ZOMERSE BLADERDEEGTAART MET DANK AAN WOUT BRU
Recept

Zomerse bladerdeegtaart met dank aan wout bru

Dit heb je nodig 2 personen

 
  • 1 kant- en klare bodem bladerdeeg
  • 1 klein potje tapenade van zwarte olijven (genoeg om een klein laagje op de bodem van de taart te leggen
  • 180 gram zachte geitenkaas
  • Kerstomaatjes (liefst in verschillende kleuren)
  • Een zestiental kleine groene asperges
  • 1 klein potje uienconfituur
  • Basilicum
  • Aceto Balsamico
ZOMERSE BLADERDEEGTAART MET DANK AAN WOUT BRU

Wanneer het weer lekker zomer is, en dat wordt het dit weekend opnieuw, is het altijd fijn om smaakvolle Mediterrane gerechten te maken. Met een kruidige rosé of zelfs een licht gekoeld rood Provence-wijntje bij scoor je dan altijd bij je gasten. Wanneer ik zelf terugdenk aan mijn vakanties in de Provence, hou ik vooral prachtige herinneringen over aan de exquise maaltijden bij Wout Bru in Eygalières. En de zalige borrels na de maaltijd, met het hemelse geluid van de onvermoeibare krekels in de late zomerlucht. Wat hadden Wout en Suzie toch een paradijsje gecreëerd daar… Ooit gaf Wout mij na een avondje doorzakken een gouden tip voor een zalige groententaart, en tot op vandaag maak ik er vaak lekkere gezonde varianten op. De basis bestaat uit bladerdeeg, afgewerkt met tapenade van zwarte olijven, en rijkelijk belegd met lekkere rijpe tomaten. Deze week maakte ik weer eens een eigen versie met kruidige zachte geitenkaas en groene asperges. De zoete uienconfituur, de verse basilicum en de balsamico maken deze taart helemaal af. Ideaal voor dit weekend!   Bereiding  

9 stappen

1 / 9

Leg het bladerdeeg tussen twee matjes in een voorverwarmde oven van 200 graden. Prik met een vork in het bladerdeeg. Bak een kleine 10 minuten in de oven. Zorg dat het deeg niet “hoog” komt.

2 / 9

Strijk het gebakken bladerdeeg in met de tapenade van zwarte olijven

3 / 9

Beleg vervolgens met plakjes tomaat in alle mogelijke kleuren

4 / 9

Leg er de al dente gestoomde kleine groene asperges bij

5 / 9

Drop tussen, en over de groentjes de zachte geitenkaas in mooie hoopjes

6 / 9

Leg er links en rechts lepeltjes uienconfituur op, werk af met olijfolie, peper en zout

7 / 9

Bak een dikke tien minuten in de oven

8 / 9

Werk af met fijngesnipperde basilicum

9 / 9

Sprenkel naar smaak goede Aceto Balsamico over de taart

Laat het smaken.

Wanneer het weer lekker zomer is, en dat wordt het dit weekend opnieuw, is het altijd fijn om smaakvolle Mediterrane gerechten te maken. Met een kruidige rosé of zelfs een licht gekoeld rood Provence-wijntje bij scoor je dan altijd bij je gasten. Wanneer ik zelf terugdenk aan mijn vakanties in de Provence, hou ik vooral prachtige herinneringen over aan de exquise maaltijden bij Wout Bru in Eygalières. En de zalige borrels na de maaltijd, met het hemelse geluid van de onvermoeibare krekels in de late zomerlucht. Wat hadden Wout en Suzie toch een paradijsje gecreëerd daar…

Ooit gaf Wout mij na een avondje doorzakken een gouden tip voor een zalige groententaart, en tot op vandaag maak ik er vaak lekkere gezonde varianten op. De basis bestaat uit bladerdeeg, afgewerkt met tapenade van zwarte olijven, en rijkelijk belegd met lekkere rijpe tomaten. Deze week maakte ik weer eens een eigen versie met kruidige zachte geitenkaas en groene asperges. De zoete uienconfituur, de verse basilicum en de balsamico maken deze taart helemaal af. Ideaal voor dit weekend!

Bereiding

  1. Leg het bladerdeeg tussen twee matjes in een voorverwarmde oven van 200 graden. Prik met een vork in het bladerdeeg. Bak een kleine 10 minuten in de oven. Zorg dat het deeg niet “hoog” komt.
  2. Strijk het gebakken bladerdeeg in met de tapenade van zwarte olijven
  3. Beleg vervolgens met plakjes tomaat in alle mogelijke kleuren
  4. Leg er de al dente gestoomde kleine groene asperges bij
  5. Drop tussen, en over de groentjes de zachte geitenkaas in mooie hoopjes
  6. Leg er links en rechts lepeltjes uienconfituur op, werk af met olijfolie, peper en zout
  7. Bak een dikke tien minuten in de oven
  8. Werk af met fijngesnipperde basilicum
  9. Sprenkel naar smaak goede Aceto Balsamico over de taart

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer