Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs

Ik ben zot op witloof. Mijn pepe Pierke teelde z’n eigen grondwitloof en van kindsbeen af kun je er mij gelukkig mee maken. Lees hier het recept van de witloofrolletjes van meme Julia, maar ook haar ballekes met gestoofd witloof zijn fantastisch. En ik vind rauw witloof ook heerlijk. Ik heb deze keer een fris slaatje gemaakt. Rauw witloof, gemengd met radijsjes en wakamesalade (zeewier) die ik nog over had van bij de sushi. Ik heb het slaatje nog wat extra smaak gegeven met wat peper en zout, maar ook wat verse honing en wat citroensap.

Mijn zalmhaasjes heb ik gewoon gestoomd. Dat vind ik de puurste manier om deze heerlijke vis te bereiden bij deze salade. Ik stopte de haasjes 5 minuutjes in de steamer op 80°C. Maar je kunt de zalm natuurlijk ook bakken of in de oven klaarmaken. Afwerken deed ik met wat Thaïse kroepoek die ik nog over had van een etentje. Het geeft wat extra crunch en spice. Geloof me: dit is een heel lekker en licht gerecht.

Bereiding

  1. Snij de witloofstronkjes fijn. Doe hetzelfde met de radijsjes. Doe er de wakame-salade bij en hak alles fijn.
  2. Breng op smaak met peper en zout, maar ook met wat citroensap en een lepeltje honing.
  3. Stoom de zalm 5 minuten op 80°C of bak (al dan niet in de oven). Pas op: niet te gaar bakken, want dat komt de pure smaak niet ten goede.
  4. Serveer de zalm op het witloofslaatje.
  5. Werk af met wat gebroken kroepoek, een schijfje citroen en eventueel wat fijngesnipperde bieslook.