Orloff-gebraad met zelfgemaakte kroketjes
Recept

Orloff-gebraad met zelfgemaakte kroketjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kg varkensgebraad
  • 250 gram champignons
  • 250 gr room
  • 200 gr gemalen kaas
  • wat bouillon
  • 5 cl cognac
  • Een sjalotje en een teentje look
  • 8 sneetjes gekookte ham
  • 8 sneetjes kaas (naar smaak, ik hou van een steviger kaas)
  • peper en zout
  • boter
Orloff-gebraad met zelfgemaakte kroketjes

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Kruid het gebraad en bak het op de vetkant gedurende 10 minuten, draai het dan om en bak het ook aan de andere kant

2 / 10

Let goed op dat de vetstof niet aanbrandt, voeg geregeld een klontje koude vetstof toe

3 / 10

Haal het vlees uit de pan en leg het onder aluminiumfolie

4 / 10

Snipper de champignons en bak ze in wat boter

5 / 10

Voeg vervolgens de fijngesnipperde sjalot en het lookteentje toe

6 / 10

Na enkele minuten voeg je de cognac toe en flambeer je de paddenstoelen

7 / 10

Voeg een beetje bouillon toe, doe er de room ook bij en laat opkoken

8 / 10

Snij het vlees in negen sneetjes en leg afwisselend een sneetje kaas, een sneetje hesp, een sneetje gebraad

9 / 10

Leg het volledige gebraad in een ovenschaal

10 / 10

Die er de saus over en grill nog in de oven tot je een mooi korstje hebt

Laat het smaken.

Als je eens de ouderwets lekkere tour wil opgaan, is het echt heerlijk om deze prachtige klassieker nog eens op het menu te zetten. Orloff-gebraad is gewoon zoooo ontzettend lekker. Mijn mama maakte het altijd, en zij heeft het van mijn meme geleerd, en speciaal voor deze blog heb ik eens mijn eigen versie van deze zalige hoofdschotel gemaakt.

Komaan dames en heren, geef nu toch gewoon toe: veel lekkerder bestaat toch nauwelijks, en je voelt je weer een kindje van zeven, terugdenkend aan de mooie gerechten uit onze jeugd.

Orloff-gebraad met zelfgemaakte kroketjes

Bereiding

  1. Kruid het gebraad en bak het op de vetkant gedurende 10 minuten, draai het dan om en bak het ook aan de andere kant
  2. Let goed op dat de vetstof niet aanbrandt, voeg geregeld een klontje koude vetstof toe
  3. Haal het vlees uit de pan en leg het onder aluminiumfolie
  4. Snipper de champignons en bak ze in wat boter
  5. Voeg vervolgens de fijngesnipperde sjalot en het lookteentje toe
  6. Na enkele minuten voeg je de cognac toe en flambeer je de paddenstoelen
  7. Voeg een beetje bouillon toe, doe er de room ook bij en laat opkoken
  8. Snij het vlees in negen sneetjes en leg afwisselend een sneetje kaas, een sneetje hesp, een sneetje gebraad
  9. Leg het volledige gebraad in een ovenschaal
  10. Die er de saus over en grill nog in de oven tot je een mooi korstje hebt

mijn Wijntip

Wijn Ornelis Gran Reserva

Met deze wijn raak je mij in mijn hart. Als halve inwoner van Spanje ben ik een groot liefhebber van krachtige, sappige Spaanse rode wijn. Voor mij is dit echt een erg mooi voorbeeld van een fraai versmolten gran reserva. De bessen, karamel en getoaste eiken zorgen voor een ware smaakbeleving!

Bestel hier mijn Gran Reserva

Serveer er deze kroketjes bij, ze zijn zoooooo lekker!!!!

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte
Recept

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte

Mijn liefste meme Maria is een paar jaar terug op 93-jarige leeftijd plots overleden. Niet dramatisch. Plots is haar kaarsje uitgegaan, na een lang, mooi, maar ook heftig leven. Ze was nog in goede doen, en altijd erg gelukkig als we haar bezochten, of als ze een feestje mocht meemaken. De jaarlijkse nieuwjaarsetentjes waren wat dat betreft hoogdagen voor ons allemaal … Lees meer

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer