Gegratineerde oesters samen met V-ZUG #collab
Recept

Gegratineerde oesters samen met V-ZUG #collab

Dit heb je nodig 4 personen

  • 12 diepe oesters
  • 1 sjalotje
  • 3 teentjes look
  • Cayennepeper
  • 2 el goede boter
  • 2 dl droge witte wijn
  • 1 dl kookroom
  • 1 eigeel
  • 3 el panko
  • 3 el gemalen parmezaanse kaas
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • Olijfolie
Gegratineerde oesters samen met V-ZUG #collab

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Stoom de oesters op 100 graden een vijftal minuten tot wanneer ze open zijn gekomen.

2 / 10

Vang het oestervocht op in een schaal die je onder de rooster hebt gezet.

3 / 10

Fruit de sjalotjes en de look in wat boter met wat cayennepeper tot ze zacht worden.

4 / 10

Voeg de witte wijn toe en het vocht van de oesters en laat inkoken.

5 / 10

Voeg de room toe en laat weer wat inkoken.

6 / 10

Laat wat afkoelen, mix de saus en roer er een eigeel door.

7 / 10

Meng de parmesaan met de panko en de peterselie.

8 / 10

Leg de oesters op alluminiumfolie in een schaal.

9 / 10

Doe er eerst de saus over en vervolgens de panko-kaas-mengeling.

10 / 10

Doe een scheut olijfolie over elke oester en gratineer onder een grill stand drie.

Laat het smaken.

Oesters zijn altijd lekker. Er is echter één “maar” voor mij: ik steek ze niet graag zelf open. Ik voel er mij gewoon wat te onzeker over. Dus laat ik het over aan de visboer. Wanneer die de oesters zorgvuldig openmaakt in de namiddag, kun je ze gerust ’s avonds consumeren. Maar ik hou ook van gegratineerde oesters, en dan hoeven ze helemaal niet opengemaakt worden door de visboer. Integendeel, ik stoom ze dan open in de combi- stoomoven van V-ZUG. Doordat ik een schaal in de oven schuif onder de geperforeerde schaal waar ik de oesters op heb gelegd, wordt het vocht onderin verzameld, en dat gebruik ik daarna om mijn saus te maken.

Gegratineerde oesters samen met V-ZUG #collab
Gegratineerde oesters samen met V-ZUG #collab
Gegratineerde oesters samen met V-ZUG #collab

Met gestoofde sjalotjes en wat look, witte wijn, het sap van de oesters en wat kookroom maak ik een heerlijke witte wijnsaus die dan nog eens afgewerkt wordt met een laagje parmezaanse kaas, panko (Japans broodkruim) en verse peterselie. Als je dat dan even onder de grill plaatst heb je echt de allerlekkerste gegratineerde oesters. Ik serveer er drie per persoon in een diep bord dat met grof zeezout is gevuld, zodat ze stabiel liggen, en serveer er een lekker glaasje witte wijn bij. Een feestelijk gerecht waar zelfs mensen die niet al te dol zijn op rauwe oesters, enorm zullen van genieten. Je kunt de saus overigens ook maken met champagne of cava.

Wil je de apparatuur van V-ZUG zelf ontdekken, dan kun je terecht op de V-ZUG website. Je zult zelf ook verwonderd zijn van de schoonheid en de mogelijkheden van de toestellen. Het Zwitserse bedrijf werd reeds in 1913 opgericht, maar is zich nog maar een goede tien jaar aan het concentreren op de export. In de Zwitserse keukens is het nochtans al vele jaren de ultieme referentie; je vindt de toestellen daar gewoon overal terug. En nu is het merk dus ook aan het doorbreken in ons land. Het is puur Zwitsers vakmanschap waar ik zelf intussen ook helemaal aan verslingerd ben geraakt.

Bereiding

  1. Stoom de oesters op 100 graden een vijftal minuten tot wanneer ze open zijn gekomen.
  2. Vang het oestervocht op in een schaal die je onder de rooster hebt gezet.
  3. Fruit de sjalotjes en de look in wat boter met wat cayennepeper tot ze zacht worden.
  4. Voeg de witte wijn toe en het vocht van de oesters en laat inkoken.
  5. Voeg de room toe en laat weer wat inkoken.
  6. Laat wat afkoelen, mix de saus en roer er een eigeel door.
  7. Meng de parmesaan met de panko en de peterselie.
  8. Leg de oesters op alluminiumfolie in een schaal.
  9. Doe er eerst de saus over en vervolgens de panko-kaas-mengeling.
  10. Doe een scheut olijfolie over elke oester en gratineer onder een grill stand drie.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer