Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise

Steeds meer Belgen (drie kwart zelfs, zo blijkt uit een onderzoek van IVOX in opdracht van Aoste) eten wekelijks of zelfs vaker boterhammen met vegetarisch of zelfs veganistisch beleg. Ikzelf vind het als vleesliefhebber toch fijn om elke week minstens twee maal vegetarisch te koken, en het is mijn goede voornemen om dat in 2021 ook te blijven doen, en om hier op de blog geregeld vegetarische recepten te posten.

Deze keer ben ik aan de slag gegaan met de paprikaburgers van Aoste. Die zitten boordevol groenten en zijn daarom een gezond en erg lekker alternatief voor vlees. Ik heb er een heerlijke paprikamayonaise bij gemaakt, en ik heb de burgers afgewerkt met gekaramelliseerde rode ui en serveer ze in een lekker broodje met daarbij frietjes of gebakken aardappeltjes. Als je nog wat mayonaise overhebt kun je er je frietjes ook lekker in dippen.

Dit is een heerlijke vegetarische comfortfood maaltijd waarmee je zelf de grootste vleeseters gelukkig zult maken.

Bereiding

  1. Bak de paprikaburgers van Aosta minstens 15 minuten in een voorverwarmde oven van 165 graden.
  2. Je kunt de burgers ook in wat boter of olijfolie bakken in de pan. Drie minuutjes op elke kant.
  3. Snij de broodjes doormidden en bak ze ook even mee in de oven zodat ze lekker warm zijn.
  4. Snij mooie ringen van de rode ui.
  5. Fruit de uien op een laag vuurtje in de olie met wat peper en zout.
  6. Voeg zodra de uien glazig worden de rode balsamico en de suiker toe.
  7. Laat de uien op een zacht vuurtje karamelliseren.

VOOR DE PAPRIKAMAYONAISE

  1. Deze mayonaise maak je best een paar uur of zelfs een dagje eerder.
  2. Leg de paprika’s in een hete oven onder de grill tot ze zwart zien, zo kun je makkelijk het velletje verwijderen en krijgen ze een zoete smaak.
  3. Haal het vel eraf, en de pitjes eruit.
  4. Laat de paprika’s afkoelen.
  5. Doe de twee eierdooiers met de wijnazijn en de mosterd in de blender. Voeg de paprika’s toe.
  6. Cutter alles samen glad.
  7. Doe er wat peper en zout, een flinke snuif cayennepeper en enkele druppels tabasco bij.
  8. Mix op een middelsnel tempo en voeg voorzichtig de olie toe, zodat je een mooie mayonaise krijgt.

SERVEREN

  1. Smeer het onderste broodje rijkelijk in met de paprikamayonaise.
  2. Leg daar de gebakken paprikaburger van Aoste op.
  3. Leg de gekaramellisseerde ui bovenop de hamburger.
  4. Werk af met de bovenkant van het hamburgerbroodje.
  5. Serveer er frietjes bij of gebakken aardappeltjes.