Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels
Recept

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Dit heb je nodig 4 personen

  • 180 gr kokkels in blik
  • 100 gr ui
  • 100 gr selder
  • 100 gr wortel
  • 200 gr aardappelblokjes
  • 80 gr boter
  • Enkele el bloem
  • 1 liter room
  • 2 el rode wijnazijn
  • Zout en peper
  • Eventueel wat peterselie
Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Snij alle groentjes in brunoise.

2 / 10

Doe al het sap van de kokkels uit blik bij de groenten en zet alles onder water.

3 / 10

Laat koken tot alle groentjes en aardappelen gaar zijn.

4 / 10

Laat in een andere schotel de boter smelten, en doe er de bloem bij. Laat al roerend bakken tot je de geur van koekjes krijgt. Pas op: niet laten aanbakken.

5 / 10

Giet er de room bij en roer goed tot je een dikke structuur krijgt.

6 / 10

Giet er vervolgens de groentjes met het sap van de kokkels bij en roer tot alles mooi bindt.

7 / 10

Werk af met de kokkeltjes, die je even de warmte laat opnemen.

8 / 10

Giet er op het laatste wat rode wijnazijn door en vergeet niet extra af te kruiden met peper en zout.

9 / 10

Eventueel afwerken met wat peterselie.

10 / 10

Serveer met crackers.

Laat het smaken.

Het is zowat tien jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld. Ik zou uren kunnen vertellen over die prachtige reis. Het was er prachtig, indrukwekkend, en super gezellig. De wijnen waren heerlijk, de hotels indrukwekkend, en we hebben er echt heel lekker en puur gegeten.

En ik herinner me nog goed de eerste maaltijd. We hadden een ontzettend lange reis achter de rug, want waren door de sneeuw naar Frankfurt moeten rijden omdat de luchthaven van Zaventem door het gure winterweer afgesloten was. Na een helse rit van bijna acht uur vlogen we in twee etappes naar de andere kant van de wereld, met een tussenstop in Singapore. En toen we arriveerden in Christchurch moesten we met onze huurauto meteen 6 uur rijden naar ons eerste hotel aan Lake Wanaka.

Een prachtige rit door de indrukwekkende bergen en dalen van het Zuidelijke eiland. Meer dan 400 kilometer puur natuur. En ik herinner me dat we bovenop één van de hoogste bergpassen, waar het ondanks het mooie zonnige zomerweer toch behoorlijk fris was en winderig een eerste tussenstop maakten, en daar een zalige clamchowder hebben gegeten, de specialiteit van het bergrestaurant, en één van de topgerechten van Nieuw-Zeeland.

Clamchowder is een dikke maaltijdsoep van kokkels die ik sindsdien geregeld ook thuis maak. Het is echt niet moeilijk om te maken, maar wel ontzettend lekker. Haal gewoon wat kokkeltjes in huis, en groentjes, en geniet van deze heerlijke zijdezachte soep die je zeker op winterse dagen een super gezellig gevoel zal geven. Smakelijk!

Bereiding

  1. Snij alle groentjes in brunoise.
  2. Doe al het sap van de kokkels uit blik bij de groenten en zet alles onder water.
  3. Laat koken tot alle groentjes en aardappelen gaar zijn.
  4. Laat in een andere schotel de boter smelten, en doe er de bloem bij. Laat al roerend bakken tot je de geur van koekjes krijgt. Pas op: niet laten aanbakken.
  5. Giet er de room bij en roer goed tot je een dikke structuur krijgt.
  6. Giet er vervolgens de groentjes met het sap van de kokkels bij en roer tot alles mooi bindt.
  7. Werk af met de kokkeltjes, die je even de warmte laat opnemen.
  8. Giet er op het laatste wat rode wijnazijn door en vergeet niet extra af te kruiden met peper en zout.
  9. Eventueel afwerken met wat peterselie.
  10. Serveer met crackers.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS VERDEJO

Opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

BESTEL HIER MIJN RUEDA VERDEJO

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer