Easy maar heerlijk eigerecht voor de paasbrunch

Zondag is het Pasen, en dat is voor veel mensen toch weer een prachtige dag om samen met familie en vrienden door te brengen rond een mooie feesttafel. Voor gelovige mensen is het sowieso een topdag, maar ook niet gelovigen vieren in deze tijd van het jaar maar al te graag dat de dagen weer enorm aan het lengen zijn, en dat er lente en de belofte van een lange mooie warme zomer in de lucht hangt. 

Ik heb de allerbeste herinneringen aan de paasbrunches met de familie. Lekker veel koffiekoeken, hartige broodjes, heerlijk beleg en uiteraard ook eitjes. Chocoladen eitjes dat spreekt voor zich, maar daar moeten die klokken uit Rome of die paashaas maar mee op de proppen komen. Maar ook gewone eitjes. En het leukste vind ik het om speciaal voor deze feestelijke gelegenheid een origineel gerecht te maken waarin die eitjes de hoofdrol spelen.

Zoals je ondertussen wel weet, vind ik het zelf ook meer dan ok, om af en toe met kant-en-klare producten te werken. Pimpen mag, zei ik al in mijn eerste boek. Het spaart je gewoon veel tijd, en als je voor een grote bende de paasbrunch moet bereiden, of gewoon sowieso al een erg druk leven hebt, dan is een klein beetje cheaten helemaal niet zo ongezond. Integendeel. En als die producten dan nog eens op een artisanale manier bereid worden, hier bij ons, dan ben ik helemaal fan.

Onlangs proefde ik voor het eerst de Ei met Spek salade van het Belgische familiebedrijf Charles. Charles (het vroegere Cock’s vleeswaren) is een kwaliteitsmerk van bereide maaltijden en broodbeleg, genoemd naar oprichter en bezieler Charles De Cock. In 1935 startte Charles met de ambachtelijke productie van kwalitatieve vleeswaren en -bereidingen, en dat doen ze tot op de dag van vandaag met hele mooie producten.

Ik vond de smaak meteen erg lekker en authentiek, en ik heb dit jaar dan ook een heel simpel receptje bedacht voor bij de paasbrunch. Het ziet er gewoon heel mooi uit, maar het smaakt ook echt lekker. Je doet gewoon eens iets origineels met lekker broodbeleg, en voor de brunch is het toch ideaal: het is niet echt een ontbijtgerecht en ook niet echt een lunchgerecht, maar je kunt het op elk moment wel serveren. Een zalige Pasen gewenst, of gewoon een gezellige tijd met de familie en de beste vrienden!

 

Bereiding

 

  1. Leg twee plakjes Charles beenham naast elkaar. De twee plakjes mogen elkaar net een beetje overlappen.
  2. Leg op de beenham enkele blaadjes gewassen verse kropsla, zodat de ham helemaal belegd is met knapperige verse sla.
  3. Leg in het midden van de beenham een flinke strook Ei met Spek Salade.
  4. Bestrooi eventueel met wat heel fijngesnipperde bieslook voor de frisse toets. Bijkruiden hoeft niet meer. De Ei en Spek Salade is prima afgekruid.
  5. Rol de beenham van boven naar beneden op, zoals je met een wrap zou doen. Af en toe goed aandrukken zodat je een mooie strakke gevulde rollade maakt. Vergelijk het met het maken van sushi rolls.
  6. Snij met een scherp mesje mooie rolletjes van de met Spek en Ei salade gevulde Charles Beenham rollade.
  7. Werk af met een takje bieslook op elk stukje rollade.
  8. Ik vind het leuk om op een mooi bordje zo drie à vier stukjes rollade te leggen. Oneven is altijd mooier dan even.
  9. Niks moet je tegenhouden om lekker veel extra te maken en op een mooie schaal op tafel te zetten.

EXTRA TIP

Je kunt de stukjes rollade natuurlijk ook plat op een toostje leggen. Zo zijn ze ook heerlijk en origineel als lekker aperitiefhapje.