Trifle met speculoos, gorgonzola, mascarpone en peer

Ik zit zelf niet zo op Tik Tok maar de culinaire hit op dat sociale medium was in 2021 Biscoff, de speculoosjes van Lotus uit België zijn de wereld en ook die van de jongeren, aan een razend tempo aan het veroveren. Ik ben, bijzonder trots op dit Belgische succesverhaal. Biscoff is lekker bij de koffie, maar verwerkt in een dessert is het ook een topper.

Daarom vond ik het plezant om in mijn kerstmenu van 2021 Biscoff een hoofdrol te laten spelen. Gecombineerd met lekkere peer en mascarpone met een toets van blauwe kaas is het echt een topdessert. Gebaseerd op de Engelse trifle, maar veel feestelijker, en lekker van bij ons. En ook nog eens makkelijk op voorhand klaar te maken.

Bereiding

  1. Snij de peer in brunoise en stoof ze al dente in goede boter.
  2. Voeg wanneer de stukjes peer bijna gaar zijn een lepel bruine suiker toe en laat een klein beetje karameliseren. Pas op, de peer niet zacht laten koken, er moet nog voldoende beet zijn.
  3. Doe een scheutje room in de blender samen met de gorgonzola en de mascarpone en mix samen glad.
  4. Verkruimel de speculoos van Lotus, maar laat er ook nog volledige stukjes inzitten.
  5. In een mooi wijnglas maak je afwisselend laagjes speculoos, gorgonzolacrème en peer tot je glas minstens half gevuld is. Een krachtig maar heerlijk dessert!