Het spekrolletje van moeke Smet dankzij Cookameal!
Recept

Het spekrolletje van moeke Smet dankzij Cookameal!

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gr gemengd gehakt varken-rund
  • 100 gr rundsgehakt (americain natuur)
  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 12 dunne sneetjes gerookt spek
  • 1 kleine ui
  • 100 gr champignons
  • 50 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 2 tomaten
  • 100 gr gemalen emmental
  • peper en zout
Het spekrolletje van moeke Smet dankzij Cookameal!

Bereiding

16 stappen

1 / 16

Verwarm je oven op 180°C.

2 / 16

Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes.

3 / 16

Boter een ovenschaal in en schik de aardappelen erin.

4 / 16

Snipper de ui fijn.

5 / 16

Snij de champignons in kleine blokjes.

6 / 16

Meng het gemengd gehakt, rundsgehakt, ui, champignons, paneermeel en eierdooier.

7 / 16

Kruid met peper en zout.

8 / 16

Vorm van het gehaktmengsel een langwerpig ‘broodje’.

9 / 16

Wikkel het spek rond het gehaktbroodje.

10 / 16

Leg het spekrolletje in het midden van je ovenschaal, bovenop de aardappelschijfjes.

11 / 16

Snij de tomaten in plakjes.

12 / 16

Schik de tomatenplakjes langs het spekrolletje.

13 / 16

Zet 40 minuten in je voorverwarmde oven.

14 / 16

Haal uit de schotel uit de oven en strooi de kaas over de tomaten.

15 / 16

Laat nog 15 minuten verder garen.

16 / 16

Serveer en laat het smaken!

Laat het smaken.

Inspiratie voor in de keuken dat is wat we jou willen geven voor elke maaltijd van de dag! Daarom serveren we je de lekkerste recepten, beste restaurants, leukste culinaire trips én tal van tips & trics om het beste uit je keuken te halen. Om je nog meer ideeën te bezorgen zetten we ook elke week de culinaire vondsten van andere Would Be Chefs in de spotlight. Deze week is het de beurt aan Amylia De Schepper!

Amylia is een vaste waarde in de Belgische foodbloggerswereld. Je kent haar vast onder haar blognaam Cookameal. Amylia is een leergierige hobbykok én enthousiaste gastvrouw. Die ontvlambare energieke mix is de kracht van Cookameal. Op haar blog bereidt ze moeiteloos tal van héérlijke cookamealtjes, (w)eetjes, tips, adresjes en zoete reisjes.

Het spekrolletje van moeke Smet dankzij Cookameal!

Of zoals Amylia het zelf zegt: “Koken zoals ik dat het liefste doe, is koken zonder al te veel poespas. Simpele kost met een verrassende twist. Proeven van seizoensgebonden ingrediënten, soms lekker van bij ons en dan weer exotisch, die samen een lekkere maaltijd vormen.”

Cookameal is bovendien een collega van me bij de krant De Zondag. Amylia probeert er elke week in #zondagsekost een smakelijk gerechtje van één van haar trouwe lezers, terwijl ik er mijn licht laat schijnen op de wondere wereld in m’n column. Amylia deelt daarom met Would Be Chef graag het spekrolletje van De Zondag lezeres moeke Smet.

Het spekrolletje van moeke Smet dankzij Cookameal!

Moeke Smet is 86 jaar. Ze is een moeder, grootmoeder en overgrootmoeder die heel graag gezien is bij de hele familie. Haar specialiteit (of toch een van …) is dit spekbroodje. Het receptje werd ingestuurd door schoonzoon Stef, een verrassing dus voor Moeke Smet. Na de publicatie kreeg Amylia opnieuw een mailtje, dit keer om te vertellen hoe blij en trots Moeke Smet was met haar spekbroodje in de krant.

“Mensen blij maken met wat ik graag doe (koken, fotograferen, bloggen, …), dat is het allerleukste wat er is. Bovendien was dit spekbroodje ook echt een heel eenvoudig en smaakvol gerechtje! Een hartverwarmend receptje om zelf een keer uit te proberen dus”, vertelt Cookameal.

https://www.instagram.com/p/BjFvjKmgHUK/?utm_source=ig_web_copy_link

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding

  1. Verwarm je oven op 180°C.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes.
  3. Boter een ovenschaal in en schik de aardappelen erin.
  4. Snipper de ui fijn.
  5. Snij de champignons in kleine blokjes.
  6. Meng het gemengd gehakt, rundsgehakt, ui, champignons, paneermeel en eierdooier.
  7. Kruid met peper en zout.
  8. Vorm van het gehaktmengsel een langwerpig ‘broodje’.
  9. Wikkel het spek rond het gehaktbroodje.
  10. Leg het spekrolletje in het midden van je ovenschaal, bovenop de aardappelschijfjes.
  11. Snij de tomaten in plakjes.
  12. Schik de tomatenplakjes langs het spekrolletje.
  13. Zet 40 minuten in je voorverwarmde oven.
  14. Haal uit de schotel uit de oven en strooi de kaas over de tomaten.
  15. Laat nog 15 minuten verder garen.
  16. Serveer en laat het smaken!

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer