GELAKTE SANDWICHES MET PILCHARDS EN SLAHARTJES

Er zijn zo van die smaken uit onze jeugd die we eigenlijk een beetje verleerd zijn. Jammer wel. Want laat ons wel wezen, als kind aten we toch wel eens “pilchards”. Een Engels woord, maar mijn meme Maria noemde de visjes uit blik ook in schoon oud Knesselaars “pielsjaars”. Eigenlijk gaat het gewoon over sardienen, gevist in de koudere Noordelijker zeeën waardoor ze groter kunnen worden dan die in de warmere Middellandse zee. De sardienen worden in (bij ons vaak ovale) blikken verkocht, in tomatensaus. Uit mijn jeugd ken ik die van Imperial, die uitstekend zijn. Onlangs zag ik ze terug in de winkel, en ik dacht: moet ik eens herontdekken.

In de restaurants van Albert Adria (ex-Ell Bulli, het nummer 1 restaurant van de wereld voor jaren) in Barcelona serveren ze vaak kleine (vaak gefrituurde) sandwiches met allerlei soorten vis. Zowel in het exclusievere Tickets als in het eenvoudiger maar even lekkere Bodega1900 hebben ze er bijvoorbeeld eentje met kleine gefrituurde inktvisringetjes en een lekkere lookmayonaise met limoenzeste. En een beetje door die inspiratie kwam ik op het idee om deze gelakte sandwiches met “pichards” of “sardientjes” te maken. Ik maak ze het liefst met kleine sandwiches van bij de bakker of uit de supermarkt, die ik met wat zoete sojasaus lekker lak, en serveer met de wat kleinere sardientjes uit blik. Het wordt op die manier een heerlijk hapje, dat perfect past in een tapasmenu.

Bereiding

  1. Snij de sandwiches doormidden en smeer de twee helften aan de binnenkant in met de zoete ketjapsaus. Het mag er behoorlijk dik opliggen
  2. Leg de broodjes een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 120 graden, met op de 4 onderkantjes telkens een sardientje (en een beetje van de tomatensaus)
  3. Snij met een broodmes het slahartje in frisse reepjes
  4. Haal de warme sandwiches uit de oven. Verdeel de versneden sla over de vier sandwiches, doe tussen elk broodje een lepeltje van de aïolie (lookmayonaise)

Dresseren

  1. Serveren met een prikkertje door
  2. Te eten uit het vuistje
  3. Serveer er een lekker fris glaasje witte wijn bij