Nacho’s met surimi, cheddar en een pittige salsa

Nacho’s zijn altijd plezierig. Je kunt er dipjes bij serveren, en gesmolten kaas. Het is de perfecte hap voor bij de film, al dan niet in de cinema. Maar je kunt er ook heuse gerechten mee maken. Vaak denken mensen enkel aan kaas bij nacho’s, soms ook aan vlees, maar je kunt en mag uiteraard creatiever aan de slag.

Mijn favorietje is die met surimi, de goedkope nep-krab waar sommige gastronomen wellicht op neerkijken, maar die ik gewoon heel lekker vind, en ook erg makkelijk om in de keuken mee te werken. En die is nog eens gezond ook!!

De ultieme punch voor dit heerlijke comfortfood komt overigens van de salsa die je erbij en over serveert. Door komkommer en ui te combineren met granaatappelpitten, sushigember, koriander, en zoetzure saus, met de nodige pit van in dit geval chili-zout Sal de Ibiza, krijg je een heerlijk pittige salsa die de perfecte begeleider is voor de nacho’s.

En het ziet er nog eens mooi uit ook. Zet de schotel gewoon op tafel en laat mensen er lekker stukken uit happen. Met een Mexicaans biertje erbij? Een Belgisch mag ook hoor. Of een glas frisse witte wijn.

Bereiding

 1. Leg een stuk bakpapier op een ovenplaat en strooi daar de nacho’s op uit.
 2. Versnij je reepjes surimi en leg die kriskras over de nacho’s, samen met de geraspte cheddar.
 3. Stop een tiental minuutjes in een voorverwarmde oven van 200°C.
 4. Neem een halve komkommer, snij die overlangs door, en ontpit die met een klein lepeltje. De schil mag er aan blijven. Snij de komkommer in brunoise.
 5. Snij ook de kleine witte ui in brunoise.
 6. Hak de sushigember fijn en ook de koriander.
 7. Meng de komkommer met de granaatappelpitten, de ui, en de gehakte koriander.
 8. Voeg een paar lepeltjes zoetzure saus toe (kun je kant- en klaar kopen in de supermarkt).
 9. Kruid af met wat Sal de Ibiza zout met chilivlokken. Je kunt ook tabasco toevoegen. Of gedroogde chilivlokken. Of de zoetzure saus vervangen door een hot chilisaus.
 10. Voeg het sap toe van een halve limoen.
 11. Haal de nacho’s met de gesmolten kaas en de surimi uit de oven. Bestrooi rijkelijk met de salsa. Leg hier en daar nog wat extra blaadjes koriander op de schotel. Werk af met de zeste van limoen.