KREEFT MET SINGLE MALT
Recept

Kreeft met single malt

Dit heb je nodig 4 personen

  • enkele sjalotjes
  • 1 teentje look
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 kl komijn
  • 12 kerstomaatjes
  • tabasco
  • 3 el ketchup
  • 100 g boter
  • een goede scheut single malt whisky
  • een handvol dragon
  • 2 kreeften
  • 4 el geraspte Gruyèrekaas
  • een tweede scheut single malt whisky voor de chef tijdens het koken 😉
KREEFT MET SINGLE MALT

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Maak eerst de vulling. Die kun je gerust een paar uur op voorhand bereiden. Snipper enkele sjalotjes en een teentje look fijn en fruit die met olijfolie, peper, zout en een koffielepel komijn in een pan.

2 / 10

Voeg er de in vier gesneden kerstomaatjes bij, wat tabasco en de ketchup. Laat wat smelten.

3 / 10

Laat dan op een iets zachter vuur de boter zachtjes smelten en voeg een goede scheut single malt whisky toe.

4 / 10

Hak een handvol dragon fijn en meng die eronder. Haal van het vuur en laat afkoelen in de koelkast. Zo krijg je een getomateerde kruidenboter.

5 / 10

Kook je kreeften heel kort (ik stop ze zelf een minuutje in de steamer op 110 °C).

6 / 10

Laat de kreeft wat laten afkoelen en snij ze doormidden.

7 / 10

Haal de darmkanalen eruit en vul de halve kreeften met de tomatenboter.

8 / 10

Strooi er wat geraspte Gruyèrekaas over en zet enkele minuten onder een hete grill of in de barbecue

9 / 10

Wanneer er een lekker korstje op de kreeft staat, is ze klaar.

10 / 10

Serveer met een stukje brood, pasta of gestoomde aardappeltjes met wat fijngesnipperde bieslook over

Laat het smaken.

Dit is absoluut één van m’n favoriete feestrecepten: kreeft met single malt. Je kunt de whisky uiteraard achterwege laten als je niet houdt van alcohol, of in een nuchtere periode bent, maar de gerookte smaak geeft de kreeft net dat tikje extra. Ik maak het weleens op Valentijn, met kerst, wanneer er heel goede vrienden op bezoek zijn, of gewoon op een willekeurige dag waarop er gewoon iets gevierd moet worden.

Serveer je het als voorgerecht, dan is een halve kreeft per persoon genoeg, maar als je het als hoofdgerecht serveren wil zou ik voor de volledige kreeft gaan. Smakelijk, en nu al fijne feestdagen!

Bereiding

  1. Maak eerst de vulling. Die kun je gerust een paar uur op voorhand bereiden. Snipper enkele sjalotjes en een teentje look fijn en fruit die met olijfolie, peper, zout en een koffielepel komijn in een pan.
  2. Voeg er de in vier gesneden kerstomaatjes bij, wat tabasco en de ketchup. Laat wat smelten.
  3. Laat dan op een iets zachter vuur de boter zachtjes smelten en voeg een goede scheut single malt whisky toe.
  4. Hak een handvol dragon fijn en meng die eronder. Haal van het vuur en laat afkoelen in de koelkast. Zo krijg je een getomateerde kruidenboter.
  5. Kook je kreeften heel kort (ik stop ze zelf een minuutje in de steamer op 110 °C).
  6. Laat de kreeft wat laten afkoelen en snij ze doormidden.
  7. Haal de darmkanalen eruit en vul de halve kreeften met de tomatenboter.
  8. Strooi er wat geraspte Gruyèrekaas over en zet enkele minuten onder een hete grill of in de barbecue
  9. Wanneer er een lekker korstje op de kreeft staat, is ze klaar.
  10. Serveer met een stukje brood, pasta of gestoomde aardappeltjes met wat fijngesnipperde bieslook over

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer