Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs
Recept

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 zalmhaasjes
  • 8 stronkjes witloof
  • 20 radijsjes
  • 100 gr wakame-salade
  • 1 el honing
  • 1 citroen
  • Wat kroepoek
  • Peper & zout en bieslook
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Snij de witloofstronkjes fijn. Doe hetzelfde met de radijsjes. Doe er de wakame-salade bij en hak alles fijn.

2 / 5

Breng op smaak met peper en zout, maar ook met wat citroensap en een lepeltje honing.

3 / 5

Stoom de zalm 5 minuten op 80°C of bak (al dan niet in de oven). Pas op: niet te gaar bakken, want dat komt de pure smaak niet ten goede.

4 / 5

Serveer de zalm op het witloofslaatje.

5 / 5

Werk af met wat gebroken kroepoek, een schijfje citroen en eventueel wat fijngesnipperde bieslook.

Laat het smaken.

Ik ben zot op witloof. Mijn pepe Pierke teelde z’n eigen grondwitloof en van kindsbeen af kun je er mij gelukkig mee maken. Lees hier het recept van de witloofrolletjes van meme Julia, maar ook haar ballekes met gestoofd witloof zijn fantastisch. En ik vind rauw witloof ook heerlijk. Ik heb deze keer een fris slaatje gemaakt. Rauw witloof, gemengd met radijsjes en wakamesalade (zeewier) die ik nog over had van bij de sushi. Ik heb het slaatje nog wat extra smaak gegeven met wat peper en zout, maar ook wat verse honing en wat citroensap.

Mijn zalmhaasjes heb ik gewoon gestoomd. Dat vind ik de puurste manier om deze heerlijke vis te bereiden bij deze salade. Ik stopte de haasjes 5 minuutjes in de steamer op 80°C. Maar je kunt de zalm natuurlijk ook bakken of in de oven klaarmaken. Afwerken deed ik met wat Thaïse kroepoek die ik nog over had van een etentje. Het geeft wat extra crunch en spice. Geloof me: dit is een heel lekker en licht gerecht.

Bereiding

  1. Snij de witloofstronkjes fijn. Doe hetzelfde met de radijsjes. Doe er de wakame-salade bij en hak alles fijn.
  2. Breng op smaak met peper en zout, maar ook met wat citroensap en een lepeltje honing.
  3. Stoom de zalm 5 minuten op 80°C of bak (al dan niet in de oven). Pas op: niet te gaar bakken, want dat komt de pure smaak niet ten goede.
  4. Serveer de zalm op het witloofslaatje.
  5. Werk af met wat gebroken kroepoek, een schijfje citroen en eventueel wat fijngesnipperde bieslook.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer