Gebrande Jack Daniels appelmoes

Ook zo zot van de héérlijk klassieke Belgische keuken? Krijg je het water in de mond van gerechten als stoemp met worst, kip met appelmoes of stoverij met frietjes? Goed nieuws want The Messy Chef bundelt die passie voor de Belgische keuken in z’n gelijknamige culinaire blog. En serveert deze lekkernijen ook nog een keer als food truck.

Jelle & Hans, 2 broers uit Gent zijn gebeten door de culinaire microbe. Of zoals ze het zelf vertellen “Het is de keuken waar wij, net als heel veel Belgen, mee zijn opgegroeid en waar we nog steeds heel erg van kunnen genieten. Echte gerechten met de warmte van de knuffels van de bomma en de gezelligheid van een zaterdagse filmavond met het gezin.”

Jelle is foodblogger en auteur van de blog The Messy Chef. Zijn jongere broer Hans wist dan weer van koken zijn beroep te maken. Samen rijden ze het land en de grens over om de meest smaakvolle Belgische creaties met een eigentijdse twist te kokerellen. Klik hier & ontdek alles over The Messy Chef(s) foodtruck!

Als blogger zet Jelle vooral gerechtjes online die hij in de week maakt en daarbij gebruikt hij vooral wat er bij in z’n koelkast te vinden is. “Je zal zien dat de laatste gerechtjes op mijn blog vaak gerechtjes zijn die binnen de 30 minuten klaar te maken zijn. Nu ik papa geworden ben en ook met de foodtruck begonnen ben, is de tijd nu eenmaal zo kostbaar maar dat wil niet zeggen dat je daardoor niet iets lekkers en eventueel zelfs gezond op tafel kan zetten”, vertelt Jelle.

The Messy Chef deelt ons zijn succesvolle recept van zijn gebrande appelmoes met Jack Daniels. “Appelmoes, appelmoes can you do the tan-tango? Als kind hadden we zo elk onze eigen manier om mee te zingen met Bohemian Rhapsody van Queen en die van mij had appelmoes in de hoofdrol. De gebrande versie is veel smaakvoller dan de klassieke versie. Door de appels in een heel hete oven te laten verbranden, karameliseren ze en worden ze lekker donker en zoet zonder dat je nog suiker moet toevoegen. De whiskey zorgt dan weer op zijn beurt voor een pak extra smaak en is overigens nodig om je ovenschaal niet volledig zwart te laten worden”, verklapt Jelle. Of lees het gerecht in detail na via The Messy Chef blog. 

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding

  1. Zet de oven op 250°C.
  2. Schil de appelen en leg ze in een ovenschaal. Eventueel kan je het klokhuis al verwijderen.
  3. Leg op elke appel een klont boter.
  4. Doe de whiskey en een scheut water in de ovenschaal. Leg er laurier blaadjes en de kruidnagels in.
  5. Doe er wat kaneel poeder over of een half stokje kaneel.
  6. Zet vervolgens in de oven voor ongeveer een halfuur. Draai de appelen geregeld om en laat ze goed bruin worden.
  7. Haal ze uit de oven als ze bruin zien en zacht zijn. Verwijder het klokhuis en pureer.
  8. Doe eventueel nog een scheutje whiskey in de ovenschaal om de aanbaksels los te krijgen. Daar zit namelijk veel smaak in. Doe dit bij de appelmoes om het gemakkelijker te kunnen pureren.