ZOMERSE BLADERDEEGTAART MET DANK AAN WOUT BRU

Wanneer het weer lekker zomer is, en dat wordt het dit weekend opnieuw, is het altijd fijn om smaakvolle Mediterrane gerechten te maken. Met een kruidige rosé of zelfs een licht gekoeld rood Provence-wijntje bij scoor je dan altijd bij je gasten. Wanneer ik zelf terugdenk aan mijn vakanties in de Provence, hou ik vooral prachtige herinneringen over aan de exquise maaltijden bij Wout Bru in Eygalières. En de zalige borrels na de maaltijd, met het hemelse geluid van de onvermoeibare krekels in de late zomerlucht. Wat hadden Wout en Suzie toch een paradijsje gecreëerd daar…

Ooit gaf Wout mij na een avondje doorzakken een gouden tip voor een zalige groententaart, en tot op vandaag maak ik er vaak lekkere gezonde varianten op. De basis bestaat uit bladerdeeg, afgewerkt met tapenade van zwarte olijven, en rijkelijk belegd met lekkere rijpe tomaten. Deze week maakte ik weer eens een eigen versie met kruidige zachte geitenkaas en groene asperges. De zoete uienconfituur, de verse basilicum en de balsamico maken deze taart helemaal af. Ideaal voor dit weekend!

 

Bereiding

 

  1. Leg het bladerdeeg tussen twee matjes in een voorverwarmde oven van 200 graden. Prik met een vork in het bladerdeeg. Bak een kleine 10 minuten in de oven. Zorg dat het deeg niet “hoog” komt.
  2. Strijk het gebakken bladerdeeg in met de tapenade van zwarte olijven
  3. Beleg vervolgens met plakjes tomaat in alle mogelijke kleuren
  4. Leg er de al dente gestoomde kleine groene asperges bij
  5. Drop tussen, en over de groentjes de zachte geitenkaas in mooie hoopjes
  6. Leg er links en rechts lepeltjes uienconfituur op, werk af met olijfolie, peper en zout
  7. Bak een dikke tien minuten in de oven
  8. Werk af met fijngesnipperde basilicum
  9. Sprenkel naar smaak goede Aceto Balsamico over de taart