DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!
Recept

Duitse keuken: gewoon erg lekker!

Dit heb je nodig

  • 4 butternut pompoenen
  • 3 uien
  • 3l kippenbouillon
  • 400gr hazelnoten
  • 500gr melk
  • Druivenpitolie
  • 3 venkels
  • Ijswater
  • 3 bussels dragon
  • 1l druivenpitolie
  • 1 teentje look
  • Zout
  • 1 butternutpompoen
  • olijfolie
  • Pompoenpitten
DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!

Bereiding

19 stappen

1 / 19

Schil de pompoen en halveer hem, verwijder de pitjes en snij deze in grove stukken

2 / 19

Schil de uien en snij deze ook in grove stukken

3 / 19

Verwarm een soeppot op het vuur en laat er ene kleintje boter in smelten. Voeg de groenten toe en laat stoven, kruid met peper en zout.

4 / 19

Als de groenten mooi glazig zijn voeg de kippenbouillon toe en laat 25min koken.

5 / 19

Mix de soep goed door, eventueel in de thermomix tot een gladde massa.

6 / 19

Voor de crème Van Hazelnoot: gaar de hazelnoten in de melk

7 / 19

Draai de hazelnoten fijn in de thermomix of blender en voeg langzaam de melk toe tot een egale massa

8 / 19

Monteer met een beetje druivenpitolie en kruid af met peper en zout

9 / 19

Laat afkoelen in de frigo

10 / 19

Voor de Krokante Venkel: snijd de venkel zeer fijn op de mandoline of vleessnijmachine en leg deze op ijswater, zo worden de snippers mooi krokant

11 / 19

Voor de olie van Dragon: pluk de blaadjes van de dragon

12 / 19

Laat de dragon, look, snuifje zout, druivenpitolie in de thermomix op stand 6 gedurende 20min draaien met 70° temperatuur

13 / 19

Passeer door een superbag en laat in double fond afkoelen

14 / 19

Voor de brunoise van butternutpompoen: schil de pompoen en verwijder de pitjes

15 / 19

Snijd het vruchtvlees in zeer fijne brunoise

16 / 19

Bak krokant in een beetje olijfolie

17 / 19

Afkruiden met peper en zout

18 / 19

Pof de pompoenpitten in een oven van 220°C met olijfolie en grof zeezout

19 / 19

Serveer alles mooi samen in een diep bord

Laat het smaken.

Vorige week nodigde de Duitse toeristische dienst Vlaamse foodies uit in Antwerpen voor een kookworkshop rond de Duitse keuken. Philip en Jochem, twee volgers van De Would Be Chef mochten deze gezellige avond bijwonen. Ik was zelf ook graag van de partij, omdat ik oprecht hou van de Duitse keuken, want die is namelijk verrassend goed. Bij lekker eten denken wij vaak aan Frankrijk en de Mediterrane keuken, en terecht. Maar ga toch ook maar eens eten bij onze Oosterburen in de betere restaurants en je zult merken dat de Michelinsterren daar vaak meer verdiend zijn dan in Frankrijk waar sommige sterren nogal makkelijk worden uitgedeeld.

In Duitsland is ook de gewone keuken trouwens verrassend lekker en vooral degelijk. De broodcultuur is er zelfs redelijk indrukwekkend. Duitsers houden ontzettend van hun brood, er zijn honderden verschillende soorten, en vele daarvan zijn zeer voedzaam, gezond en verrassend qua smaak. Probeer bijvoorbeeld eens mijn hapje met pumpernikkelbrood. Ook de Duitse wijnen zijn vaak erg lekker en van een heel hoog niveau, en dan heb ik het niet enkel over de zoetere witte wijnen. In Mugaritz, één van de tien beste restaurants van de wereld dronken we vorige zomer o.a. deze zalige Duitse wijnen. Stuk voor stuk pareltjes!

DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!
DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!

Op de gezellige workshop in Antwerpen vorige week werden door ons verschillende gerechten gemaakt waarvan het ‘trio van zalmforel met peterseliewortel, komkommer- en radijssalade en espuma van rammenas‘ één van mijn favorieten was. Net zoals de “pompoensoep 2018” trouwens. En omdat het seizoen van de pompoenen weer daar is wil ik dat recept graag met jullie delen. Opgelet, dit is een recept voor een grote groep, perfect voor een feestje dus, of om in te vriezen. Je kunt alle ingrediënten ook delen door drie of vier om kleinere porties te maken.

DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!
DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!
DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!

Bereiding

  1. Schil de pompoen en halveer hem, verwijder de pitjes en snij deze in grove stukken
  2. Schil de uien en snij deze ook in grove stukken
  3. Verwarm een soeppot op het vuur en laat er ene kleintje boter in smelten. Voeg de groenten toe en laat stoven, kruid met peper en zout.
  4. Als de groenten mooi glazig zijn voeg de kippenbouillon toe en laat 25min koken.
  5. Mix de soep goed door, eventueel in de thermomix tot een gladde massa.
  6. Voor de crème Van Hazelnoot: gaar de hazelnoten in de melk
  7. Draai de hazelnoten fijn in de thermomix of blender en voeg langzaam de melk toe tot een egale massa
  8. Monteer met een beetje druivenpitolie en kruid af met peper en zout
  9. Laat afkoelen in de frigo
  10. Voor de Krokante Venkel: snijd de venkel zeer fijn op de mandoline of vleessnijmachine en leg deze op ijswater, zo worden de snippers mooi krokant
  11. Voor de olie van Dragon: pluk de blaadjes van de dragon
  12. Laat de dragon, look, snuifje zout, druivenpitolie in de thermomix op stand 6 gedurende 20min draaien met 70° temperatuur
  13. Passeer door een superbag en laat in double fond afkoelen
  14. Voor de brunoise van butternutpompoen: schil de pompoen en verwijder de pitjes
  15. Snijd het vruchtvlees in zeer fijne brunoise
  16. Bak krokant in een beetje olijfolie
  17. Afkruiden met peper en zout
  18. Pof de pompoenpitten in een oven van 220°C met olijfolie en grof zeezout
  19. Serveer alles mooi samen in een diep bord

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Sterren recept van Peter Goosens: soep van aardpeer met paling

Sterren recept van Peter Goosens: soep van aardpeer met paling

Hij is nog steeds de allergrootste chef van ons land, Peter Goossens. In zijn Hof Van Cleve kookt hij de beste maaltijd die je je kunt inbeelden. Ik heb al verschillende keren de voetjes onder tafel mogen steken in deze drie sterren tempel, en elke keer val ik van de ene verbazing in de andere bewondering … Lees meer

Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Speciaal voor de feestelijke momenten in het leven heb ik een heerlijke rijke soep gemaakt van pompoen, afgewerkt met hazelnoten en Comté … Lees meer

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Als ambassadeur van KitchenAid mag ik zowat alle nieuwe toestellen uittesten, en met veel enthousiasme mag ik je deze keer de draadloze staafmixer voorstellen … Lees meer

Mama's tomatensoep met balletjes, zonder zout! #collab

Mama’s tomatensoep met balletjes, zonder zout! #collab

Mijn mama Anny is een grote keukenprinses. De klassiekers maakt ze als geen ander, en haar tomatensoep met balletjes is er één van. Wij mochten als kind de balletjes al mee staan draaien op een stoeltje aan de keukenkast, en dat was een groot feest … Lees meer

Kokos-vissoep met broccoli en snijbonen

Kokos-vissoep met broccoli en snijbonen

Waar halen hobbychefs met een foodblog hun inspiratie voor gerechten, vraag je je misschien wel eens af? Ik zal eerlijk zijn, zo’n beetje overal. Wanneer ik bij vrienden ga eten en ze schotelen me een lekker gerecht voor dan maak ik een fotootje en bedenk ik al welke twist ik aan hun gerecht zou kunnen geven … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is zowat tien jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Bisque met visballetjes

Bisque met visballetjes

Een heerlijke soep met een leuke twist voor elk feestmenu is dit. Een echte klassieker die onze grootmoeders en moeders graag klaarmaakten: “tomatensoep met ballekes” … Lees meer