Ceviche van witte vis in citroen
Recept

Ceviche van witte vis in citroen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 citroenen
  • 1 rode ui
  • 400 g witte visfilet (zeebaars is uitstekend, of kabeljauw)
  • Wat korianderblaadjes
  • 1 klein chilipepertje
  • Peper en zeezout
Voor de marinade (tijgermelk genoemd):
  • 0,5 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes koriander
  • Het sap van 6 limoenen
  • Het sap van 1 citroen
  • 1 kl chilipasta
  • 1 kl zout
Ceviche van witte vis in citroen

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Snij de rode ui met de mandoline of met een scherp mes in dunne ringen. Was ze in koud water en leg ze een minuut in ijswater. Dep droog en hou opzij.

2 / 6

Snij de vis in kleine blokjes van 2 bij 2 centimeter.

3 / 6

Maak je tijgermelk door de knoflook en de gember door de knoflookpers te halen. Doe er de fijngesneden takjes koriander bij en het sap van de limoenen en citroen. Meng alles goed met een vijzel. Haal door een zeef. Voeg er het zout en de chilipasta aan toe.

4 / 6

Marineer je blokjes vis in de tijgermelk, zorg dat het zuur goed rond de vis zit. Een vijftal minuutjes zou moeten volstaan, maar als je het nog niet gaar genoeg vindt, wacht dan 10 minuutjes.

5 / 6

Haal de vis uit de marinade, doe er de gewassen rode ui bij, wat fijngesneden chilipeper en wat fijngesnipperde korianderblaadjes.

6 / 6

Leg geschaafd ijs of zeezout in een diep bord. Vul de twee helften van de citroen met de ceviche.

Laat het smaken.

Eén van de populairste gerechten in Peru is ceviche. Het idee is simpel: verse rauwe vis kun je ‘koken’ (lees: garen) door hem te marineren in het zuur van citrusvruchten, bij voorkeur limoen. Eventueel kunnen citroen, zure sinaasappel en het sap van kumquats ook worden gebruikt.

De gegaarde ceviche wordt dan geserveerd met gewassen rode ui, soms ook met gaargekookte aardappelblokjes, en mais of sla. Ooit at ik bij drie sterrenchef Quique D’Acosta in Denia in Spanje en daar heb ik zo’n heerlijke ceviche geproefd.

Hij serveerde die in een uitgeholde halve citroen en dat vond ik een origineel idee, dat ik hier graag even pik. Je kunt de citroen serveren op een diep bordje met geschaafd ijs, of op zeezout. Na het bereiden wel snel serveren, want de vis blijft anders verder garen.

Bereiding

  1. Snij de rode ui met de mandoline of met een scherp mes in dunne ringen. Was ze in koud water en leg ze een minuut in ijswater. Dep droog en hou opzij.
  2. Snij de vis in kleine blokjes van 2 bij 2 centimeter.
  3. Maak je tijgermelk door de knoflook en de gember door de knoflookpers te halen. Doe er de fijngesneden takjes koriander bij en het sap van de limoenen en citroen. Meng alles goed met een vijzel. Haal door een zeef. Voeg er het zout en de chilipasta aan toe.
  4. Marineer je blokjes vis in de tijgermelk, zorg dat het zuur goed rond de vis zit. Een vijftal minuutjes zou moeten volstaan, maar als je het nog niet gaar genoeg vindt, wacht dan 10 minuutjes.
  5. Haal de vis uit de marinade, doe er de gewassen rode ui bij, wat fijngesneden chilipeper en wat fijngesnipperde korianderblaadjes.
  6. Leg geschaafd ijs of zeezout in een diep bord. Vul de twee helften van de citroen met de ceviche.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer