Het is een klassieker in de keuken: kruidenboter. Altijd lekker. Je kunt het op een toastje smeren, je kunt het op je vlees of vis doen; of gebruiken om heerlijke groentegerechten op smaak te brengen. Natuurlijk kun je die boter kant en klaar kopen, maar ik maak ze sowieso het liefste zelf. Niks zo lekker als verse kruiden en wat look om je boter helemaal op smaak te brengen.
Maar goed, boter is boter. En veel mensen willen bewust geen dierlijke vetten meer gebruiken in de keuken. Of ze zijn bewust bezig met hun cholesterol, en hebben boter daarom vervangen door een plantaardig alternatief. Wel ik heb goed nieuws: net zoals je zelf kruidenboter kunt maken, kun je ook kruidenmargarine maken. Ikzelf doe dat geregeld en geloof me, het is een heerlijk en gezond alternatief waar je al je familieleden en je gasten bij etentjes of bij een barbecue gelukkig zult mee maken. En nog een meevaller: boter moet je wat smelten om er de kruiden onder te mengen. Bij Benecol, dat zachter van structuur is is dat helemaal niet nodig.
Ik gebruik voor dit recept het liefste de Benecol Classic, die is volledig plantaardig en bevat plantenstanolester. In meer dan 80 klinische studies is daarvan bewezen dat die de LDL-cholesterol verlaagt. En dat is belangrijk voor iedereen, want maar liefst 39% van de 18- tot 39-jarigen heeft al een te hoge cholesterol, en bij de 40- tot 64 jarigen loopt dat al op tot 55,7%. Dat is een zeer groot deel van de bevolking. Benecol gebruiken helpt je om dat meer onder controle te houden, en geloof me, met al die groene kruiden is het een smaakbom in je keuken.
Bereiding
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer
Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer
Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer
Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer
De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer
Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer
De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer