HAMBURGERTJES MET KIPPENGEHAKT, CHEDDAR EN MANGO

Een goede slager in de buurt hebben is altijd een godsgeschenk. Hou die dan ook in ere. Bouw er een goede persoonlijke band mee op. Ik zeg niet dat je hem elke week een ruiker bloemen mee moet brengen, hem op Tinder toe moet voegen, of uit moet nodigen op een romantisch weekendje in Venetië, maar praat er veel mee, vraag hem naar wat er lekker is, en leg hem uit waarom je soms eens speciallekes nodig hebt. Als het een echt goede vakman is, dan zal hij je zeker begrijpen, en goed voor je zorgen.

Misschien verkoopt je slager nu al curry-hamburgers, maar als dat niet het geval is zal hij dat zeker op bestelling wel voor je regelen. Mijn slager maakt heerlijke hamburgers voor me van kruidig kippengehakt met pittige curry en wat stukjes kaas in verwerkt, en die zijn werkelijk verrukkelijk. Ik vind het heerlijk om ze als hoofdgerecht te serveren, of als hartig hapje vooraf voor de echt grote hongerigen.

Links en rechts kun je in de speciaalzaak of bij de bakker al van die kleine hamburgerbroodjes kopen, maar als die er niet zijn moet je gewoon met een ring uit de grotere broodjes in de supermarkt kleinere snijden als je er aperitief-versies van wil maken, anders ga je gewoon voor grote stevige-mensen-hamburgers.

Samen met de pittige zelfgemaakte salsa, de cheddarkaas, de icebergsla en de verse mango is dit zo’n lekkere hamburger. Een tikje anders dan anders, toegegeven, maar een schot in de roos, geloof me. Ik drink er graag een ijsgekoelde sauvignon blanc bij, maar met een lekker pintje gaat dit er ook in. En als je je slager per se voor een tète-à-tète uit wil nodigen, als je dit receptje gebruikt zal je hem oprecht gelukkig maken!

Bereiding

 1. Bak de hamburgertjes aan beide kanten goed aan en leg ze een paar minuten in een oven van 160 graden, check of ze gaar zijn, want voor kip is dat wel absoluut nodig
 2. Snij langs beide kanten van de pit een plak van mango, waaruit je met een ring een mooie ronde schijf snijdt. Beetje peper en beetje zout op doen.
 3. Besmeer de onderste helft van het hamburgerbroodje rijkelijk met de zelfgemaakte salsa.
 4. Beleg met de fijngesneden icebergsla
 5. Leg daarop de gebakken hamburger
 6. Snij met dezelfde ring waarmee je de mango sneed een cirkel uit de cheddarkaas en leg die ook op de hamburger
 7. Doe daarop het hoedje van het hamburgerbroodje en stop nog anderhalf minuutje in de oven, tot de kaas een beetje is gesmolten.
 8. Cutter de rest van de mango fijn
 9. Voeg er de samoeraisaus, de honing en het currypoeder aan toe
 10. Meng goed en breng desnoods op smaak met wat peper en zout, een druppel tabasco of wat cayennepeper.
 11. Als aperitiefhapje (wanneer het kleine hamburgertjes zijn) kun je ze zo serveren
 12. Lekker met wat chips bij, een gebakken aardappeltje of wat frietjes
 13. Een glas sauvignon blanc bij drinken, of twee, of drie