GESTOOMD LENTEROLLETJE VAN GRAVADLAX

Mensen die al eens bij me thuis zijn komen eten, weten dat dit een gerecht is dat ik bijzonder graag serveer. Wat er zo bijzonder aan is, is dat het echt een ontmoeting is tussen de noordelijke, Scandinavische keuken, en die uit het Oosten.

Het is een makkelijk hapje, voorgerechtje of een lichte lunch. Niet zoveel werk aan maar met een verbluffend resultaat waarmee je echt indruk kunt maken.

Bereiding

  1. Snijd de zalmfilet in plakken van zo’n twee centimeter. Leg die allemaal samen in een kom (ideaal is een afsluitbare Tupperware-doos) en doe er de kristalsuiker en het zeezout over en veel verse dille. Houd nog wat dille over voor de afwerking. Zet alles net onder de witte Martini.
  2. Als je het deksel op de doos zet, kun je de bewaardoos een paar keer omdraaien, zodat suiker, zout, dille en Martini mooi verdeeld zijn over de stukken zalm. Zet de zalm enkele uren in de koelkast.
  3. Haal vlak voor het serveren de zalm uit de koelkast en begin je lenterolletjes te maken.
  4. Neem een rond blad rijstpapier en haal het even door lauw water zodat het zacht en manipuleerbaar wordt.
  5. Leg helemaal in het midden van je rijstblad een kwartje van een vel nori.
  6. Leg in het midden op de nori een plakje gemarineerde zalm (dat mag nog vochtig van de Martini zijn) en zorg zeker dat er ook wat dille in het pakketje terechtkomt.
  7. Leg een paar stukjes sushigember op de zalm en vouw het pakketje netjes dicht.
  8. Stoom de rolletjes 1 minuut op 90 °C in de steamer of in een bamboemandje boven een pot kokend water. De bedoeling is niet dat de zalm door en door gegaard wordt, alles moet gewoon even wat hitte nemen.
  9. Serveer met een zoetzure Vietnamese of Thaise dipsaus.