
Foto: Would Be Chef
KREEFT MET SINGLE MALT
Dit is absoluut één van m’n favoriete feestrecepten: kreeft met single malt. Je kunt de whisky uiteraard achterwege laten als je niet houdt van alcohol, of in een nuchtere periode bent, maar de gerookte smaak geeft de kreeft net dat tikje extra. Ik maak het weleens op Valentijn, met kerst, wanneer er heel goede vrienden op bezoek zijn, of gewoon op een willekeurige dag waarop er gewoon iets gevierd moet worden.
Serveer je het als voorgerecht, dan is een halve kreeft per persoon genoeg, maar als je het als hoofdgerecht serveren wil zou ik voor de volledige kreeft gaan. Smakelijk, en nu al fijne feestdagen!
Bereiding
- Maak eerst de vulling. Die kun je gerust een paar uur op voorhand bereiden. Snipper enkele sjalotjes en een teentje look fijn en fruit die met olijfolie, peper, zout en een koffielepel komijn in een pan.
- Voeg er de in vier gesneden kerstomaatjes bij, wat tabasco en de ketchup. Laat wat smelten.
- Laat dan op een iets zachter vuur de boter zachtjes smelten en voeg een goede scheut single malt whisky toe.
- Hak een handvol dragon fijn en meng die eronder. Haal van het vuur en laat afkoelen in de koelkast. Zo krijg je een getomateerde kruidenboter.
- Kook je kreeften heel kort (ik stop ze zelf een minuutje in de steamer op 110 °C).
- Laat de kreeft wat laten afkoelen en snij ze doormidden.
- Haal de darmkanalen eruit en vul de halve kreeften met de tomatenboter.
- Strooi er wat geraspte Gruyèrekaas over en zet enkele minuten onder een hete grill of in de barbecue
- Wanneer er een lekker korstje op de kreeft staat, is ze klaar.
- Serveer met een stukje brood, pasta of gestoomde aardappeltjes met wat fijngesnipperde bieslook over
Reacties