ZWART BROOD MET ZELF GEMARINEERDE ZALM EN KRUIDENKAAS

Vaak krijg je als foodblogger de vraag om een nieuw product uit te testen en daar dan een leuke recensie over te schrijven. Soms denk je: “tja, misschien, maar ik zie hier niet meteen een tof of smakelijk verhaal in.” Maar af en toe komt er zo’n vraag van mensen die passioneel met eten bezig zijn op een authentieke manier, en dat gevoel had ik echt toen de mensen van JCG Cooking me contacteerden. Ze noemen zichzelf “een dynamische, jonge en enthousiaste organisatie die innovatieve voedingsproducten aanbiedt om het koken sneller en gemakkelijker te laten verlopen.” Dat kan leuke marketingtaal zijn, maar mij charmeerde het wel, dus ik wou hun producten wel eens uitproberen.

Op dit moment hebben ze twee specifieke producten. Tartaat, dat is een ambachtelijke kruidenmengeling om op een snelle en eenvoudige manier steak tartaar te bereiden. En ook Zalmmarmelade: een ambachtelijke marinade op basis van Gin en verse kruiden om verse zalm te marineren. Die laatste heb  ik vanavond uitgeprobeerd, en ik moet eerlijk zijn: het resultaat is echt lekker.

Je wrijft je verse zalm in met de zalmmarmelade (100 gram per kilo zalm) en laat 24 uur marineren. Vervolgens wrijf je de marinade met keukenpapier van de zalm, en je kunt die in heerlijke plakjes snijden. Puur waren ze echt fantastisch! Een mooi voorgerecht of hapje! Maar ik heb er vanavond een volledige maaltijd van gemaakt. Dit is mijn recept.

Bereiding

  1. Wrijf de zalmfilets in met marinade. Laat 24 uur marineren in de frigo onder folie.
  2. Wrijf na 24 uur de marmelade van de zalm. Snij die in fijne plakjes.
  3. Smeer Philadelphia Light met tuinkruiden en look over het donkere Duitse brood.
  4. Snij twee lente-uitjes in schuine plakjes en leg die op de kaas.
  5. Leg de plakjes zalm erover.
  6. Werk af met wat fijngesnipperde bieslook en wat zeste van citroen.

TOMATANSaLAde

  1. Snij de kerstomaatjes in stukjes (sommige halveer je, andere snij je ze in vier, andere in schijfjes, sommige laat je heel, dat maakt het spannend)
  2. Snipper een rode ui, en meng met wat fijngesnipperde bieslook, peper, zout, sjalotazijn en olijfolie onder de tomaatjes
  3. Serveer de tomaatjes bij twee belegde donkere boterhammen per persoon.