Gegratineerde oesters samen met V-ZUG #collab

Oesters zijn altijd lekker. Er is echter één “maar” voor mij: ik steek ze niet graag zelf open. Ik voel er mij gewoon wat te onzeker over. Dus laat ik het over aan de visboer. Wanneer die de oesters zorgvuldig openmaakt in de namiddag, kun je ze gerust ’s avonds consumeren. Maar ik hou ook van gegratineerde oesters, en dan hoeven ze helemaal niet opengemaakt worden door de visboer. Integendeel, ik stoom ze dan open in de combi- stoomoven van V-ZUG. Doordat ik een schaal in de oven schuif onder de geperforeerde schaal waar ik de oesters op heb gelegd, wordt het vocht onderin verzameld, en dat gebruik ik daarna om mijn saus te maken.

Met gestoofde sjalotjes en wat look, witte wijn, het sap van de oesters en wat kookroom maak ik een heerlijke witte wijnsaus die dan nog eens afgewerkt wordt met een laagje parmezaanse kaas, panko (Japans broodkruim) en verse peterselie. Als je dat dan even onder de grill plaatst heb je echt de allerlekkerste gegratineerde oesters. Ik serveer er drie per persoon in een diep bord dat met grof zeezout is gevuld, zodat ze stabiel liggen, en serveer er een lekker glaasje witte wijn bij. Een feestelijk gerecht waar zelfs mensen die niet al te dol zijn op rauwe oesters, enorm zullen van genieten. Je kunt de saus overigens ook maken met champagne of cava.

Wil je de apparatuur van V-ZUG zelf ontdekken, dan kun je terecht op de V-ZUG website. Je zult zelf ook verwonderd zijn van de schoonheid en de mogelijkheden van de toestellen. Het Zwitserse bedrijf werd reeds in 1913 opgericht, maar is zich nog maar een goede tien jaar aan het concentreren op de export. In de Zwitserse keukens is het nochtans al vele jaren de ultieme referentie; je vindt de toestellen daar gewoon overal terug. En nu is het merk dus ook aan het doorbreken in ons land. Het is puur Zwitsers vakmanschap waar ik zelf intussen ook helemaal aan verslingerd ben geraakt.

Bereiding

  1. Stoom de oesters op 100 graden een vijftal minuten tot wanneer ze open zijn gekomen.
  2. Vang het oestervocht op in een schaal die je onder de rooster hebt gezet.
  3. Fruit de sjalotjes en de look in wat boter met wat cayennepeper tot ze zacht worden.
  4. Voeg de witte wijn toe en het vocht van de oesters en laat inkoken.
  5. Voeg de room toe en laat weer wat inkoken.
  6. Laat wat afkoelen, mix de saus en roer er een eigeel door.
  7. Meng de parmesaan met de panko en de peterselie.
  8. Leg de oesters op alluminiumfolie in een schaal.
  9. Doe er eerst de saus over en vervolgens de panko-kaas-mengeling.
  10. Doe een scheut olijfolie over elke oester en gratineer onder een grill stand drie.