Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa
Recept

Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 Sint-Jacobsoesters in de schelp
  • Grappa
  • 2 citroenen (een persen, andere in partjes verdelen om mee te serveren)
  • 1 teentje knoflook
  • Worcestersaus
  • 30 gram Cheddarkaas
  • 50 gram Parmezaan
  • Goede boter
  • Peper en zout
Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Laat de visboer de verse schelpen openmaken.

2 / 10

Kuis ze netjes door de vruchten mooi los te maken en te spoelen onder koud water.

3 / 10

Plaats ze terug in de schelp.

4 / 10

Pers een citroen, meng hem met een flinke scheut grappa, het geperste knoflookteentje en een scheut worcestersaus.

5 / 10

Verdeel de marinade over de oesters.

6 / 10

Leg op elke oester een klein stukje goede boter.

7 / 10

Kruiden met peper en zout.

8 / 10

Verdeel de geraspte cheddar over de oesters.

9 / 10

Verdeel daarover de geraspte Parmezaanse kaas.

10 / 10

Plaats 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Laat het smaken.

Sint-jakobsschelpen. Nog zo’n klassieker die je vroeger vaak op restaurant kon eten. Dan werd er een sausje gemaakt met paddenstoelen voor bij de vrucht in de schelp en gegratineerd. Heerlijk hoor. Maar ik heb een variant bedacht die zeker zo lekker is. De citroen, boter, grappa, worcestersaus en kaas maken echt een heerlijk sausje voor dit topproduct.

Bereiding

  1. Laat de visboer de verse schelpen openmaken.
  2. Kuis ze netjes door de vruchten mooi los te maken en te spoelen onder koud water.
  3. Plaats ze terug in de schelp.
  4. Pers een citroen, meng hem met een flinke scheut grappa, het geperste knoflookteentje en een scheut worcestersaus.
  5. Verdeel de marinade over de oesters.
  6. Leg op elke oester een klein stukje goede boter.
  7. Kruiden met peper en zout.
  8. Verdeel de geraspte cheddar over de oesters.
  9. Verdeel daarover de geraspte Parmezaanse kaas.
  10. Plaats 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer