
De perfecte rijst volgens Gert De Mangeleer
Elke dag lanceer ik een nieuwe Kook Uw Eigen PotCast in de ochtendshow van Joe. Het is onze manier om de helden van de horeca te eren en een hart onder de riem te steken. Podcasts zijn fijn om naar te luisteren wanneer je eens een beetje extra tijd hebt. En dankzij deze Podcast krijg je ook elke dag een eenvoudig maar toprecept geserveerd van een ster van de gastronomie.
Vandaag één van onze allergrootste: Gert De Mangeleer. Jarenlang de chef en de bezieler van Hertog Jan, een gastronomische tempel in Brugge die maar liefst drie Michelin-sterren kreeg en die het tot op plaats 53 bracht in de TOP100 van de beste restaurants van de wereld. Chef leidt samen met z’n compaan Joachim Boudens vandaag verschillende restaurants, zoals L.E.S.S. en Bar Bolut en is steeds bezig met nieuwe gastronomische concepten.
Vandaag deelt Gert met ons zijn recept voor de beste rijst ever. Het is een procédé dat hij ontwikkelde tijdens z’n dagen in quarantaine. Dagen die voor Gert snel over mogen zijn want hij is een actieve bij die graag aan het roer van z’n restaurants staat en ook de wereld rondreist om z’n culinaire verhaal te vertellen.
De Kook Uw Eigen PotCast met Gert De Mangeleer kun je hier beluisteren.
Bereiding
- Neem een Staub potje met een diameter van 18 cm
- Neem 100 gram sushi rijst en spoel een vijftal keer tot het spoelwater klaar is zodat alle zetmeel verdwenen is.
- Droog de rijst in een handdoek
- Doe de rijst in het potje van 18 cm
- Roer 10 gram druivenpit-olie onder de rijst om een “filmpje” rond de rijst te vormen
- Giet 120 gr dashi over de rijst (de Japanse bouillon)
- Desnoods gebruik je water of groetenbouillon
- Zet het pootje op het vuur en breng goed aan de kook
- Zet er een dekseltje op
- Laat 18 min garen aan een derde van de kracht van je vuur
- Na 18 min zet je het vuur af en laat je de rijst nog 10 minuten rusten
- Je zult perfecte rijst hebben die je mooi kunt doorroeren, met een perfecte korrel
- Maak de rijst aan met een beetje Japanse rijstazijn, een beetje suiker, en een beetje zout
- Garneer het potje naar smaak met een beetje rauwe zalm, wat zalmeitjes, wat gepekelde komkommertjes, wat pijpajuintjes.
Reacties