Zondag is het Pasen, en dat is voor veel mensen toch weer een prachtige dag om samen met familie en vrienden door te brengen rond een mooie feesttafel. Voor gelovige mensen is het sowieso een topdag, maar ook niet gelovigen vieren in deze tijd van het jaar maar al te graag dat de dagen weer enorm aan het lengen zijn, en dat er lente en de belofte van een lange mooie warme zomer in de lucht hangt.
Ik heb de allerbeste herinneringen aan de paasbrunches met de familie. Lekker veel koffiekoeken, hartige broodjes, heerlijk beleg en uiteraard ook eitjes. Chocoladen eitjes dat spreekt voor zich, maar daar moeten die klokken uit Rome of die paashaas maar mee op de proppen komen. Maar ook gewone eitjes. En het leukste vind ik het om speciaal voor deze feestelijke gelegenheid een origineel gerecht te maken waarin die eitjes de hoofdrol spelen.
Zoals je ondertussen wel weet, vind ik het zelf ook meer dan ok, om af en toe met kant-en-klare producten te werken. Pimpen mag, zei ik al in mijn eerste boek. Het spaart je gewoon veel tijd, en als je voor een grote bende de paasbrunch moet bereiden, of gewoon sowieso al een erg druk leven hebt, dan is een klein beetje cheaten helemaal niet zo ongezond. Integendeel. En als die producten dan nog eens op een artisanale manier bereid worden, hier bij ons, dan ben ik helemaal fan.
Onlangs proefde ik voor het eerst de Ei met Spek salade van het Belgische familiebedrijf Charles. Charles (het vroegere Cock’s vleeswaren) is een kwaliteitsmerk van bereide maaltijden en broodbeleg, genoemd naar oprichter en bezieler Charles De Cock. In 1935 startte Charles met de ambachtelijke productie van kwalitatieve vleeswaren en -bereidingen, en dat doen ze tot op de dag van vandaag met hele mooie producten.
Ik vond de smaak meteen erg lekker en authentiek, en ik heb dit jaar dan ook een heel simpel receptje bedacht voor bij de paasbrunch. Het ziet er gewoon heel mooi uit, maar het smaakt ook echt lekker. Je doet gewoon eens iets origineels met lekker broodbeleg, en voor de brunch is het toch ideaal: het is niet echt een ontbijtgerecht en ook niet echt een lunchgerecht, maar je kunt het op elk moment wel serveren. Een zalige Pasen gewenst, of gewoon een gezellige tijd met de familie en de beste vrienden!
Bereiding
EXTRA TIP
Je kunt de stukjes rollade natuurlijk ook plat op een toostje leggen. Zo zijn ze ook heerlijk en origineel als lekker aperitiefhapje.
Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer
Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer
Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer