Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa
Recept

Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 Sint-Jacobsoesters in de schelp
  • Grappa
  • 2 citroenen (een persen, andere in partjes verdelen om mee te serveren)
  • 1 teentje knoflook
  • Worcestersaus
  • 30 gram Cheddarkaas
  • 50 gram Parmezaan
  • Goede boter
  • Peper en zout
Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Laat de visboer de verse schelpen openmaken.

2 / 10

Kuis ze netjes door de vruchten mooi los te maken en te spoelen onder koud water.

3 / 10

Plaats ze terug in de schelp.

4 / 10

Pers een citroen, meng hem met een flinke scheut grappa, het geperste knoflookteentje en een scheut worcestersaus.

5 / 10

Verdeel de marinade over de oesters.

6 / 10

Leg op elke oester een klein stukje goede boter.

7 / 10

Kruiden met peper en zout.

8 / 10

Verdeel de geraspte cheddar over de oesters.

9 / 10

Verdeel daarover de geraspte Parmezaanse kaas.

10 / 10

Plaats 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Laat het smaken.

Sint-jakobsschelpen. Nog zo’n klassieker die je vroeger vaak op restaurant kon eten. Dan werd er een sausje gemaakt met paddenstoelen voor bij de vrucht in de schelp en gegratineerd. Heerlijk hoor. Maar ik heb een variant bedacht die zeker zo lekker is. De citroen, boter, grappa, worcestersaus en kaas maken echt een heerlijk sausje voor dit topproduct.

Bereiding

  1. Laat de visboer de verse schelpen openmaken.
  2. Kuis ze netjes door de vruchten mooi los te maken en te spoelen onder koud water.
  3. Plaats ze terug in de schelp.
  4. Pers een citroen, meng hem met een flinke scheut grappa, het geperste knoflookteentje en een scheut worcestersaus.
  5. Verdeel de marinade over de oesters.
  6. Leg op elke oester een klein stukje goede boter.
  7. Kruiden met peper en zout.
  8. Verdeel de geraspte cheddar over de oesters.
  9. Verdeel daarover de geraspte Parmezaanse kaas.
  10. Plaats 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer