KREEFT MET SINGLE MALT
Recept

Kreeft met single malt

Dit heb je nodig 4 personen

  • enkele sjalotjes
  • 1 teentje look
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 kl komijn
  • 12 kerstomaatjes
  • tabasco
  • 3 el ketchup
  • 100 g boter
  • een goede scheut single malt whisky
  • een handvol dragon
  • 2 kreeften
  • 4 el geraspte Gruyèrekaas
  • een tweede scheut single malt whisky voor de chef tijdens het koken 😉
KREEFT MET SINGLE MALT

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Maak eerst de vulling. Die kun je gerust een paar uur op voorhand bereiden. Snipper enkele sjalotjes en een teentje look fijn en fruit die met olijfolie, peper, zout en een koffielepel komijn in een pan.

2 / 10

Voeg er de in vier gesneden kerstomaatjes bij, wat tabasco en de ketchup. Laat wat smelten.

3 / 10

Laat dan op een iets zachter vuur de boter zachtjes smelten en voeg een goede scheut single malt whisky toe.

4 / 10

Hak een handvol dragon fijn en meng die eronder. Haal van het vuur en laat afkoelen in de koelkast. Zo krijg je een getomateerde kruidenboter.

5 / 10

Kook je kreeften heel kort (ik stop ze zelf een minuutje in de steamer op 110 °C).

6 / 10

Laat de kreeft wat laten afkoelen en snij ze doormidden.

7 / 10

Haal de darmkanalen eruit en vul de halve kreeften met de tomatenboter.

8 / 10

Strooi er wat geraspte Gruyèrekaas over en zet enkele minuten onder een hete grill of in de barbecue

9 / 10

Wanneer er een lekker korstje op de kreeft staat, is ze klaar.

10 / 10

Serveer met een stukje brood, pasta of gestoomde aardappeltjes met wat fijngesnipperde bieslook over

Laat het smaken.

Dit is absoluut één van m’n favoriete feestrecepten: kreeft met single malt. Je kunt de whisky uiteraard achterwege laten als je niet houdt van alcohol, of in een nuchtere periode bent, maar de gerookte smaak geeft de kreeft net dat tikje extra. Ik maak het weleens op Valentijn, met kerst, wanneer er heel goede vrienden op bezoek zijn, of gewoon op een willekeurige dag waarop er gewoon iets gevierd moet worden.

Serveer je het als voorgerecht, dan is een halve kreeft per persoon genoeg, maar als je het als hoofdgerecht serveren wil zou ik voor de volledige kreeft gaan. Smakelijk, en nu al fijne feestdagen!

Bereiding

  1. Maak eerst de vulling. Die kun je gerust een paar uur op voorhand bereiden. Snipper enkele sjalotjes en een teentje look fijn en fruit die met olijfolie, peper, zout en een koffielepel komijn in een pan.
  2. Voeg er de in vier gesneden kerstomaatjes bij, wat tabasco en de ketchup. Laat wat smelten.
  3. Laat dan op een iets zachter vuur de boter zachtjes smelten en voeg een goede scheut single malt whisky toe.
  4. Hak een handvol dragon fijn en meng die eronder. Haal van het vuur en laat afkoelen in de koelkast. Zo krijg je een getomateerde kruidenboter.
  5. Kook je kreeften heel kort (ik stop ze zelf een minuutje in de steamer op 110 °C).
  6. Laat de kreeft wat laten afkoelen en snij ze doormidden.
  7. Haal de darmkanalen eruit en vul de halve kreeften met de tomatenboter.
  8. Strooi er wat geraspte Gruyèrekaas over en zet enkele minuten onder een hete grill of in de barbecue
  9. Wanneer er een lekker korstje op de kreeft staat, is ze klaar.
  10. Serveer met een stukje brood, pasta of gestoomde aardappeltjes met wat fijngesnipperde bieslook over

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer