HAMBURGERTJES MET KIPPENGEHAKT, CHEDDAR EN MANGO
Recept

Hamburgertjes met kippengehakt, cheddar en mango

Dit heb je nodig 4 personen

 
  • 4 kippenhamburgers met curry
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 2 rijpe mango’s
  • 4 plakjes cheddarkaas
  • Een halve icebergsla
Voor de salsa
  • 6 el samoeraisaus
  • 2 el honing
  • 1 el currypoeder
  • de rest van de mango, nadat je er schijfjes hebt uitgesneden
HAMBURGERTJES MET KIPPENGEHAKT, CHEDDAR EN MANGO

Bereiding

13 stappen

1 / 13

Bak de hamburgertjes aan beide kanten goed aan en leg ze een paar minuten in een oven van 160 graden, check of ze gaar zijn, want voor kip is dat wel absoluut nodig

2 / 13

Snij langs beide kanten van de pit een plak van mango, waaruit je met een ring een mooie ronde schijf snijdt. Beetje peper en beetje zout op doen.

3 / 13

Besmeer de onderste helft van het hamburgerbroodje rijkelijk met de zelfgemaakte salsa.

4 / 13

Beleg met de fijngesneden icebergsla

5 / 13

Leg daarop de gebakken hamburger

6 / 13

Snij met dezelfde ring waarmee je de mango sneed een cirkel uit de cheddarkaas en leg die ook op de hamburger

7 / 13

Doe daarop het hoedje van het hamburgerbroodje en stop nog anderhalf minuutje in de oven, tot de kaas een beetje is gesmolten.

8 / 13

Cutter de rest van de mango fijn

9 / 13

Voeg er de samoeraisaus, de honing en het currypoeder aan toe

10 / 13

Meng goed en breng desnoods op smaak met wat peper en zout, een druppel tabasco of wat cayennepeper.

11 / 13

Als aperitiefhapje (wanneer het kleine hamburgertjes zijn) kun je ze zo serveren

12 / 13

Lekker met wat chips bij, een gebakken aardappeltje of wat frietjes

13 / 13

Een glas sauvignon blanc bij drinken, of twee, of drie

Laat het smaken.

Een goede slager in de buurt hebben is altijd een godsgeschenk. Hou die dan ook in ere. Bouw er een goede persoonlijke band mee op. Ik zeg niet dat je hem elke week een ruiker bloemen mee moet brengen, hem op Tinder toe moet voegen, of uit moet nodigen op een romantisch weekendje in Venetië, maar praat er veel mee, vraag hem naar wat er lekker is, en leg hem uit waarom je soms eens speciallekes nodig hebt. Als het een echt goede vakman is, dan zal hij je zeker begrijpen, en goed voor je zorgen.

Misschien verkoopt je slager nu al curry-hamburgers, maar als dat niet het geval is zal hij dat zeker op bestelling wel voor je regelen. Mijn slager maakt heerlijke hamburgers voor me van kruidig kippengehakt met pittige curry en wat stukjes kaas in verwerkt, en die zijn werkelijk verrukkelijk. Ik vind het heerlijk om ze als hoofdgerecht te serveren, of als hartig hapje vooraf voor de echt grote hongerigen.

Links en rechts kun je in de speciaalzaak of bij de bakker al van die kleine hamburgerbroodjes kopen, maar als die er niet zijn moet je gewoon met een ring uit de grotere broodjes in de supermarkt kleinere snijden als je er aperitief-versies van wil maken, anders ga je gewoon voor grote stevige-mensen-hamburgers.

Samen met de pittige zelfgemaakte salsa, de cheddarkaas, de icebergsla en de verse mango is dit zo’n lekkere hamburger. Een tikje anders dan anders, toegegeven, maar een schot in de roos, geloof me. Ik drink er graag een ijsgekoelde sauvignon blanc bij, maar met een lekker pintje gaat dit er ook in. En als je je slager per se voor een tète-à-tète uit wil nodigen, als je dit receptje gebruikt zal je hem oprecht gelukkig maken!

Bereiding

  1. Bak de hamburgertjes aan beide kanten goed aan en leg ze een paar minuten in een oven van 160 graden, check of ze gaar zijn, want voor kip is dat wel absoluut nodig
  2. Snij langs beide kanten van de pit een plak van mango, waaruit je met een ring een mooie ronde schijf snijdt. Beetje peper en beetje zout op doen.
  3. Besmeer de onderste helft van het hamburgerbroodje rijkelijk met de zelfgemaakte salsa.
  4. Beleg met de fijngesneden icebergsla
  5. Leg daarop de gebakken hamburger
  6. Snij met dezelfde ring waarmee je de mango sneed een cirkel uit de cheddarkaas en leg die ook op de hamburger
  7. Doe daarop het hoedje van het hamburgerbroodje en stop nog anderhalf minuutje in de oven, tot de kaas een beetje is gesmolten.
  8. Cutter de rest van de mango fijn
  9. Voeg er de samoeraisaus, de honing en het currypoeder aan toe
  10. Meng goed en breng desnoods op smaak met wat peper en zout, een druppel tabasco of wat cayennepeper.
  11. Als aperitiefhapje (wanneer het kleine hamburgertjes zijn) kun je ze zo serveren
  12. Lekker met wat chips bij, een gebakken aardappeltje of wat frietjes
  13. Een glas sauvignon blanc bij drinken, of twee, of drie

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer