EEN CHIQUE FRAMBOZEN-DESSERT DAT IEDEREEN KAN MAKEN

Ik ben niet de beste dessertmaker. Dat wil zeggen: ik vind vooral het afwegen van alle ingrediënten bij patisserie, iets wat echt wel noodzakelijk is, een beetje een gedoe. Ik kook, zoals veel hobbykoks, en vooral mannen naar het schijnt, het liefst uit de losse pols. Een beetje van dit, een beetje van dat, wat bijkruiden, wat extra ingrediënten mengen om even een gekke twist te geven of de smaak te verdiepen. Bij gebak is dat natuurlijk uit den boze. Maar dat wil niet zeggen dat ik nooit desserts maak. Integendeel zelfs. Maar ik heb zo m’n trucje.

Mijn geheim is even simpel als geniaal (al zeg ik het zelf). Ik ben een ‘assembleur‘: ik combineer verschillende kant-en klare ingrediënten met een paar simpele basisbereidingen uit de dessertkeuken om zo een mooi samenspel te krijgen in een bord. En dat ziet er bijna altijd feestelijk uit terwijl het niet eens zoveel werk is. Dit dessert op basis van framboos en granaatappel is bijvoorbeeld zo’n succesje. Als je niet alle ingrediënten in huis kunt halen, geen enkel probleem. Combineer zelf lekkere dingen die allemaal een beetje verschillen, maar van smaken toch ook niet te ver van elkaar liggen, en dat kan niet fout gaan!

 

Bereiding

  1. Maak eerst de granité van granaatappelsap. Doe het sap in een metalen of glazen bakje. Roer met een vork het reeds gevormde ijs om het half uur kapot, zodat je echt ijskristallen krijgt.
  2. Verpulver de zandkoekjes in een blender of met een vijzel.
  3. Doe onderin je grote glas of bord een laagje van de fambozenyoghurt
  4. Leg daarbovenop, op de helft van de yoghurtbodem de verpulverde zandkoekjes.
  5. Leg daarop enkele framboosjes, een kleine merengue en een “vlezeke” of marshmallow van framboos.
  6. Leg op de andere helft van de yoghurt de granité.
  7. Werk alles af met wat vers gesneden munt.
  8. Serveer meteen voor de granité gesmolten is.