Wanneer het eens echt decadent lekker mag zijn, dan is witte truffel natuurlijk het ultieme goud. Het is de lekkerste truffel die er is, vol smaak, geur en aroma. Maar het is ook de meest zeldzame en de duurste onder de truffels. Doordat de horeca nu dicht is, kun je er als particulier dit seizoen wel net iets makkelijker aanraken. Heel af en toe, voor de feestdagen, durf ik wel eens met truffel aan de slag, en dit jaar voor het eerst met de witte truffel. Ik koop die bij www.truffel.be waar ze een prachtig aanbod hebben van verse truffels. Echt een aanrader voor de liefhebbers van deze heerlijke smaakbommetjes.
Wat heerlijk is: een lekkere pasta, met een beetje olijfolie en wat parmezaan, en daarop rijkelijk geschaafde truffel. Ook heerlijk: een eenvoudige toast met een beetje lekkere boter en daar plakjes truffel op. Een decadent hapje voor de culinaire meerwaardezoeker.
Maar dit kalfsvlees met truffel is een waanzinnig heerlijk voorgerecht. Ikzelf bereid het vlees vacuüm in mijn oven van V-ZUG. Maar je kunt het ook in een bouillon garen. Of in een oven van 70 graden garen, tot het vlees een kerntemperatuur van om een bij de 60 graden heeft bereikt.
Je zult in elk geval wat geduld moeten hebben, als je het echt heel sappig en bomvol smaak wil krijgen. Maar het zal het wachten absoluut waard zijn en het resultaat is waanzinnig lekker. Ik heb mijn bereidingswijze hieronder uitgelegd. Maar zoals ik al zei, het gebraadje rustig in de oven garen kan ook;
De 2017-oogst bracht krachtige wijnen voort, waaronder deze rijke Barolo. Een klassieker vol zoet zwart fruit en cacao. Nu al lekker is bij een stuk vlees of om nog jaren te bewaren…
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer
Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer
Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer
Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer
De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer
Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer