GESTOOMD LENTEROLLETJE VAN GRAVADLAX
Recept

Gestoomd lenterolletje van gravadlax

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 mooie, dikke zalmfilet
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 el zeezout
  • veel verse dille
  • witte Martini
  • 8 ronde blaadjes rijstpapier
  • 2 vellen nori (Japans zeewier dat ook voor sushi gebruikt wordt)
  • sushigember
  • zoetzure Vietnamese of Thaise dipsaus
GESTOOMD LENTEROLLETJE VAN GRAVADLAX

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Snijd de zalmfilet in plakken van zo’n twee centimeter. Leg die allemaal samen in een kom (ideaal is een afsluitbare Tupperware-doos) en doe er de kristalsuiker en het zeezout over en veel verse dille. Houd nog wat dille over voor de afwerking. Zet alles net onder de witte Martini.

2 / 9

Als je het deksel op de doos zet, kun je de bewaardoos een paar keer omdraaien, zodat suiker, zout, dille en Martini mooi verdeeld zijn over de stukken zalm. Zet de zalm enkele uren in de koelkast.

3 / 9

Haal vlak voor het serveren de zalm uit de koelkast en begin je lenterolletjes te maken.

4 / 9

Neem een rond blad rijstpapier en haal het even door lauw water zodat het zacht en manipuleerbaar wordt.

5 / 9

Leg helemaal in het midden van je rijstblad een kwartje van een vel nori.

6 / 9

Leg in het midden op de nori een plakje gemarineerde zalm (dat mag nog vochtig van de Martini zijn) en zorg zeker dat er ook wat dille in het pakketje terechtkomt.

7 / 9

Leg een paar stukjes sushigember op de zalm en vouw het pakketje netjes dicht.

8 / 9

Stoom de rolletjes 1 minuut op 90 °C in de steamer of in een bamboemandje boven een pot kokend water. De bedoeling is niet dat de zalm door en door gegaard wordt, alles moet gewoon even wat hitte nemen.

9 / 9

Serveer met een zoetzure Vietnamese of Thaise dipsaus.

Laat het smaken.

Mensen die al eens bij me thuis zijn komen eten, weten dat dit een gerecht is dat ik bijzonder graag serveer. Wat er zo bijzonder aan is, is dat het echt een ontmoeting is tussen de noordelijke, Scandinavische keuken, en die uit het Oosten.

Het is een makkelijk hapje, voorgerechtje of een lichte lunch. Niet zoveel werk aan maar met een verbluffend resultaat waarmee je echt indruk kunt maken.

Bereiding

  1. Snijd de zalmfilet in plakken van zo’n twee centimeter. Leg die allemaal samen in een kom (ideaal is een afsluitbare Tupperware-doos) en doe er de kristalsuiker en het zeezout over en veel verse dille. Houd nog wat dille over voor de afwerking. Zet alles net onder de witte Martini.
  2. Als je het deksel op de doos zet, kun je de bewaardoos een paar keer omdraaien, zodat suiker, zout, dille en Martini mooi verdeeld zijn over de stukken zalm. Zet de zalm enkele uren in de koelkast.
  3. Haal vlak voor het serveren de zalm uit de koelkast en begin je lenterolletjes te maken.
  4. Neem een rond blad rijstpapier en haal het even door lauw water zodat het zacht en manipuleerbaar wordt.
  5. Leg helemaal in het midden van je rijstblad een kwartje van een vel nori.
  6. Leg in het midden op de nori een plakje gemarineerde zalm (dat mag nog vochtig van de Martini zijn) en zorg zeker dat er ook wat dille in het pakketje terechtkomt.
  7. Leg een paar stukjes sushigember op de zalm en vouw het pakketje netjes dicht.
  8. Stoom de rolletjes 1 minuut op 90 °C in de steamer of in een bamboemandje boven een pot kokend water. De bedoeling is niet dat de zalm door en door gegaard wordt, alles moet gewoon even wat hitte nemen.
  9. Serveer met een zoetzure Vietnamese of Thaise dipsaus.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham … Lees meer

ZEEUWSE MOSSELEN OP PERUVIAANSE WIJZE #advertentie

Zeeuwse mosselen op peruviaanse wijze #advertentie

We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru … Lees meer

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Soms moet je het jezelf niet al te moeilijk maken. Dit is een zalig hapje waar niet al teveel werk in kruipt. Vraag gewoon aan je slager om mooie plakjes roze rosbief … Lees meer

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Dit is een koninklijk hapje, dat evengoed, in een grotere versie zoals hier, een zalig voorgerecht kan zijn. De combinatie van het gerookte van de heilbot, met de aardappelen die je in zoutkorst bereidt, en daar de zelf opgelegde komkommer bij, samen met de zure room, maakt dit een prachtige Scandinavische aandoende basis waarbij de heerlijke Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar geweldig tot z’n recht komt … Lees meer