Orloff-gebraad met zelfgemaakte kroketjes
Recept

Orloff-gebraad met zelfgemaakte kroketjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kg varkensgebraad
  • 250 gram champignons
  • 250 gr room
  • 200 gr gemalen kaas
  • wat bouillon
  • 5 cl cognac
  • Een sjalotje en een teentje look
  • 8 sneetjes gekookte ham
  • 8 sneetjes kaas (naar smaak, ik hou van een steviger kaas)
  • peper en zout
  • boter
Orloff-gebraad met zelfgemaakte kroketjes

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Kruid het gebraad en bak het op de vetkant gedurende 10 minuten, draai het dan om en bak het ook aan de andere kant

2 / 10

Let goed op dat de vetstof niet aanbrandt, voeg geregeld een klontje koude vetstof toe

3 / 10

Haal het vlees uit de pan en leg het onder aluminiumfolie

4 / 10

Snipper de champignons en bak ze in wat boter

5 / 10

Voeg vervolgens de fijngesnipperde sjalot en het lookteentje toe

6 / 10

Na enkele minuten voeg je de cognac toe en flambeer je de paddenstoelen

7 / 10

Voeg een beetje bouillon toe, doe er de room ook bij en laat opkoken

8 / 10

Snij het vlees in negen sneetjes en leg afwisselend een sneetje kaas, een sneetje hesp, een sneetje gebraad

9 / 10

Leg het volledige gebraad in een ovenschaal

10 / 10

Die er de saus over en grill nog in de oven tot je een mooi korstje hebt

Laat het smaken.

Als je eens de ouderwets lekkere tour wil opgaan, is het echt heerlijk om deze prachtige klassieker nog eens op het menu te zetten. Orloff-gebraad is gewoon zoooo ontzettend lekker. Mijn mama maakte het altijd, en zij heeft het van mijn meme geleerd, en speciaal voor deze blog heb ik eens mijn eigen versie van deze zalige hoofdschotel gemaakt.

Komaan dames en heren, geef nu toch gewoon toe: veel lekkerder bestaat toch nauwelijks, en je voelt je weer een kindje van zeven, terugdenkend aan de mooie gerechten uit onze jeugd.

Orloff-gebraad met zelfgemaakte kroketjes

Bereiding

  1. Kruid het gebraad en bak het op de vetkant gedurende 10 minuten, draai het dan om en bak het ook aan de andere kant
  2. Let goed op dat de vetstof niet aanbrandt, voeg geregeld een klontje koude vetstof toe
  3. Haal het vlees uit de pan en leg het onder aluminiumfolie
  4. Snipper de champignons en bak ze in wat boter
  5. Voeg vervolgens de fijngesnipperde sjalot en het lookteentje toe
  6. Na enkele minuten voeg je de cognac toe en flambeer je de paddenstoelen
  7. Voeg een beetje bouillon toe, doe er de room ook bij en laat opkoken
  8. Snij het vlees in negen sneetjes en leg afwisselend een sneetje kaas, een sneetje hesp, een sneetje gebraad
  9. Leg het volledige gebraad in een ovenschaal
  10. Die er de saus over en grill nog in de oven tot je een mooi korstje hebt

mijn Wijntip

Wijn Ornelis Gran Reserva

Met deze wijn raak je mij in mijn hart. Als halve inwoner van Spanje ben ik een groot liefhebber van krachtige, sappige Spaanse rode wijn. Voor mij is dit echt een erg mooi voorbeeld van een fraai versmolten gran reserva. De bessen, karamel en getoaste eiken zorgen voor een ware smaakbeleving!

Bestel hier mijn Gran Reserva

Serveer er deze kroketjes bij, ze zijn zoooooo lekker!!!!

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte
Recept

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte

Mijn liefste meme Maria is een paar jaar terug op 93-jarige leeftijd plots overleden. Niet dramatisch. Plots is haar kaarsje uitgegaan, na een lang, mooi, maar ook heftig leven. Ze was nog in goede doen, en altijd erg gelukkig als we haar bezochten, of als ze een feestje mocht meemaken. De jaarlijkse nieuwjaarsetentjes waren wat dat betreft hoogdagen voor ons allemaal … Lees meer

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer