Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs
Recept

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 zalmhaasjes
  • 8 stronkjes witloof
  • 20 radijsjes
  • 100 gr wakame-salade
  • 1 el honing
  • 1 citroen
  • Wat kroepoek
  • Peper & zout en bieslook
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Snij de witloofstronkjes fijn. Doe hetzelfde met de radijsjes. Doe er de wakame-salade bij en hak alles fijn.

2 / 5

Breng op smaak met peper en zout, maar ook met wat citroensap en een lepeltje honing.

3 / 5

Stoom de zalm 5 minuten op 80°C of bak (al dan niet in de oven). Pas op: niet te gaar bakken, want dat komt de pure smaak niet ten goede.

4 / 5

Serveer de zalm op het witloofslaatje.

5 / 5

Werk af met wat gebroken kroepoek, een schijfje citroen en eventueel wat fijngesnipperde bieslook.

Laat het smaken.

Ik ben zot op witloof. Mijn pepe Pierke teelde z’n eigen grondwitloof en van kindsbeen af kun je er mij gelukkig mee maken. Lees hier het recept van de witloofrolletjes van meme Julia, maar ook haar ballekes met gestoofd witloof zijn fantastisch. En ik vind rauw witloof ook heerlijk. Ik heb deze keer een fris slaatje gemaakt. Rauw witloof, gemengd met radijsjes en wakamesalade (zeewier) die ik nog over had van bij de sushi. Ik heb het slaatje nog wat extra smaak gegeven met wat peper en zout, maar ook wat verse honing en wat citroensap.

Mijn zalmhaasjes heb ik gewoon gestoomd. Dat vind ik de puurste manier om deze heerlijke vis te bereiden bij deze salade. Ik stopte de haasjes 5 minuutjes in de steamer op 80°C. Maar je kunt de zalm natuurlijk ook bakken of in de oven klaarmaken. Afwerken deed ik met wat Thaïse kroepoek die ik nog over had van een etentje. Het geeft wat extra crunch en spice. Geloof me: dit is een heel lekker en licht gerecht.

Bereiding

  1. Snij de witloofstronkjes fijn. Doe hetzelfde met de radijsjes. Doe er de wakame-salade bij en hak alles fijn.
  2. Breng op smaak met peper en zout, maar ook met wat citroensap en een lepeltje honing.
  3. Stoom de zalm 5 minuten op 80°C of bak (al dan niet in de oven). Pas op: niet te gaar bakken, want dat komt de pure smaak niet ten goede.
  4. Serveer de zalm op het witloofslaatje.
  5. Werk af met wat gebroken kroepoek, een schijfje citroen en eventueel wat fijngesnipperde bieslook.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer