Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie
Recept

Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 80 gr Comté 18 maanden
  • 250 gr uien
  • 2 kl komijn
  • 1 kl korianderpoeder
  • 1 kl paprikapoeder
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gr aardappel
  • 1 kg pompoen
  • 1 l groentebouillon
  • 2 el room
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout
  • 30 gr hazelnoten
  • 2 plakjes pancetta
Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Snipper de uien en bak ze zachtjes in de olijfolie. Voeg de komijn, de koriander en het paprikapoeder toe.

2 / 11

Voeg de geperste knoflookteentjes toe.

3 / 11

Schil en snij de pompoen en de aardappel in kleine stukjes en voeg ze na enkele minuten toe, samen met de groentebouillon.

4 / 11

Laat 20 minuten koken op een laag vuurtje.

5 / 11

Mix de soep en voeg er de room aan toe.

6 / 11

Kruid af met voldoende peper en zout.

7 / 11

Bak de pancetta tussen twee velletjes bakpapier in een oven van 180 graden tot de pancetta krokant is, hak die vervolgens fijn.

8 / 11

Hak ook de hazelnoten fijn en meng met de pancetta en de fijngehakte blaadjes tijm, voeg een paar druppels olijfolie toe en meng goed.

9 / 11

Snij de Comté in brunoise.

10 / 11

Serveer de dampend hete soep in diepe borden en bestrooi rijkelijk met de noten- en pancettamix en leg er mooi de blokjes Comté in. Serveer voor de kaas gesmolten is.

11 / 11

Serveer er deze broodstengels bij.

Laat het smaken.

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Speciaal voor de feestelijke momenten in het leven heb ik een heerlijke rijke soep gemaakt van pompoen, afgewerkt met hazelnoten en Comté. Een schitterende start voor al je winterse maaltijden.

Wil je wat meer weten over Comté, mijn absolute lievelingskaas? Wel, deze zalige kaas uit de Jura in Frankrijk heeft een hele rijke geschiedenis, want is al sinds 1958 in het bezit van een AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 draagt Comté draagt het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée), waardoor hij beschermd wordt op Europees niveau.

De streek van Comté telt 140 kaasmakerijen (fruitières) en de melk om de kaas te maken komt van een gebied dat is beperkt tot een straal van 25 km rondom elke kaasmakerij. Er is 400 liter rauwe melk nodig, afkomstig van Franse Montbéliarde- en Simmentalkoeien, voor één kaaswiel Comté van 40 kg. De minimale rijpingstijd voor Comté is 4 maanden. Er is geen maximale rijpingstijd voor Comté, deze kan gaan van 18 tot 24 maanden, en zelfs tot 48 maanden.

Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie
Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie
Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie
Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Bereiding

  1. Snipper de uien en bak ze zachtjes in de olijfolie. Voeg de komijn, de koriander en het paprikapoeder toe.
  2. Voeg de geperste knoflookteentjes toe.
  3. Schil en snij de pompoen en de aardappel in kleine stukjes en voeg ze na enkele minuten toe, samen met de groentebouillon.
  4. Laat 20 minuten koken op een laag vuurtje.
  5. Mix de soep en voeg er de room aan toe.
  6. Kruid af met voldoende peper en zout.
  7. Bak de pancetta tussen twee velletjes bakpapier in een oven van 180 graden tot de pancetta krokant is, hak die vervolgens fijn.
  8. Hak ook de hazelnoten fijn en meng met de pancetta en de fijngehakte blaadjes tijm, voeg een paar druppels olijfolie toe en meng goed.
  9. Snij de Comté in brunoise.
  10. Serveer de dampend hete soep in diepe borden en bestrooi rijkelijk met de noten- en pancettamix en leg er mooi de blokjes Comté in. Serveer voor de kaas gesmolten is.
  11. Serveer er deze broodstengels bij.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Sterren recept van Peter Goosens: soep van aardpeer met paling

Sterren recept van Peter Goosens: soep van aardpeer met paling

Hij is nog steeds de allergrootste chef van ons land, Peter Goossens. In zijn Hof Van Cleve kookt hij de beste maaltijd die je je kunt inbeelden. Ik heb al verschillende keren de voetjes onder tafel mogen steken in deze drie sterren tempel, en elke keer val ik van de ene verbazing in de andere bewondering … Lees meer

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Als ambassadeur van KitchenAid mag ik zowat alle nieuwe toestellen uittesten, en met veel enthousiasme mag ik je deze keer de draadloze staafmixer voorstellen … Lees meer

Mama's tomatensoep met balletjes, zonder zout! #collab

Mama’s tomatensoep met balletjes, zonder zout! #collab

Mijn mama Anny is een grote keukenprinses. De klassiekers maakt ze als geen ander, en haar tomatensoep met balletjes is er één van. Wij mochten als kind de balletjes al mee staan draaien op een stoeltje aan de keukenkast, en dat was een groot feest … Lees meer

Kokos-vissoep met broccoli en snijbonen

Kokos-vissoep met broccoli en snijbonen

Waar halen hobbychefs met een foodblog hun inspiratie voor gerechten, vraag je je misschien wel eens af? Ik zal eerlijk zijn, zo’n beetje overal. Wanneer ik bij vrienden ga eten en ze schotelen me een lekker gerecht voor dan maak ik een fotootje en bedenk ik al welke twist ik aan hun gerecht zou kunnen geven … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is zowat tien jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Bisque met visballetjes

Bisque met visballetjes

Een heerlijke soep met een leuke twist voor elk feestmenu is dit. Een echte klassieker die onze grootmoeders en moeders graag klaarmaakten: “tomatensoep met ballekes” … Lees meer

DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!

Duitse keuken: gewoon erg lekker!

Vorige week nodigde de Duitse toeristische dienst Vlaamse foodies uit in Antwerpen voor een kookworkshop rond de Duitse keuken. Philip en Jochem, twee volgers van De Would Be Chef mochten deze gezellige avond bijwonen … Lees meer