Mijn mama Anny is een grote keukenprinses. De klassiekers maakt ze als geen ander, en haar tomatensoep met balletjes is er één van. Wij mochten als kind de balletjes al mee staan draaien op een stoeltje aan de keukenkast, en dat was een groot feest. Mama heeft een paar principes. Eentje daarvan is dat de tomaten geschild moeten zijn, en dat de pitjes eruit moeten. En minstens zo belangrijk: mama gebruikt zo weinig mogelijk zout. Dat is al altijd zo geweest. Soms maakt ze soep voor ons, omdat we het daar zelf soms te druk voor hebben, en dan zegt ze altijd: misschien ga jij er nog wat zout aan toe moeten voegen, want je weet: ik probeer daar voorzichtig mee te zijn.
Ik heb de tomatensoep van mijn mama gemaakt, het is een makkelijk recept dat ik graag met je deel. En ik heb, met de uitdrukkelijke zegen van mijn mama, de nieuwe Zero Salt Bouillon blokjes van Knorr gebruikt. Eigenlijk is het dan “the best of both worlds”, lekker gekruid, zoals ik het zelf ook graag wil, met goed veel smaak, maar wel zonder zout, zoals mijn mama dat het liefste heeft! Ideaal.
Probeer het zelf ook maar eens uit: je hoeft echt niet met het zoutvat te gaan strooien om een gerecht lekker af te kruiden. En nochtans gebeurt dat nog erg vaak. Uit een onderzoek blijkt zelfs dat 56% van de Belgen zout gebruikt zonder eerst gewoon eens te proeven of dat wel echt nodig is. En we zijn nochtans op zoek naar alternatieven, want 61% geeft aan liever gerechten te maken zonder zout, maar vreest dat er die gerechten zonder minder smaakvol te zijn.
We gebruiken met andere woorden vaak te veel zout in onze gerechten, uit gewoonte en uit de verkeerde gedachte dat zoutloos ook smaakloos is. De nieuwe Knorr bouillonblokjes zónder zout bewijzen het tegendeel: je gerechten krijgen een heerlijk rijke en volle smaak, maar dan zonder zout. Ik gebruik ze met veel plezier voor mijn groentenbouillon in dit gerecht, maar ook in andere bereidingen. Probeer maar eens en je zult proeven, je mist echt geen zout, de smaak is vanzelf al rijk en goed gekruid!
De bouillonblokjes bestaan uit een unieke mengeling van groenten, kruiden en specerijen – waaronder rozemarijn, nootmuskaat, lavas, kurkuma én bevatten dus geen toegevoegd zout. Het nieuwe assortiment Knorr Zero Salt Bouillon is trouwens verkrijgbaar in drie varianten: groenten, kip en rund. De producten zijn gemaakt van hoogwaardige en duurzame ingrediënten: scharrelkip, biologisch rundvlees en duurzaam geteelde groenten. Op de koop toe is het assortiment glutenvrij, en de groentenvariant is op de koop toe volledig vegan. Verkrijgbaar in alle Belgische supermarkten.
Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer
Hij is nog steeds de allergrootste chef van ons land, Peter Goossens. In zijn Hof Van Cleve kookt hij de beste maaltijd die je je kunt inbeelden. Ik heb al verschillende keren de voetjes onder tafel mogen steken in deze drie sterren tempel, en elke keer val ik van de ene verbazing in de andere bewondering … Lees meer
Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Speciaal voor de feestelijke momenten in het leven heb ik een heerlijke rijke soep gemaakt van pompoen, afgewerkt met hazelnoten en Comté … Lees meer
Als ambassadeur van KitchenAid mag ik zowat alle nieuwe toestellen uittesten, en met veel enthousiasme mag ik je deze keer de draadloze staafmixer voorstellen … Lees meer
Waar halen hobbychefs met een foodblog hun inspiratie voor gerechten, vraag je je misschien wel eens af? Ik zal eerlijk zijn, zo’n beetje overal. Wanneer ik bij vrienden ga eten en ze schotelen me een lekker gerecht voor dan maak ik een fotootje en bedenk ik al welke twist ik aan hun gerecht zou kunnen geven … Lees meer
Het is zowat tien jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer
Een heerlijke soep met een leuke twist voor elk feestmenu is dit. Een echte klassieker die onze grootmoeders en moeders graag klaarmaakten: “tomatensoep met ballekes” … Lees meer
Vorige week nodigde de Duitse toeristische dienst Vlaamse foodies uit in Antwerpen voor een kookworkshop rond de Duitse keuken. Philip en Jochem, twee volgers van De Would Be Chef mochten deze gezellige avond bijwonen … Lees meer