GELAKTE SANDWICHES MET PILCHARDS EN SLAHARTJES
Recept

Gelakte sandwiches met pilchards en slahartjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 minisandwiches
  • Ketjapsaus (Zoete sojasaus)
  • 4 sardientjes uit blik
  • 1 slahartje
  • 4 kl aioli
GELAKTE SANDWICHES MET PILCHARDS EN SLAHARTJES

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Snij de sandwiches doormidden en smeer de twee helften aan de binnenkant in met de zoete ketjapsaus. Het mag er behoorlijk dik opliggen

2 / 4

Leg de broodjes een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 120 graden, met op de 4 onderkantjes telkens een sardientje (en een beetje van de tomatensaus)

3 / 4

Snij met een broodmes het slahartje in frisse reepjes

4 / 4

Haal de warme sandwiches uit de oven. Verdeel de versneden sla over de vier sandwiches, doe tussen elk broodje een lepeltje van de aïolie (lookmayonaise)

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Serveren met een prikkertje door

2 / 3

Te eten uit het vuistje

3 / 3

Serveer er een lekker fris glaasje witte wijn bij

Laat het smaken.

Er zijn zo van die smaken uit onze jeugd die we eigenlijk een beetje verleerd zijn. Jammer wel. Want laat ons wel wezen, als kind aten we toch wel eens “pilchards”. Een Engels woord, maar mijn meme Maria noemde de visjes uit blik ook in schoon oud Knesselaars “pielsjaars”. Eigenlijk gaat het gewoon over sardienen, gevist in de koudere Noordelijker zeeën waardoor ze groter kunnen worden dan die in de warmere Middellandse zee. De sardienen worden in (bij ons vaak ovale) blikken verkocht, in tomatensaus. Uit mijn jeugd ken ik die van Imperial, die uitstekend zijn. Onlangs zag ik ze terug in de winkel, en ik dacht: moet ik eens herontdekken.

In de restaurants van Albert Adria (ex-Ell Bulli, het nummer 1 restaurant van de wereld voor jaren) in Barcelona serveren ze vaak kleine (vaak gefrituurde) sandwiches met allerlei soorten vis. Zowel in het exclusievere Tickets als in het eenvoudiger maar even lekkere Bodega1900 hebben ze er bijvoorbeeld eentje met kleine gefrituurde inktvisringetjes en een lekkere lookmayonaise met limoenzeste. En een beetje door die inspiratie kwam ik op het idee om deze gelakte sandwiches met “pichards” of “sardientjes” te maken. Ik maak ze het liefst met kleine sandwiches van bij de bakker of uit de supermarkt, die ik met wat zoete sojasaus lekker lak, en serveer met de wat kleinere sardientjes uit blik. Het wordt op die manier een heerlijk hapje, dat perfect past in een tapasmenu.

Bereiding

  1. Snij de sandwiches doormidden en smeer de twee helften aan de binnenkant in met de zoete ketjapsaus. Het mag er behoorlijk dik opliggen
  2. Leg de broodjes een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 120 graden, met op de 4 onderkantjes telkens een sardientje (en een beetje van de tomatensaus)
  3. Snij met een broodmes het slahartje in frisse reepjes
  4. Haal de warme sandwiches uit de oven. Verdeel de versneden sla over de vier sandwiches, doe tussen elk broodje een lepeltje van de aïolie (lookmayonaise)

Dresseren

  1. Serveren met een prikkertje door
  2. Te eten uit het vuistje
  3. Serveer er een lekker fris glaasje witte wijn bij

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Wat zijn pickles en hoe maak je ze zelf?

Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer