Oesters zijn altijd lekker. Er is echter één “maar” voor mij: ik steek ze niet graag zelf open. Ik voel er mij gewoon wat te onzeker over. Dus laat ik het over aan de visboer. Wanneer die de oesters zorgvuldig openmaakt in de namiddag, kun je ze gerust ’s avonds consumeren. Maar ik hou ook van gegratineerde oesters, en dan hoeven ze helemaal niet opengemaakt worden door de visboer. Integendeel, ik stoom ze dan open in de combi- stoomoven van V-ZUG. Doordat ik een schaal in de oven schuif onder de geperforeerde schaal waar ik de oesters op heb gelegd, wordt het vocht onderin verzameld, en dat gebruik ik daarna om mijn saus te maken.
Met gestoofde sjalotjes en wat look, witte wijn, het sap van de oesters en wat kookroom maak ik een heerlijke witte wijnsaus die dan nog eens afgewerkt wordt met een laagje parmezaanse kaas, panko (Japans broodkruim) en verse peterselie. Als je dat dan even onder de grill plaatst heb je echt de allerlekkerste gegratineerde oesters. Ik serveer er drie per persoon in een diep bord dat met grof zeezout is gevuld, zodat ze stabiel liggen, en serveer er een lekker glaasje witte wijn bij. Een feestelijk gerecht waar zelfs mensen die niet al te dol zijn op rauwe oesters, enorm zullen van genieten. Je kunt de saus overigens ook maken met champagne of cava.
Wil je de apparatuur van V-ZUG zelf ontdekken, dan kun je terecht op de V-ZUG website. Je zult zelf ook verwonderd zijn van de schoonheid en de mogelijkheden van de toestellen. Het Zwitserse bedrijf werd reeds in 1913 opgericht, maar is zich nog maar een goede tien jaar aan het concentreren op de export. In de Zwitserse keukens is het nochtans al vele jaren de ultieme referentie; je vindt de toestellen daar gewoon overal terug. En nu is het merk dus ook aan het doorbreken in ons land. Het is puur Zwitsers vakmanschap waar ik zelf intussen ook helemaal aan verslingerd ben geraakt.
Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer
Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer
Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer