Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa
Recept

Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 Sint-Jacobsoesters in de schelp
  • Grappa
  • 2 citroenen (een persen, andere in partjes verdelen om mee te serveren)
  • 1 teentje knoflook
  • Worcestersaus
  • 30 gram Cheddarkaas
  • 50 gram Parmezaan
  • Goede boter
  • Peper en zout
Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Laat de visboer de verse schelpen openmaken.

2 / 10

Kuis ze netjes door de vruchten mooi los te maken en te spoelen onder koud water.

3 / 10

Plaats ze terug in de schelp.

4 / 10

Pers een citroen, meng hem met een flinke scheut grappa, het geperste knoflookteentje en een scheut worcestersaus.

5 / 10

Verdeel de marinade over de oesters.

6 / 10

Leg op elke oester een klein stukje goede boter.

7 / 10

Kruiden met peper en zout.

8 / 10

Verdeel de geraspte cheddar over de oesters.

9 / 10

Verdeel daarover de geraspte Parmezaanse kaas.

10 / 10

Plaats 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Laat het smaken.

Sint-jakobsschelpen. Nog zo’n klassieker die je vroeger vaak op restaurant kon eten. Dan werd er een sausje gemaakt met paddenstoelen voor bij de vrucht in de schelp en gegratineerd. Heerlijk hoor. Maar ik heb een variant bedacht die zeker zo lekker is. De citroen, boter, grappa, worcestersaus en kaas maken echt een heerlijk sausje voor dit topproduct.

Bereiding

  1. Laat de visboer de verse schelpen openmaken.
  2. Kuis ze netjes door de vruchten mooi los te maken en te spoelen onder koud water.
  3. Plaats ze terug in de schelp.
  4. Pers een citroen, meng hem met een flinke scheut grappa, het geperste knoflookteentje en een scheut worcestersaus.
  5. Verdeel de marinade over de oesters.
  6. Leg op elke oester een klein stukje goede boter.
  7. Kruiden met peper en zout.
  8. Verdeel de geraspte cheddar over de oesters.
  9. Verdeel daarover de geraspte Parmezaanse kaas.
  10. Plaats 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer