De perfecte rijst volgens Gert De Mangeleer
Recept

De perfecte rijst volgens Gert De Mangeleer

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een Staubpotje (of soortgelijk) met een diameter van 18 cm
  • 100 gram rijst
  • 120 gram dashi
  • Wat Japanse rijstazijn
  • Wat suiker
  • Wat zout
  • Eventueel wat rauwe zalm en zalmeitjes
  • Gepekelde komkommer
  • Pijpajuin
De perfecte rijst volgens Gert De Mangeleer

Bereiding

14 stappen

1 / 14

Neem een Staub potje met een diameter van 18 cm

2 / 14

Neem 100 gram sushi rijst en spoel een vijftal keer tot het spoelwater klaar is zodat alle zetmeel verdwenen is.

3 / 14

Droog de rijst in een handdoek

4 / 14

Doe de rijst in het potje van 18 cm

5 / 14

Roer 10 gram druivenpit-olie onder de rijst om een “filmpje” rond de rijst te vormen

6 / 14

Giet 120 gr dashi over de rijst (de Japanse bouillon)

7 / 14

Desnoods gebruik je water of groetenbouillon

8 / 14

Zet het pootje op het vuur en breng goed aan de kook

9 / 14

Zet er een dekseltje op

10 / 14

Laat 18 min garen aan een derde van de kracht van je vuur

11 / 14

Na 18 min zet je het vuur af en laat je de rijst nog 10 minuten rusten

12 / 14

Je zult perfecte rijst hebben die je mooi kunt doorroeren, met een perfecte korrel

13 / 14

Maak de rijst aan met een beetje Japanse rijstazijn, een beetje suiker, en een beetje zout

14 / 14

Garneer het potje naar smaak met een beetje rauwe zalm, wat zalmeitjes, wat gepekelde komkommertjes, wat pijpajuintjes.

Laat het smaken.

Elke dag lanceer ik een nieuwe Kook Uw Eigen PotCast in de ochtendshow van Joe. Het is onze manier om de helden van de horeca te eren en een hart onder de riem te steken. Podcasts zijn fijn om naar te luisteren wanneer je eens een beetje extra tijd hebt. En dankzij deze Podcast krijg je ook elke dag een eenvoudig maar toprecept geserveerd van een ster van de gastronomie.

Vandaag één van onze allergrootste: Gert De Mangeleer. Jarenlang de chef en de bezieler van Hertog Jan, een gastronomische tempel in Brugge die maar liefst drie Michelin-sterren kreeg en die het tot op plaats 53 bracht in de TOP100 van de beste restaurants van de wereld. Chef leidt samen met z’n compaan Joachim Boudens vandaag verschillende restaurants, zoals L.E.S.S. en Bar Bolut en is steeds bezig met nieuwe gastronomische concepten.

Vandaag deelt Gert met ons zijn recept voor de beste rijst ever. Het is een procédé dat hij ontwikkelde tijdens z’n dagen in quarantaine. Dagen die voor Gert snel over mogen zijn want hij is een actieve bij die graag aan het roer van z’n restaurants staat en ook de wereld rondreist om z’n culinaire verhaal te vertellen.

De Kook Uw Eigen PotCast met Gert De Mangeleer kun je hier beluisteren.

Bereiding

  1. Neem een Staub potje met een diameter van 18 cm
  2. Neem 100 gram sushi rijst en spoel een vijftal keer tot het spoelwater klaar is zodat alle zetmeel verdwenen is.
  3. Droog de rijst in een handdoek
  4. Doe de rijst in het potje van 18 cm
  5. Roer 10 gram druivenpit-olie onder de rijst om een “filmpje” rond de rijst te vormen
  6. Giet 120 gr dashi over de rijst (de Japanse bouillon)
  7. Desnoods gebruik je water of groetenbouillon
  8. Zet het pootje op het vuur en breng goed aan de kook
  9. Zet er een dekseltje op
  10. Laat 18 min garen aan een derde van de kracht van je vuur
  11. Na 18 min zet je het vuur af en laat je de rijst nog 10 minuten rusten
  12. Je zult perfecte rijst hebben die je mooi kunt doorroeren, met een perfecte korrel
  13. Maak de rijst aan met een beetje Japanse rijstazijn, een beetje suiker, en een beetje zout
  14. Garneer het potje naar smaak met een beetje rauwe zalm, wat zalmeitjes, wat gepekelde komkommertjes, wat pijpajuintjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer