Bisque met visballetjes
Recept

Bisque met visballetjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 sjalotten
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 2 el bloem
  • 400 ml kreeftenfond
  • 400 ml water
  • 100 gram witte vis: kabeljauw bijvoorbeeld
  • 100 gram roze garnalen
  • 100 gram surimi (of krab)
  • Wat fijngesnipperde bieslook of bladpeterselie
Bisque met visballetjes

Een heerlijke soep met een leuke twist voor elk feestmenu is dit. Een echte klassieker die onze grootmoeders en moeders graag klaarmaakten: “tomatensoep met ballekes”. Ik heb er voor de feestelijke momenten eens een chique variant op gemaakt, namelijk een makkelijke kreeftenbisque met visballetjes. Ik gebruik er geen volledige kreeft voor (wat natuurlijk wel kan, maar in dit geval eigenlijk niet hoeft) maar kreeftenfond. Maar niks hoeft je tegen te houden om echt met een kreeft te werken, en de stukjes kreeft mee in je visballetjes te verwerken. Maar het is niet nodig.
Bisque met visballetjes
Bereiding

13 stappen

1 / 13

Snipper je sjalotje en fruit het aan in boter.

2 / 13

Doe er het blikje tomatenpuree bij, ook wat paprikapoeder en tijm.

3 / 13

Strooi onder de bloem en laat wat bakken.

4 / 13

Blus met de kreeftenfond en water.

5 / 13

Laat tien minuutjes inkoken onder deksel.

6 / 13

Mix de soep glad in een keukenrobot of met de staafmixer.

7 / 13

Snij de surimi, de roze garnalen en de witte vis (en eventueel het kreeftje).

8 / 13

Meng de surimi met de roze garnalen en de kabeljauw met de fijngesnipperde groene kruiden.

9 / 13

Doe er wat peper en zout en eventueel wat chilivlokken of een fijngesneden pepertje.

10 / 13

Rol met natte handen balletjes van de vis.

11 / 13

Blancheer die balletjes of stoom ze gaar.

12 / 13

Doe de balletjes in de soep.

13 / 13

Eventueel serveren met wat room.

Laat het smaken.

Een heerlijke soep met een leuke twist voor elk feestmenu is dit. Een echte klassieker die onze grootmoeders en moeders graag klaarmaakten: “tomatensoep met ballekes”. Ik heb er voor de feestelijke momenten eens een chique variant op gemaakt, namelijk een makkelijke kreeftenbisque met visballetjes.

Ik gebruik er geen volledige kreeft voor (wat natuurlijk wel kan, maar in dit geval eigenlijk niet hoeft) maar kreeftenfond. Maar niks hoeft je tegen te houden om echt met een kreeft te werken, en de stukjes kreeft mee in je visballetjes te verwerken. Maar het is niet nodig.

Bisque met visballetjes

Bereiding

  1. Snipper je sjalotje en fruit het aan in boter.
  2. Doe er het blikje tomatenpuree bij, ook wat paprikapoeder en tijm.
  3. Strooi onder de bloem en laat wat bakken.
  4. Blus met de kreeftenfond en water.
  5. Laat tien minuutjes inkoken onder deksel.
  6. Mix de soep glad in een keukenrobot of met de staafmixer.
  7. Snij de surimi, de roze garnalen en de witte vis (en eventueel het kreeftje).
  8. Meng de surimi met de roze garnalen en de kabeljauw met de fijngesnipperde groene kruiden.
  9. Doe er wat peper en zout en eventueel wat chilivlokken of een fijngesneden pepertje.
  10. Rol met natte handen balletjes van de vis.
  11. Blancheer die balletjes of stoom ze gaar.
  12. Doe de balletjes in de soep.
  13. Eventueel serveren met wat room.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Sterren recept van Peter Goosens: soep van aardpeer met paling

Sterren recept van Peter Goosens: soep van aardpeer met paling

Hij is nog steeds de allergrootste chef van ons land, Peter Goossens. In zijn Hof Van Cleve kookt hij de beste maaltijd die je je kunt inbeelden. Ik heb al verschillende keren de voetjes onder tafel mogen steken in deze drie sterren tempel, en elke keer val ik van de ene verbazing in de andere bewondering … Lees meer

Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Speciaal voor de feestelijke momenten in het leven heb ik een heerlijke rijke soep gemaakt van pompoen, afgewerkt met hazelnoten en Comté … Lees meer

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Als ambassadeur van KitchenAid mag ik zowat alle nieuwe toestellen uittesten, en met veel enthousiasme mag ik je deze keer de draadloze staafmixer voorstellen … Lees meer

Mama's tomatensoep met balletjes, zonder zout! #collab

Mama’s tomatensoep met balletjes, zonder zout! #collab

Mijn mama Anny is een grote keukenprinses. De klassiekers maakt ze als geen ander, en haar tomatensoep met balletjes is er één van. Wij mochten als kind de balletjes al mee staan draaien op een stoeltje aan de keukenkast, en dat was een groot feest … Lees meer

Kokos-vissoep met broccoli en snijbonen

Kokos-vissoep met broccoli en snijbonen

Waar halen hobbychefs met een foodblog hun inspiratie voor gerechten, vraag je je misschien wel eens af? Ik zal eerlijk zijn, zo’n beetje overal. Wanneer ik bij vrienden ga eten en ze schotelen me een lekker gerecht voor dan maak ik een fotootje en bedenk ik al welke twist ik aan hun gerecht zou kunnen geven … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is zowat tien jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!

Duitse keuken: gewoon erg lekker!

Vorige week nodigde de Duitse toeristische dienst Vlaamse foodies uit in Antwerpen voor een kookworkshop rond de Duitse keuken. Philip en Jochem, twee volgers van De Would Be Chef mochten deze gezellige avond bijwonen … Lees meer