Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld. Ik zou uren kunnen vertellen over die prachtige reis. Alles was er fenomenaal mooi, indrukwekkend, en super gezellig. De wijnen waren heerlijk, de hotels schitterend, en we hebben er echt heel lekker en puur gegeten.
En ik herinner me nog goed de eerste maaltijd. We hadden een ontzettend lange reis achter de rug, want waren door de sneeuw naar Frankfurt moeten rijden omdat de luchthaven van Zaventem door het gure winterweer afgesloten was. Na een helse rit van bijna acht uur vlogen we in twee etappes naar de andere kant van de wereld, met een tussenstop in Singapore. En toen we arriveerden in Christchurch moesten we met onze huurauto meteen 6 uur rijden naar ons eerste hotel aan Lake Wanaka.
Een prachtige rit door de indrukwekkende bergen en dalen van het Zuidelijke eiland. Meer dan 400 kilometer puur natuur. En ik herinner me dat we bovenop één van de hoogste bergpassen, waar het ondanks het mooie zonnige zomerweer toch behoorlijk fris was en winderig een eerste tussenstop maakten, en daar een zalige clamchowder hebben gegeten, de specialiteit van het bergrestaurant, en één van de topgerechten van Nieuw-Zeeland.
Clamchowder is een dikke maaltijdsoep van kokkels die ik sindsdien geregeld ook thuis maak. Het is echt niet moeilijk om te maken, maar wel ontzettend lekker. Haal gewoon wat kokkeltjes in huis, en groentjes, en geniet van deze heerlijke zijdezachte soep die je zeker op winterse dagen een super gezellig gevoel zal geven. Smakelijk!
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer
Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer
Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer