Goed voor de cholesterol en lekker: kruidenmargarine #collab

Het is een klassieker in de keuken: kruidenboter. Altijd lekker. Je kunt het op een toastje smeren, je kunt het op je vlees of vis doen; of gebruiken om heerlijke groentegerechten op smaak te brengen. Natuurlijk kun je die boter kant en klaar kopen, maar ik maak ze sowieso het liefste zelf. Niks zo lekker als verse kruiden en wat look om je boter helemaal op smaak te brengen.

Maar goed, boter is boter. En veel mensen willen bewust geen dierlijke vetten meer gebruiken in de keuken. Of ze zijn bewust bezig met hun cholesterol, en hebben boter daarom vervangen door een plantaardig alternatief. Wel ik heb goed nieuws: net zoals je zelf kruidenboter kunt maken, kun je ook kruidenmargarine maken. Ikzelf doe dat geregeld en geloof me, het is een heerlijk en gezond alternatief waar je al je familieleden en je gasten bij etentjes of bij een barbecue gelukkig zult mee maken. En nog een meevaller: boter moet je wat smelten om er de kruiden onder te mengen. Bij Benecol, dat zachter van structuur is is dat helemaal niet nodig.

Ik gebruik voor dit recept het liefste de Benecol Classic, die is volledig plantaardig en bevat plantenstanolester. In meer dan 80 klinische studies is daarvan bewezen dat die de LDL-cholesterol verlaagt. En dat is belangrijk voor iedereen, want maar liefst 39% van de 18- tot 39-jarigen heeft al een te hoge cholesterol, en bij de 40- tot 64 jarigen loopt dat al op tot 55,7%. Dat is een zeer groot deel van de bevolking. Benecol gebruiken helpt je om dat meer onder controle te houden, en geloof me, met al die groene kruiden is het een smaakbom in je keuken.

 

Bereiding

  1. Hak alle verse groene kruiden fijn.
  2. Hak de look heel fijn, of pers ze.
  3. Meng de gehakte kruiden en de look onder de Benecol Classic
  4. Je kunt nog afkruiden met versgemalen zwarte peper, en eventueel wat zeezout (als is dat niet echt nodig) en wat fijngemalen chili-vlokken, als je de kruidenmargarine een pittig accent wil geven.
  5. Eventueel kun je ook nog wat Provençaalse kruiden mengen onder de margarine.
  6. Als je de kruidenmargarine een Aziatische toets wil geven kun je ook een stukje gember persen en eronder mengen.
  7. Bewaar in een glazen potje in de ijskast, en gebruik binnen de 4 dagen om je gerechten, je boterham, of je vlees of vis van op de barbecue op smaak te brengen.