ze gaar.
  12. Doe de balletjes in de soep.
  13. Eventueel serveren met wat room.