Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Recept

Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 grote aardappelen
  • 2 grote stronken witloof, of 4 kleinere
  • 4 plakken gekookte ham
  • Gemalen kaas
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie
  • Bieslook
Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Wikkel je aardappel in aluminiumpapier. Mijn truc is om altijd één reserveaardappel op de bbq te leggen. Afhankelijk van de dikte en de grootte van de aardappel kun je dan na een dik half uur op de hete bbq al even checken of de aardappel al gaar is.

2 / 9

Voorgaren kan natuurlijk ook altijd. Dat je de aardappel al even stoomt op voorhand of wat gaart in de microgolfoven met wat water bij. Maar hey, geduld is een mooie deugd rond de bbq.

3 / 9

Snij de witloofstronkjes in kleine stukjes en stoom, kook of stoof die al even gaar. Zeker wat laten uitlekken.

4 / 9

Snipper de gekookte ham en meng die onder de witloof en meng er ook de gemalen kaas onder.

5 / 9

Afkruiden met peper en eventueel wat zout.

6 / 9

Haal de aardappels van de bbq, open de aluminiumfolie, snij de aardappels half open en vul ze rijkelijk met de witloof, de hesp en de kaas.

7 / 9

Sluit de folie opnieuw en leg nog een goede tien minuutjes terug op de bbq. Fout kan het niet gaan.

8 / 9

Serveer de aardappel open in de folie in een diep bord. Voor de grote honger, of bij kleinere aardappelen: geef er gerust twee per persoon.

9 / 9

Eventueel afwerken met wat fijngesnipperde bieslook. Smakelijk.

Laat het smaken.

Ik heb thuis zelf een gasbarbecue van Weber, en in Barcelona een kleinere elektrische op ons terrasje en van beide barbecues ben ik grote fan. Nu heb ik ook de nieuwe Master-Touch GBS Premium E-5770 houtskoolbarbecue mogen uittesten, en ja, de charme van zelf vuur te stoken is en blijft natuurlijk ook horen bij authentiek barbecueplezier. Deze maand geven we trouwens zo’n bbq weg op de blog. Nog niet ingeschreven? Zeker doen.

Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas

Vandaag deel ik een nieuw maar heerlijk gerecht met jullie. Het is zo ongelofelijk simpel, maar ook echt ontzettend lekker. Het is voor mij de barbecuevariant op mijn meme’s ‘gegratineerde witloofrolletjes’. Gepofte aardappel gevuld met witloof, hesp en kaas. Een mooi bijgerecht, voorgerecht, of zelfs een heerlijke lunch vanop je favoriete barbecue. Zeker eens uitproberen, je zult het echt lekker vinden. De Vlaamse keuken op z’n best.

Surf naar de Weber website voor meer informatie over de Master-Touch GBS Premium E-5770 houtskoolbarbecue.

Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas

Bereiding

  1. Wikkel je aardappel in aluminiumpapier. Mijn truc is om altijd één reserveaardappel op de bbq te leggen. Afhankelijk van de dikte en de grootte van de aardappel kun je dan na een dik half uur op de hete bbq al even checken of de aardappel al gaar is.
  2. Voorgaren kan natuurlijk ook altijd. Dat je de aardappel al even stoomt op voorhand of wat gaart in de microgolfoven met wat water bij. Maar hey, geduld is een mooie deugd rond de bbq.
  3. Snij de witloofstronkjes in kleine stukjes en stoom, kook of stoof die al even gaar. Zeker wat laten uitlekken.
  4. Snipper de gekookte ham en meng die onder de witloof en meng er ook de gemalen kaas onder.
  5. Afkruiden met peper en eventueel wat zout.
  6. Haal de aardappels van de bbq, open de aluminiumfolie, snij de aardappels half open en vul ze rijkelijk met de witloof, de hesp en de kaas.
  7. Sluit de folie opnieuw en leg nog een goede tien minuutjes terug op de bbq. Fout kan het niet gaan.
  8. Serveer de aardappel open in de folie in een diep bord. Voor de grote honger, of bij kleinere aardappelen: geef er gerust twee per persoon.
  9. Eventueel afwerken met wat fijngesnipperde bieslook. Smakelijk.

MIJN WIJNTIP

Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Diep donkerrood met een weelderige geur van rijpe rode en donkere bessen. De mond is krachtig, met warme en rijke tonen van zwarte kersen en chocolade. Complex maar elegant. Lange fluwelen afdronk met evenwichtige tannines. 80% corvina, 10% corvinone, 5% rondinella, 5% molinara. 15% alc. Serveer bij vlees en harde of blauwe kazen. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen).

Bestel mijn Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer