ZOMERSE BLADERDEEGTAART MET DANK AAN WOUT BRU
Recept

Zomerse bladerdeegtaart met dank aan wout bru

Dit heb je nodig 2 personen

 
  • 1 kant- en klare bodem bladerdeeg
  • 1 klein potje tapenade van zwarte olijven (genoeg om een klein laagje op de bodem van de taart te leggen
  • 180 gram zachte geitenkaas
  • Kerstomaatjes (liefst in verschillende kleuren)
  • Een zestiental kleine groene asperges
  • 1 klein potje uienconfituur
  • Basilicum
  • Aceto Balsamico
ZOMERSE BLADERDEEGTAART MET DANK AAN WOUT BRU

Wanneer het weer lekker zomer is, en dat wordt het dit weekend opnieuw, is het altijd fijn om smaakvolle Mediterrane gerechten te maken. Met een kruidige rosé of zelfs een licht gekoeld rood Provence-wijntje bij scoor je dan altijd bij je gasten. Wanneer ik zelf terugdenk aan mijn vakanties in de Provence, hou ik vooral prachtige herinneringen over aan de exquise maaltijden bij Wout Bru in Eygalières. En de zalige borrels na de maaltijd, met het hemelse geluid van de onvermoeibare krekels in de late zomerlucht. Wat hadden Wout en Suzie toch een paradijsje gecreëerd daar… Ooit gaf Wout mij na een avondje doorzakken een gouden tip voor een zalige groententaart, en tot op vandaag maak ik er vaak lekkere gezonde varianten op. De basis bestaat uit bladerdeeg, afgewerkt met tapenade van zwarte olijven, en rijkelijk belegd met lekkere rijpe tomaten. Deze week maakte ik weer eens een eigen versie met kruidige zachte geitenkaas en groene asperges. De zoete uienconfituur, de verse basilicum en de balsamico maken deze taart helemaal af. Ideaal voor dit weekend!   Bereiding  

9 stappen

1 / 9

Leg het bladerdeeg tussen twee matjes in een voorverwarmde oven van 200 graden. Prik met een vork in het bladerdeeg. Bak een kleine 10 minuten in de oven. Zorg dat het deeg niet “hoog” komt.

2 / 9

Strijk het gebakken bladerdeeg in met de tapenade van zwarte olijven

3 / 9

Beleg vervolgens met plakjes tomaat in alle mogelijke kleuren

4 / 9

Leg er de al dente gestoomde kleine groene asperges bij

5 / 9

Drop tussen, en over de groentjes de zachte geitenkaas in mooie hoopjes

6 / 9

Leg er links en rechts lepeltjes uienconfituur op, werk af met olijfolie, peper en zout

7 / 9

Bak een dikke tien minuten in de oven

8 / 9

Werk af met fijngesnipperde basilicum

9 / 9

Sprenkel naar smaak goede Aceto Balsamico over de taart

Laat het smaken.

Wanneer het weer lekker zomer is, en dat wordt het dit weekend opnieuw, is het altijd fijn om smaakvolle Mediterrane gerechten te maken. Met een kruidige rosé of zelfs een licht gekoeld rood Provence-wijntje bij scoor je dan altijd bij je gasten. Wanneer ik zelf terugdenk aan mijn vakanties in de Provence, hou ik vooral prachtige herinneringen over aan de exquise maaltijden bij Wout Bru in Eygalières. En de zalige borrels na de maaltijd, met het hemelse geluid van de onvermoeibare krekels in de late zomerlucht. Wat hadden Wout en Suzie toch een paradijsje gecreëerd daar…

Ooit gaf Wout mij na een avondje doorzakken een gouden tip voor een zalige groententaart, en tot op vandaag maak ik er vaak lekkere gezonde varianten op. De basis bestaat uit bladerdeeg, afgewerkt met tapenade van zwarte olijven, en rijkelijk belegd met lekkere rijpe tomaten. Deze week maakte ik weer eens een eigen versie met kruidige zachte geitenkaas en groene asperges. De zoete uienconfituur, de verse basilicum en de balsamico maken deze taart helemaal af. Ideaal voor dit weekend!

Bereiding

  1. Leg het bladerdeeg tussen twee matjes in een voorverwarmde oven van 200 graden. Prik met een vork in het bladerdeeg. Bak een kleine 10 minuten in de oven. Zorg dat het deeg niet “hoog” komt.
  2. Strijk het gebakken bladerdeeg in met de tapenade van zwarte olijven
  3. Beleg vervolgens met plakjes tomaat in alle mogelijke kleuren
  4. Leg er de al dente gestoomde kleine groene asperges bij
  5. Drop tussen, en over de groentjes de zachte geitenkaas in mooie hoopjes
  6. Leg er links en rechts lepeltjes uienconfituur op, werk af met olijfolie, peper en zout
  7. Bak een dikke tien minuten in de oven
  8. Werk af met fijngesnipperde basilicum
  9. Sprenkel naar smaak goede Aceto Balsamico over de taart

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer