Ceviche van witte vis in citroen
Recept

Ceviche van witte vis in citroen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 citroenen
  • 1 rode ui
  • 400 g witte visfilet (zeebaars is uitstekend, of kabeljauw)
  • Wat korianderblaadjes
  • 1 klein chilipepertje
  • Peper en zeezout
Voor de marinade (tijgermelk genoemd):
  • 0,5 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes koriander
  • Het sap van 6 limoenen
  • Het sap van 1 citroen
  • 1 kl chilipasta
  • 1 kl zout
Ceviche van witte vis in citroen

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Snij de rode ui met de mandoline of met een scherp mes in dunne ringen. Was ze in koud water en leg ze een minuut in ijswater. Dep droog en hou opzij.

2 / 6

Snij de vis in kleine blokjes van 2 bij 2 centimeter.

3 / 6

Maak je tijgermelk door de knoflook en de gember door de knoflookpers te halen. Doe er de fijngesneden takjes koriander bij en het sap van de limoenen en citroen. Meng alles goed met een vijzel. Haal door een zeef. Voeg er het zout en de chilipasta aan toe.

4 / 6

Marineer je blokjes vis in de tijgermelk, zorg dat het zuur goed rond de vis zit. Een vijftal minuutjes zou moeten volstaan, maar als je het nog niet gaar genoeg vindt, wacht dan 10 minuutjes.

5 / 6

Haal de vis uit de marinade, doe er de gewassen rode ui bij, wat fijngesneden chilipeper en wat fijngesnipperde korianderblaadjes.

6 / 6

Leg geschaafd ijs of zeezout in een diep bord. Vul de twee helften van de citroen met de ceviche.

Laat het smaken.

Eén van de populairste gerechten in Peru is ceviche. Het idee is simpel: verse rauwe vis kun je ‘koken’ (lees: garen) door hem te marineren in het zuur van citrusvruchten, bij voorkeur limoen. Eventueel kunnen citroen, zure sinaasappel en het sap van kumquats ook worden gebruikt.

De gegaarde ceviche wordt dan geserveerd met gewassen rode ui, soms ook met gaargekookte aardappelblokjes, en mais of sla. Ooit at ik bij drie sterrenchef Quique D’Acosta in Denia in Spanje en daar heb ik zo’n heerlijke ceviche geproefd.

Hij serveerde die in een uitgeholde halve citroen en dat vond ik een origineel idee, dat ik hier graag even pik. Je kunt de citroen serveren op een diep bordje met geschaafd ijs, of op zeezout. Na het bereiden wel snel serveren, want de vis blijft anders verder garen.

Bereiding

  1. Snij de rode ui met de mandoline of met een scherp mes in dunne ringen. Was ze in koud water en leg ze een minuut in ijswater. Dep droog en hou opzij.
  2. Snij de vis in kleine blokjes van 2 bij 2 centimeter.
  3. Maak je tijgermelk door de knoflook en de gember door de knoflookpers te halen. Doe er de fijngesneden takjes koriander bij en het sap van de limoenen en citroen. Meng alles goed met een vijzel. Haal door een zeef. Voeg er het zout en de chilipasta aan toe.
  4. Marineer je blokjes vis in de tijgermelk, zorg dat het zuur goed rond de vis zit. Een vijftal minuutjes zou moeten volstaan, maar als je het nog niet gaar genoeg vindt, wacht dan 10 minuutjes.
  5. Haal de vis uit de marinade, doe er de gewassen rode ui bij, wat fijngesneden chilipeper en wat fijngesnipperde korianderblaadjes.
  6. Leg geschaafd ijs of zeezout in een diep bord. Vul de twee helften van de citroen met de ceviche.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer