Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise
Recept

Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise

Dit heb je nodig 2 personen

  • 2 paprikaburgers van Aoste
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 2 oranje paprika’s
  • 2 rode uien
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • wat olie
Voor de paprikamayonaise
  • 2 eidooiers
  • 3 el witte wijnazijn
  • 3 el mosterd
  • 2 dl olie (maïsolie of olijfolie)
  • Peper
  • Zout
  • Cayennepeper
  • Tabasco
Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Bak de paprikaburgers van Aosta minstens 15 minuten in een voorverwarmde oven van 165 graden.

2 / 7

Je kunt de burgers ook in wat boter of olijfolie bakken in de pan. Drie minuutjes op elke kant.

3 / 7

Snij de broodjes doormidden en bak ze ook even mee in de oven zodat ze lekker warm zijn.

4 / 7

Snij mooie ringen van de rode ui.

5 / 7

Fruit de uien op een laag vuurtje in de olie met wat peper en zout.

6 / 7

Voeg zodra de uien glazig worden de rode balsamico en de suiker toe.

7 / 7

Laat de uien op een zacht vuurtje karamelliseren.

VOOR DE PAPRIKAMAYONAISE

8 stappen

1 / 8

Deze mayonaise maak je best een paar uur of zelfs een dagje eerder.

2 / 8

Leg de paprika’s in een hete oven onder de grill tot ze zwart zien, zo kun je makkelijk het velletje verwijderen en krijgen ze een zoete smaak.

3 / 8

Haal het vel eraf, en de pitjes eruit.

4 / 8

Laat de paprika’s afkoelen.

5 / 8

Doe de twee eierdooiers met de wijnazijn en de mosterd in de blender. Voeg de paprika’s toe.

6 / 8

Cutter alles samen glad.

7 / 8

Doe er wat peper en zout, een flinke snuif cayennepeper en enkele druppels tabasco bij.

8 / 8

Mix op een middelsnel tempo en voeg voorzichtig de olie toe, zodat je een mooie mayonaise krijgt.

SERVEREN

5 stappen

1 / 5

Smeer het onderste broodje rijkelijk in met de paprikamayonaise.

2 / 5

Leg daar de gebakken paprikaburger van Aoste op.

3 / 5

Leg de gekaramellisseerde ui bovenop de hamburger.

4 / 5

Werk af met de bovenkant van het hamburgerbroodje.

5 / 5

Serveer er frietjes bij of gebakken aardappeltjes.

Laat het smaken.

Steeds meer Belgen (drie kwart zelfs, zo blijkt uit een onderzoek van IVOX in opdracht van Aoste) eten wekelijks of zelfs vaker boterhammen met vegetarisch of zelfs veganistisch beleg. Ikzelf vind het als vleesliefhebber toch fijn om elke week minstens twee maal vegetarisch te koken, en het is mijn goede voornemen om dat in 2021 ook te blijven doen, en om hier op de blog geregeld vegetarische recepten te posten.

Deze keer ben ik aan de slag gegaan met de paprikaburgers van Aoste. Die zitten boordevol groenten en zijn daarom een gezond en erg lekker alternatief voor vlees. Ik heb er een heerlijke paprikamayonaise bij gemaakt, en ik heb de burgers afgewerkt met gekaramelliseerde rode ui en serveer ze in een lekker broodje met daarbij frietjes of gebakken aardappeltjes. Als je nog wat mayonaise overhebt kun je er je frietjes ook lekker in dippen.

Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise
Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise

Dit is een heerlijke vegetarische comfortfood maaltijd waarmee je zelf de grootste vleeseters gelukkig zult maken.

Bereiding

  1. Bak de paprikaburgers van Aosta minstens 15 minuten in een voorverwarmde oven van 165 graden.
  2. Je kunt de burgers ook in wat boter of olijfolie bakken in de pan. Drie minuutjes op elke kant.
  3. Snij de broodjes doormidden en bak ze ook even mee in de oven zodat ze lekker warm zijn.
  4. Snij mooie ringen van de rode ui.
  5. Fruit de uien op een laag vuurtje in de olie met wat peper en zout.
  6. Voeg zodra de uien glazig worden de rode balsamico en de suiker toe.
  7. Laat de uien op een zacht vuurtje karamelliseren.

VOOR DE PAPRIKAMAYONAISE

  1. Deze mayonaise maak je best een paar uur of zelfs een dagje eerder.
  2. Leg de paprika’s in een hete oven onder de grill tot ze zwart zien, zo kun je makkelijk het velletje verwijderen en krijgen ze een zoete smaak.
  3. Haal het vel eraf, en de pitjes eruit.
  4. Laat de paprika’s afkoelen.
  5. Doe de twee eierdooiers met de wijnazijn en de mosterd in de blender. Voeg de paprika’s toe.
  6. Cutter alles samen glad.
  7. Doe er wat peper en zout, een flinke snuif cayennepeper en enkele druppels tabasco bij.
  8. Mix op een middelsnel tempo en voeg voorzichtig de olie toe, zodat je een mooie mayonaise krijgt.

SERVEREN

  1. Smeer het onderste broodje rijkelijk in met de paprikamayonaise.
  2. Leg daar de gebakken paprikaburger van Aoste op.
  3. Leg de gekaramellisseerde ui bovenop de hamburger.
  4. Werk af met de bovenkant van het hamburgerbroodje.
  5. Serveer er frietjes bij of gebakken aardappeltjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer