Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs
Recept

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 zalmhaasjes
  • 8 stronkjes witloof
  • 20 radijsjes
  • 100 gr wakame-salade
  • 1 el honing
  • 1 citroen
  • Wat kroepoek
  • Peper & zout en bieslook
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Snij de witloofstronkjes fijn. Doe hetzelfde met de radijsjes. Doe er de wakame-salade bij en hak alles fijn.

2 / 5

Breng op smaak met peper en zout, maar ook met wat citroensap en een lepeltje honing.

3 / 5

Stoom de zalm 5 minuten op 80°C of bak (al dan niet in de oven). Pas op: niet te gaar bakken, want dat komt de pure smaak niet ten goede.

4 / 5

Serveer de zalm op het witloofslaatje.

5 / 5

Werk af met wat gebroken kroepoek, een schijfje citroen en eventueel wat fijngesnipperde bieslook.

Laat het smaken.

Ik ben zot op witloof. Mijn pepe Pierke teelde z’n eigen grondwitloof en van kindsbeen af kun je er mij gelukkig mee maken. Lees hier het recept van de witloofrolletjes van meme Julia, maar ook haar ballekes met gestoofd witloof zijn fantastisch. En ik vind rauw witloof ook heerlijk. Ik heb deze keer een fris slaatje gemaakt. Rauw witloof, gemengd met radijsjes en wakamesalade (zeewier) die ik nog over had van bij de sushi. Ik heb het slaatje nog wat extra smaak gegeven met wat peper en zout, maar ook wat verse honing en wat citroensap.

Mijn zalmhaasjes heb ik gewoon gestoomd. Dat vind ik de puurste manier om deze heerlijke vis te bereiden bij deze salade. Ik stopte de haasjes 5 minuutjes in de steamer op 80°C. Maar je kunt de zalm natuurlijk ook bakken of in de oven klaarmaken. Afwerken deed ik met wat Thaïse kroepoek die ik nog over had van een etentje. Het geeft wat extra crunch en spice. Geloof me: dit is een heel lekker en licht gerecht.

Bereiding

  1. Snij de witloofstronkjes fijn. Doe hetzelfde met de radijsjes. Doe er de wakame-salade bij en hak alles fijn.
  2. Breng op smaak met peper en zout, maar ook met wat citroensap en een lepeltje honing.
  3. Stoom de zalm 5 minuten op 80°C of bak (al dan niet in de oven). Pas op: niet te gaar bakken, want dat komt de pure smaak niet ten goede.
  4. Serveer de zalm op het witloofslaatje.
  5. Werk af met wat gebroken kroepoek, een schijfje citroen en eventueel wat fijngesnipperde bieslook.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer