Mama’s tomatensoep met balletjes, zonder zout! #collab

Mijn mama Anny is een grote keukenprinses. De klassiekers maakt ze als geen ander, en haar tomatensoep met balletjes is er één van. Wij mochten als kind de balletjes al mee staan draaien op een stoeltje aan de keukenkast, en dat was een groot feest. Mama heeft een paar principes. Eentje daarvan is dat de tomaten geschild moeten zijn, en dat de pitjes eruit moeten. En minstens zo belangrijk: mama gebruikt zo weinig mogelijk zout. Dat is al altijd zo geweest. Soms maakt ze soep voor ons, omdat we het daar zelf soms te druk voor hebben, en dan zegt ze altijd: misschien ga jij er nog wat zout aan toe moeten voegen, want je weet: ik probeer daar voorzichtig mee te zijn.

Ik heb de tomatensoep van mijn mama gemaakt, het is een makkelijk recept dat ik graag met je deel. En ik heb, met de uitdrukkelijke zegen van mijn mama, de nieuwe Zero Salt Bouillon blokjes van Knorr gebruikt. Eigenlijk is het dan “the best of both worlds”, lekker gekruid, zoals ik het zelf ook graag wil, met goed veel smaak, maar wel zonder zout, zoals mijn mama dat het liefste heeft! Ideaal.

Probeer het zelf ook maar eens uit: je hoeft echt niet met het zoutvat te gaan strooien om een gerecht lekker af te kruiden. En nochtans gebeurt dat nog erg vaak. Uit een onderzoek blijkt zelfs dat 56% van de Belgen zout gebruikt zonder eerst gewoon eens te proeven of dat wel echt nodig is. En we zijn nochtans op zoek naar alternatieven, want 61% geeft aan liever gerechten te maken zonder zout, maar vreest dat er die gerechten zonder minder smaakvol te zijn.

We gebruiken met andere woorden vaak te veel zout in onze gerechten, uit gewoonte en uit de verkeerde gedachte dat zoutloos ook smaakloos is. De nieuwe Knorr bouillonblokjes zónder zout bewijzen het tegendeel: je gerechten krijgen een heerlijk rijke en volle smaak, maar dan zonder zout. Ik gebruik ze met veel plezier voor mijn groentenbouillon in dit gerecht, maar ook in andere bereidingen. Probeer maar eens en je zult proeven, je mist echt geen zout, de smaak is vanzelf al rijk en goed gekruid!

De bouillonblokjes bestaan uit een unieke mengeling van groenten, kruiden en specerijen – waaronder rozemarijn, nootmuskaat, lavas, kurkuma én bevatten dus geen toegevoegd zout. Het nieuwe assortiment Knorr Zero Salt Bouillon is trouwens verkrijgbaar in drie varianten: groenten, kip en rund. De producten zijn gemaakt van hoogwaardige en duurzame ingrediënten: scharrelkip, biologisch rundvlees en duurzaam geteelde groenten. Op de koop toe is het assortiment glutenvrij, en de groentenvariant is op de koop toe volledig vegan. Verkrijgbaar in alle Belgische supermarkten.

Bereiding

  1. 2 grote ajuinen in brunoise snijden, zacht gaar stoven in 3 el olijfolie.
  2. 1 kilo tomaten pellen en pitjes uit doen, in blokjes snijden en meestoven.
  3. 1 liter water toevoegen.
  4. 20 minuten laten koken onder deksel.
  5. Twee Knorr Zero-salt groentenbouillon blokjes toevoegen en nog 5 minuten laten koken.
  6. De soep mixen.
  7. Balletjes rollen van gemengd gehakt (als je wil dat de soep wat gaat inbinden kun je de balletjes heel even door wat bloem rollen) en ze dan toevoegen aan de soep en die nog even laten doorkoken.
  8. Wanneer de balletjes boven drijven zijn ze gaar.
  9. Eventueel afwerken met een scheutje room bij het serveren, en wat peterselie naar smaak.