Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Recept

Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 grote aardappelen
  • 2 grote stronken witloof, of 4 kleinere
  • 4 plakken gekookte ham
  • Gemalen kaas
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie
  • Bieslook
Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Wikkel je aardappel in aluminiumpapier. Mijn truc is om altijd één reserveaardappel op de bbq te leggen. Afhankelijk van de dikte en de grootte van de aardappel kun je dan na een dik half uur op de hete bbq al even checken of de aardappel al gaar is.

2 / 9

Voorgaren kan natuurlijk ook altijd. Dat je de aardappel al even stoomt op voorhand of wat gaart in de microgolfoven met wat water bij. Maar hey, geduld is een mooie deugd rond de bbq.

3 / 9

Snij de witloofstronkjes in kleine stukjes en stoom, kook of stoof die al even gaar. Zeker wat laten uitlekken.

4 / 9

Snipper de gekookte ham en meng die onder de witloof en meng er ook de gemalen kaas onder.

5 / 9

Afkruiden met peper en eventueel wat zout.

6 / 9

Haal de aardappels van de bbq, open de aluminiumfolie, snij de aardappels half open en vul ze rijkelijk met de witloof, de hesp en de kaas.

7 / 9

Sluit de folie opnieuw en leg nog een goede tien minuutjes terug op de bbq. Fout kan het niet gaan.

8 / 9

Serveer de aardappel open in de folie in een diep bord. Voor de grote honger, of bij kleinere aardappelen: geef er gerust twee per persoon.

9 / 9

Eventueel afwerken met wat fijngesnipperde bieslook. Smakelijk.

Laat het smaken.

Ik heb thuis zelf een gasbarbecue van Weber, en in Barcelona een kleinere elektrische op ons terrasje en van beide barbecues ben ik grote fan. Nu heb ik ook de nieuwe Master-Touch GBS Premium E-5770 houtskoolbarbecue mogen uittesten, en ja, de charme van zelf vuur te stoken is en blijft natuurlijk ook horen bij authentiek barbecueplezier. Deze maand geven we trouwens zo’n bbq weg op de blog. Nog niet ingeschreven? Zeker doen.

Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas

Vandaag deel ik een nieuw maar heerlijk gerecht met jullie. Het is zo ongelofelijk simpel, maar ook echt ontzettend lekker. Het is voor mij de barbecuevariant op mijn meme’s ‘gegratineerde witloofrolletjes’. Gepofte aardappel gevuld met witloof, hesp en kaas. Een mooi bijgerecht, voorgerecht, of zelfs een heerlijke lunch vanop je favoriete barbecue. Zeker eens uitproberen, je zult het echt lekker vinden. De Vlaamse keuken op z’n best.

Surf naar de Weber website voor meer informatie over de Master-Touch GBS Premium E-5770 houtskoolbarbecue.

Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas

Bereiding

  1. Wikkel je aardappel in aluminiumpapier. Mijn truc is om altijd één reserveaardappel op de bbq te leggen. Afhankelijk van de dikte en de grootte van de aardappel kun je dan na een dik half uur op de hete bbq al even checken of de aardappel al gaar is.
  2. Voorgaren kan natuurlijk ook altijd. Dat je de aardappel al even stoomt op voorhand of wat gaart in de microgolfoven met wat water bij. Maar hey, geduld is een mooie deugd rond de bbq.
  3. Snij de witloofstronkjes in kleine stukjes en stoom, kook of stoof die al even gaar. Zeker wat laten uitlekken.
  4. Snipper de gekookte ham en meng die onder de witloof en meng er ook de gemalen kaas onder.
  5. Afkruiden met peper en eventueel wat zout.
  6. Haal de aardappels van de bbq, open de aluminiumfolie, snij de aardappels half open en vul ze rijkelijk met de witloof, de hesp en de kaas.
  7. Sluit de folie opnieuw en leg nog een goede tien minuutjes terug op de bbq. Fout kan het niet gaan.
  8. Serveer de aardappel open in de folie in een diep bord. Voor de grote honger, of bij kleinere aardappelen: geef er gerust twee per persoon.
  9. Eventueel afwerken met wat fijngesnipperde bieslook. Smakelijk.

MIJN WIJNTIP

Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Diep donkerrood met een weelderige geur van rijpe rode en donkere bessen. De mond is krachtig, met warme en rijke tonen van zwarte kersen en chocolade. Complex maar elegant. Lange fluwelen afdronk met evenwichtige tannines. 80% corvina, 10% corvinone, 5% rondinella, 5% molinara. 15% alc. Serveer bij vlees en harde of blauwe kazen. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen).

Bestel mijn Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer