Vorige week nodigde de Duitse toeristische dienst Vlaamse foodies uit in Antwerpen voor een kookworkshop rond de Duitse keuken. Philip en Jochem, twee volgers van De Would Be Chef mochten deze gezellige avond bijwonen. Ik was zelf ook graag van de partij, omdat ik oprecht hou van de Duitse keuken, want die is namelijk verrassend goed. Bij lekker eten denken wij vaak aan Frankrijk en de Mediterrane keuken, en terecht. Maar ga toch ook maar eens eten bij onze Oosterburen in de betere restaurants en je zult merken dat de Michelinsterren daar vaak meer verdiend zijn dan in Frankrijk waar sommige sterren nogal makkelijk worden uitgedeeld.
In Duitsland is ook de gewone keuken trouwens verrassend lekker en vooral degelijk. De broodcultuur is er zelfs redelijk indrukwekkend. Duitsers houden ontzettend van hun brood, er zijn honderden verschillende soorten, en vele daarvan zijn zeer voedzaam, gezond en verrassend qua smaak. Probeer bijvoorbeeld eens mijn hapje met pumpernikkelbrood. Ook de Duitse wijnen zijn vaak erg lekker en van een heel hoog niveau, en dan heb ik het niet enkel over de zoetere witte wijnen. In Mugaritz, één van de tien beste restaurants van de wereld dronken we vorige zomer o.a. deze zalige Duitse wijnen. Stuk voor stuk pareltjes!
Op de gezellige workshop in Antwerpen vorige week werden door ons verschillende gerechten gemaakt waarvan het ‘trio van zalmforel met peterseliewortel, komkommer- en radijssalade en espuma van rammenas‘ één van mijn favorieten was. Net zoals de “pompoensoep 2018” trouwens. En omdat het seizoen van de pompoenen weer daar is wil ik dat recept graag met jullie delen. Opgelet, dit is een recept voor een grote groep, perfect voor een feestje dus, of om in te vriezen. Je kunt alle ingrediënten ook delen door drie of vier om kleinere porties te maken.
Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer
Hij is nog steeds de allergrootste chef van ons land, Peter Goossens. In zijn Hof Van Cleve kookt hij de beste maaltijd die je je kunt inbeelden. Ik heb al verschillende keren de voetjes onder tafel mogen steken in deze drie sterren tempel, en elke keer val ik van de ene verbazing in de andere bewondering … Lees meer
Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Speciaal voor de feestelijke momenten in het leven heb ik een heerlijke rijke soep gemaakt van pompoen, afgewerkt met hazelnoten en Comté … Lees meer
Als ambassadeur van KitchenAid mag ik zowat alle nieuwe toestellen uittesten, en met veel enthousiasme mag ik je deze keer de draadloze staafmixer voorstellen … Lees meer
Mijn mama Anny is een grote keukenprinses. De klassiekers maakt ze als geen ander, en haar tomatensoep met balletjes is er één van. Wij mochten als kind de balletjes al mee staan draaien op een stoeltje aan de keukenkast, en dat was een groot feest … Lees meer
Waar halen hobbychefs met een foodblog hun inspiratie voor gerechten, vraag je je misschien wel eens af? Ik zal eerlijk zijn, zo’n beetje overal. Wanneer ik bij vrienden ga eten en ze schotelen me een lekker gerecht voor dan maak ik een fotootje en bedenk ik al welke twist ik aan hun gerecht zou kunnen geven … Lees meer
Het is zowat tien jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer
Een heerlijke soep met een leuke twist voor elk feestmenu is dit. Een echte klassieker die onze grootmoeders en moeders graag klaarmaakten: “tomatensoep met ballekes” … Lees meer