Gebrande Jack Daniels appelmoes
Recept

Gebrande Jack Daniels appelmoes

Dit heb je nodig 2 personen

  • 4 appels
  • 4 eetlepels whiskey
  • 2 laurierbladeren
  • scheutje water
  • 4 kruidnagels
  • kaneel of halve kaneelstok
  • boter
Gebrande Jack Daniels appelmoes

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Zet de oven op 250°C.

2 / 8

Schil de appelen en leg ze in een ovenschaal. Eventueel kan je het klokhuis al verwijderen.

3 / 8

Leg op elke appel een klont boter.

4 / 8

Doe de whiskey en een scheut water in de ovenschaal. Leg er laurier blaadjes en de kruidnagels in.

5 / 8

Doe er wat kaneel poeder over of een half stokje kaneel.

6 / 8

Zet vervolgens in de oven voor ongeveer een halfuur. Draai de appelen geregeld om en laat ze goed bruin worden.

7 / 8

Haal ze uit de oven als ze bruin zien en zacht zijn. Verwijder het klokhuis en pureer.

8 / 8

Doe eventueel nog een scheutje whiskey in de ovenschaal om de aanbaksels los te krijgen. Daar zit namelijk veel smaak in. Doe dit bij de appelmoes om het gemakkelijker te kunnen pureren.

Laat het smaken.

Ook zo zot van de héérlijk klassieke Belgische keuken? Krijg je het water in de mond van gerechten als stoemp met worst, kip met appelmoes of stoverij met frietjes? Goed nieuws want The Messy Chef bundelt die passie voor de Belgische keuken in z’n gelijknamige culinaire blog. En serveert deze lekkernijen ook nog een keer als food truck.

Jelle & Hans, 2 broers uit Gent zijn gebeten door de culinaire microbe. Of zoals ze het zelf vertellen “Het is de keuken waar wij, net als heel veel Belgen, mee zijn opgegroeid en waar we nog steeds heel erg van kunnen genieten. Echte gerechten met de warmte van de knuffels van de bomma en de gezelligheid van een zaterdagse filmavond met het gezin.”

Gebrande Jack Daniels appelmoes
Gebrande Jack Daniels appelmoes
Gebrande Jack Daniels appelmoes
Gebrande Jack Daniels appelmoes
Gebrande Jack Daniels appelmoes
Gebrande Jack Daniels appelmoes

Jelle is foodblogger en auteur van de blog The Messy Chef. Zijn jongere broer Hans wist dan weer van koken zijn beroep te maken. Samen rijden ze het land en de grens over om de meest smaakvolle Belgische creaties met een eigentijdse twist te kokerellen. Klik hier & ontdek alles over The Messy Chef(s) foodtruck!

Als blogger zet Jelle vooral gerechtjes online die hij in de week maakt en daarbij gebruikt hij vooral wat er bij in z’n koelkast te vinden is. “Je zal zien dat de laatste gerechtjes op mijn blog vaak gerechtjes zijn die binnen de 30 minuten klaar te maken zijn. Nu ik papa geworden ben en ook met de foodtruck begonnen ben, is de tijd nu eenmaal zo kostbaar maar dat wil niet zeggen dat je daardoor niet iets lekkers en eventueel zelfs gezond op tafel kan zetten”, vertelt Jelle.

Gebrande Jack Daniels appelmoes
Gebrande Jack Daniels appelmoes

The Messy Chef deelt ons zijn succesvolle recept van zijn gebrande appelmoes met Jack Daniels. “Appelmoes, appelmoes can you do the tan-tango? Als kind hadden we zo elk onze eigen manier om mee te zingen met Bohemian Rhapsody van Queen en die van mij had appelmoes in de hoofdrol. De gebrande versie is veel smaakvoller dan de klassieke versie. Door de appels in een heel hete oven te laten verbranden, karameliseren ze en worden ze lekker donker en zoet zonder dat je nog suiker moet toevoegen. De whiskey zorgt dan weer op zijn beurt voor een pak extra smaak en is overigens nodig om je ovenschaal niet volledig zwart te laten worden”, verklapt Jelle. Of lees het gerecht in detail na via The Messy Chef blog. 

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding

  1. Zet de oven op 250°C.
  2. Schil de appelen en leg ze in een ovenschaal. Eventueel kan je het klokhuis al verwijderen.
  3. Leg op elke appel een klont boter.
  4. Doe de whiskey en een scheut water in de ovenschaal. Leg er laurier blaadjes en de kruidnagels in.
  5. Doe er wat kaneel poeder over of een half stokje kaneel.
  6. Zet vervolgens in de oven voor ongeveer een halfuur. Draai de appelen geregeld om en laat ze goed bruin worden.
  7. Haal ze uit de oven als ze bruin zien en zacht zijn. Verwijder het klokhuis en pureer.
  8. Doe eventueel nog een scheutje whiskey in de ovenschaal om de aanbaksels los te krijgen. Daar zit namelijk veel smaak in. Doe dit bij de appelmoes om het gemakkelijker te kunnen pureren.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer