Het klassieke kerst voorgerecht: Garnaal cocktail

Geef toe, als je denkt aan het ideale kerstmenu, dan moet onze geweldige grijze garnaal toch ook een hoofdrol spelen. Als kind al vond ik zo’n garnaalcocktail ongelofelijk lekker. Ik heb er een hele kleine twist aan gegeven, door de tomaatjes en de garnalen al op voorhand te mengen. Maar eigenlijk is dit voorgerecht dat je in je mooiste cocktailglas serveren moet vooral een klassieker; en dat is nu net de bedoeling van mijn kerstmenu dit jaar. Probeer het nog maar eens uit: als je gasten een beetje nostalgisch ingesteld zijn, en dat zijn we toch met de feestdagen, dan zul je met dit zalige voorgerecht echt scoren! Geloof me maar.

Bereiding

  1. Snij de schoon gespoelde en droog gezwierde kropsla in repen en leg die onderin een mooi cocktailglas
  2. Schil de tomaten en snij ze in brunoise
  3. Meng de brunoise van tomaten onder de grijze garnalen, samen met wat fijngesnipperde bieslook, wat peper en zout
  4. Leg deze garnalen- en tomatenmegeling op de sla.
  5. Voor de cocktailsaus: meng de mayonaise, de ketchup, en de whisky met wat cayennepeper
  6. Klop de room half op, meng eronder. Versier je glas met de saus.
  7. Kook de kwarteleitjes, snij ze in twee en leg die bovenop de garnaalcocktail