Kalfsvlees met witte truffel
Recept

Kalfsvlees met witte truffel

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kalfsgebraad van 600 gram
  • Enkele dl kalfsbouillon
  • 1 teentje look
  • Een takje tijm en een takje rozemarijn
  • Een lepel truffeltapenade
  • Parmezaan
  • Wat olijfolie en boter
  • Een (witte) truffel (met de zwarte kun je dit uiteraard ook maken)
Kalfsvlees met witte truffel

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Doe het kalfsgebraad in een vacuümzak.

2 / 8

Doe er het in stukjes gehakte lookteentje bij, ook de rozemarijn en de tijm.

3 / 8

Doe er ook een mooie lepel truffeltapenade bij.

4 / 8

Zet het kalfsgebraad onder de kalfsbouillon.

5 / 8

Sluit de vacuümzak af.

6 / 8

Gaar het gebraad in een oven van 54 graden gedurende 4 a 5 uur.

7 / 8

Haal het gebraad nadien uit de vacuümzak, dep het vlees droog en bak het eventueel nog kort even aan in mooie hete boter met wat olijfolie bij om het een mooi korstje te geven.

8 / 8

Laat afkoelen en snij met de machine (of met de hand als je een echt scherp mes hebt) in dunne plakjes.

Dresseren

6 stappen

1 / 6

Schik de dunne plakjes kalfsvlees op een bord.

2 / 6

Giet er nog een kleine scheut uitstekende olijfolie over.

3 / 6

Ga er eventueel nog eens met de pepermolen over.

4 / 6

Doe er met de truffelschaaf wat plakjes uitstekende parmezaanse kaas over.

5 / 6

Werk gul af met verse truffel die je er met diezelfde schaaf mooi over laat dwarrelen.

6 / 6

Geniet met volle teugen.

Laat het smaken.

Wanneer het eens echt decadent lekker mag zijn, dan is witte truffel natuurlijk het ultieme goud. Het is de lekkerste truffel die er is, vol smaak, geur en aroma. Maar het is ook de meest zeldzame en de duurste onder de truffels. Doordat de horeca nu dicht is, kun je er als particulier dit seizoen wel net iets makkelijker aanraken. Heel af en toe, voor de feestdagen, durf ik wel eens met truffel aan de slag, en dit jaar voor het eerst met de witte truffel. Ik koop die bij www.truffel.be waar ze een prachtig aanbod hebben van verse truffels. Echt een aanrader voor de liefhebbers van deze heerlijke smaakbommetjes.

Kalfsvlees met witte truffel
Kalfsvlees met witte truffel

Wat heerlijk is: een lekkere pasta, met een beetje olijfolie en wat parmezaan, en daarop rijkelijk geschaafde truffel. Ook heerlijk: een eenvoudige toast met een beetje lekkere boter en daar plakjes truffel op. Een decadent hapje voor de culinaire meerwaardezoeker.

Maar dit kalfsvlees met truffel is een waanzinnig heerlijk voorgerecht. Ikzelf bereid het vlees vacuüm in mijn oven van V-ZUG. Maar je kunt het ook in een bouillon garen. Of in een oven van 70 graden garen, tot het vlees een kerntemperatuur van om een bij de 60 graden heeft bereikt.

Je zult in elk geval wat geduld moeten hebben, als je het echt heel sappig en bomvol smaak wil krijgen. Maar het zal het wachten absoluut waard zijn en het resultaat is waanzinnig lekker. Ik heb mijn bereidingswijze hieronder uitgelegd. Maar zoals ik al zei, het gebraadje rustig in de oven garen kan ook;

Bereiding

  1. Doe het kalfsgebraad in een vacuümzak.
  2. Doe er het in stukjes gehakte lookteentje bij, ook de rozemarijn en de tijm.
  3. Doe er ook een mooie lepel truffeltapenade bij.
  4. Zet het kalfsgebraad onder de kalfsbouillon.
  5. Sluit de vacuümzak af.
  6. Gaar het gebraad in een oven van 54 graden gedurende 4 a 5 uur.
  7. Haal het gebraad nadien uit de vacuümzak, dep het vlees droog en bak het eventueel nog kort even aan in mooie hete boter met wat olijfolie bij om het een mooi korstje te geven.
  8. Laat afkoelen en snij met de machine (of met de hand als je een echt scherp mes hebt) in dunne plakjes.

Dresseren

  1. Schik de dunne plakjes kalfsvlees op een bord.
  2. Giet er nog een kleine scheut uitstekende olijfolie over.
  3. Ga er eventueel nog eens met de pepermolen over.
  4. Doe er met de truffelschaaf wat plakjes uitstekende parmezaanse kaas over.
  5. Werk gul af met verse truffel die je er met diezelfde schaaf mooi over laat dwarrelen.
  6. Geniet met volle teugen.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS BAROLO

De 2017-oogst bracht krachtige wijnen voort, waaronder deze rijke Barolo. Een klassieker vol zoet zwart fruit en cacao. Nu al lekker is bij een stuk vlees of om nog jaren te bewaren…

Bestel hier mijn Barolo

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer