
DUITSE KEUKEN: GEWOON ERG LEKKER!
Vorige week nodigde de Duitse toeristische dienst Vlaamse foodies uit in Antwerpen voor een kookworkshop rond de Duitse keuken. Philip en Jochem, twee volgers van De Would Be Chef mochten deze gezellige avond bijwonen. Ik was zelf ook graag van de partij, omdat ik oprecht hou van de Duitse keuken, want die is namelijk verrassend goed. Bij lekker eten denken wij vaak aan Frankrijk en de Mediterrane keuken, en terecht. Maar ga toch ook maar eens eten bij onze Oosterburen in de betere restaurants en je zult merken dat de Michelinsterren daar vaak meer verdiend zijn dan in Frankrijk waar sommige sterren nogal makkelijk worden uitgedeeld.
In Duitsland is ook de gewone keuken trouwens verrassend lekker en vooral degelijk. De broodcultuur is er zelfs redelijk indrukwekkend. Duitsers houden ontzettend van hun brood, er zijn honderden verschillende soorten, en vele daarvan zijn zeer voedzaam, gezond en verrassend qua smaak. Probeer bijvoorbeeld eens mijn hapje met pumpernikkelbrood. Ook de Duitse wijnen zijn vaak erg lekker en van een heel hoog niveau, en dan heb ik het niet enkel over de zoetere witte wijnen. In Mugaritz, één van de tien beste restaurants van de wereld dronken we vorige zomer o.a. deze zalige Duitse wijnen. Stuk voor stuk pareltjes!
Op de gezellige workshop in Antwerpen vorige week werden door ons verschillende gerechten gemaakt waarvan het ‘trio van zalmforel met peterseliewortel, komkommer- en radijssalade en espuma van rammenas‘ één van mijn favorieten was. Net zoals de “pompoensoep 2018” trouwens. En omdat het seizoen van de pompoenen weer daar is wil ik dat recept graag met jullie delen. Opgelet, dit is een recept voor een grote groep, perfect voor een feestje dus, of om in te vriezen. Je kunt alle ingrediënten ook delen door drie of vier om kleinere porties te maken.
Bereiding
- Schil de pompoen en halveer hem, verwijder de pitjes en snij deze in grove stukken
- Schil de uien en snij deze ook in grove stukken
- Verwarm een soeppot op het vuur en laat er ene kleintje boter in smelten. Voeg de groenten toe en laat stoven, kruid met peper en zout.
- Als de groenten mooi glazig zijn voeg de kippenbouillon toe en laat 25min koken.
- Mix de soep goed door, eventueel in de thermomix tot een gladde massa.
- Voor de crème Van Hazelnoot: gaar de hazelnoten in de melk
- Draai de hazelnoten fijn in de thermomix of blender en voeg langzaam de melk toe tot een egale massa
- Monteer met een beetje druivenpitolie en kruid af met peper en zout
- Laat afkoelen in de frigo
- Voor de Krokante Venkel: snijd de venkel zeer fijn op de mandoline of vleessnijmachine en leg deze op ijswater, zo worden de snippers mooi krokant
- Voor de olie van Dragon: pluk de blaadjes van de dragon
- Laat de dragon, look, snuifje zout, druivenpitolie in de thermomix op stand 6 gedurende 20min draaien met 70° temperatuur
- Passeer door een superbag en laat in double fond afkoelen
- Voor de brunoise van butternutpompoen: schil de pompoen en verwijder de pitjes
- Snijd het vruchtvlees in zeer fijne brunoise
- Bak krokant in een beetje olijfolie
- Afkruiden met peper en zout
- Pof de pompoenpitten in een oven van 220°C met olijfolie en grof zeezout
- Serveer alles mooi samen in een diep bord
Reacties