GELAKTE SANDWICHES MET PILCHARDS EN SLAHARTJES
Recept

Gelakte sandwiches met pilchards en slahartjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 minisandwiches
  • Ketjapsaus (Zoete sojasaus)
  • 4 sardientjes uit blik
  • 1 slahartje
  • 4 kl aioli
GELAKTE SANDWICHES MET PILCHARDS EN SLAHARTJES

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Snij de sandwiches doormidden en smeer de twee helften aan de binnenkant in met de zoete ketjapsaus. Het mag er behoorlijk dik opliggen

2 / 4

Leg de broodjes een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 120 graden, met op de 4 onderkantjes telkens een sardientje (en een beetje van de tomatensaus)

3 / 4

Snij met een broodmes het slahartje in frisse reepjes

4 / 4

Haal de warme sandwiches uit de oven. Verdeel de versneden sla over de vier sandwiches, doe tussen elk broodje een lepeltje van de aïolie (lookmayonaise)

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Serveren met een prikkertje door

2 / 3

Te eten uit het vuistje

3 / 3

Serveer er een lekker fris glaasje witte wijn bij

Laat het smaken.

Er zijn zo van die smaken uit onze jeugd die we eigenlijk een beetje verleerd zijn. Jammer wel. Want laat ons wel wezen, als kind aten we toch wel eens “pilchards”. Een Engels woord, maar mijn meme Maria noemde de visjes uit blik ook in schoon oud Knesselaars “pielsjaars”. Eigenlijk gaat het gewoon over sardienen, gevist in de koudere Noordelijker zeeën waardoor ze groter kunnen worden dan die in de warmere Middellandse zee. De sardienen worden in (bij ons vaak ovale) blikken verkocht, in tomatensaus. Uit mijn jeugd ken ik die van Imperial, die uitstekend zijn. Onlangs zag ik ze terug in de winkel, en ik dacht: moet ik eens herontdekken.

In de restaurants van Albert Adria (ex-Ell Bulli, het nummer 1 restaurant van de wereld voor jaren) in Barcelona serveren ze vaak kleine (vaak gefrituurde) sandwiches met allerlei soorten vis. Zowel in het exclusievere Tickets als in het eenvoudiger maar even lekkere Bodega1900 hebben ze er bijvoorbeeld eentje met kleine gefrituurde inktvisringetjes en een lekkere lookmayonaise met limoenzeste. En een beetje door die inspiratie kwam ik op het idee om deze gelakte sandwiches met “pichards” of “sardientjes” te maken. Ik maak ze het liefst met kleine sandwiches van bij de bakker of uit de supermarkt, die ik met wat zoete sojasaus lekker lak, en serveer met de wat kleinere sardientjes uit blik. Het wordt op die manier een heerlijk hapje, dat perfect past in een tapasmenu.

Bereiding

  1. Snij de sandwiches doormidden en smeer de twee helften aan de binnenkant in met de zoete ketjapsaus. Het mag er behoorlijk dik opliggen
  2. Leg de broodjes een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 120 graden, met op de 4 onderkantjes telkens een sardientje (en een beetje van de tomatensaus)
  3. Snij met een broodmes het slahartje in frisse reepjes
  4. Haal de warme sandwiches uit de oven. Verdeel de versneden sla over de vier sandwiches, doe tussen elk broodje een lepeltje van de aïolie (lookmayonaise)

Dresseren

  1. Serveren met een prikkertje door
  2. Te eten uit het vuistje
  3. Serveer er een lekker fris glaasje witte wijn bij

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham … Lees meer

ZEEUWSE MOSSELEN OP PERUVIAANSE WIJZE #advertentie

Zeeuwse mosselen op peruviaanse wijze #advertentie

We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru … Lees meer

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Soms moet je het jezelf niet al te moeilijk maken. Dit is een zalig hapje waar niet al teveel werk in kruipt. Vraag gewoon aan je slager om mooie plakjes roze rosbief … Lees meer

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Dit is een koninklijk hapje, dat evengoed, in een grotere versie zoals hier, een zalig voorgerecht kan zijn. De combinatie van het gerookte van de heilbot, met de aardappelen die je in zoutkorst bereidt, en daar de zelf opgelegde komkommer bij, samen met de zure room, maakt dit een prachtige Scandinavische aandoende basis waarbij de heerlijke Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar geweldig tot z’n recht komt … Lees meer