Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Speciaal voor de feestelijke momenten in het leven heb ik een heerlijke rijke soep gemaakt van pompoen, afgewerkt met hazelnoten en Comté. Een schitterende start voor al je winterse maaltijden.

Wil je wat meer weten over Comté, mijn absolute lievelingskaas? Wel, deze zalige kaas uit de Jura in Frankrijk heeft een hele rijke geschiedenis, want is al sinds 1958 in het bezit van een AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 draagt Comté draagt het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée), waardoor hij beschermd wordt op Europees niveau.

De streek van Comté telt 140 kaasmakerijen (fruitières) en de melk om de kaas te maken komt van een gebied dat is beperkt tot een straal van 25 km rondom elke kaasmakerij. Er is 400 liter rauwe melk nodig, afkomstig van Franse Montbéliarde- en Simmentalkoeien, voor één kaaswiel Comté van 40 kg. De minimale rijpingstijd voor Comté is 4 maanden. Er is geen maximale rijpingstijd voor Comté, deze kan gaan van 18 tot 24 maanden, en zelfs tot 48 maanden.

Bereiding

 1. Snipper de uien en bak ze zachtjes in de olijfolie. Voeg de komijn, de koriander en het paprikapoeder toe.
 2. Voeg de geperste knoflookteentjes toe.
 3. Schil en snij de pompoen en de aardappel in kleine stukjes en voeg ze na enkele minuten toe, samen met de groentebouillon.
 4. Laat 20 minuten koken op een laag vuurtje.
 5. Mix de soep en voeg er de room aan toe.
 6. Kruid af met voldoende peper en zout.
 7. Bak de pancetta tussen twee velletjes bakpapier in een oven van 180 graden tot de pancetta krokant is, hak die vervolgens fijn.
 8. Hak ook de hazelnoten fijn en meng met de pancetta en de fijngehakte blaadjes tijm, voeg een paar druppels olijfolie toe en meng goed.
 9. Snij de Comté in brunoise.
 10. Serveer de dampend hete soep in diepe borden en bestrooi rijkelijk met de noten- en pancettamix en leg er mooi de blokjes Comté in. Serveer voor de kaas gesmolten is.
 11. Serveer er deze broodstengels bij.