Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise
Recept

Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise

Dit heb je nodig 2 personen

  • 2 paprikaburgers van Aoste
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 2 oranje paprika’s
  • 2 rode uien
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • wat olie
Voor de paprikamayonaise
  • 2 eidooiers
  • 3 el witte wijnazijn
  • 3 el mosterd
  • 2 dl olie (maïsolie of olijfolie)
  • Peper
  • Zout
  • Cayennepeper
  • Tabasco
Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Bak de paprikaburgers van Aosta minstens 15 minuten in een voorverwarmde oven van 165 graden.

2 / 7

Je kunt de burgers ook in wat boter of olijfolie bakken in de pan. Drie minuutjes op elke kant.

3 / 7

Snij de broodjes doormidden en bak ze ook even mee in de oven zodat ze lekker warm zijn.

4 / 7

Snij mooie ringen van de rode ui.

5 / 7

Fruit de uien op een laag vuurtje in de olie met wat peper en zout.

6 / 7

Voeg zodra de uien glazig worden de rode balsamico en de suiker toe.

7 / 7

Laat de uien op een zacht vuurtje karamelliseren.

VOOR DE PAPRIKAMAYONAISE

8 stappen

1 / 8

Deze mayonaise maak je best een paar uur of zelfs een dagje eerder.

2 / 8

Leg de paprika’s in een hete oven onder de grill tot ze zwart zien, zo kun je makkelijk het velletje verwijderen en krijgen ze een zoete smaak.

3 / 8

Haal het vel eraf, en de pitjes eruit.

4 / 8

Laat de paprika’s afkoelen.

5 / 8

Doe de twee eierdooiers met de wijnazijn en de mosterd in de blender. Voeg de paprika’s toe.

6 / 8

Cutter alles samen glad.

7 / 8

Doe er wat peper en zout, een flinke snuif cayennepeper en enkele druppels tabasco bij.

8 / 8

Mix op een middelsnel tempo en voeg voorzichtig de olie toe, zodat je een mooie mayonaise krijgt.

SERVEREN

5 stappen

1 / 5

Smeer het onderste broodje rijkelijk in met de paprikamayonaise.

2 / 5

Leg daar de gebakken paprikaburger van Aoste op.

3 / 5

Leg de gekaramellisseerde ui bovenop de hamburger.

4 / 5

Werk af met de bovenkant van het hamburgerbroodje.

5 / 5

Serveer er frietjes bij of gebakken aardappeltjes.

Laat het smaken.

Steeds meer Belgen (drie kwart zelfs, zo blijkt uit een onderzoek van IVOX in opdracht van Aoste) eten wekelijks of zelfs vaker boterhammen met vegetarisch of zelfs veganistisch beleg. Ikzelf vind het als vleesliefhebber toch fijn om elke week minstens twee maal vegetarisch te koken, en het is mijn goede voornemen om dat in 2021 ook te blijven doen, en om hier op de blog geregeld vegetarische recepten te posten.

Deze keer ben ik aan de slag gegaan met de paprikaburgers van Aoste. Die zitten boordevol groenten en zijn daarom een gezond en erg lekker alternatief voor vlees. Ik heb er een heerlijke paprikamayonaise bij gemaakt, en ik heb de burgers afgewerkt met gekaramelliseerde rode ui en serveer ze in een lekker broodje met daarbij frietjes of gebakken aardappeltjes. Als je nog wat mayonaise overhebt kun je er je frietjes ook lekker in dippen.

Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise
Paprikaburgers van Aoste met gekaramelliseerde ui en pittige paprikamayonaise

Dit is een heerlijke vegetarische comfortfood maaltijd waarmee je zelf de grootste vleeseters gelukkig zult maken.

Bereiding

  1. Bak de paprikaburgers van Aosta minstens 15 minuten in een voorverwarmde oven van 165 graden.
  2. Je kunt de burgers ook in wat boter of olijfolie bakken in de pan. Drie minuutjes op elke kant.
  3. Snij de broodjes doormidden en bak ze ook even mee in de oven zodat ze lekker warm zijn.
  4. Snij mooie ringen van de rode ui.
  5. Fruit de uien op een laag vuurtje in de olie met wat peper en zout.
  6. Voeg zodra de uien glazig worden de rode balsamico en de suiker toe.
  7. Laat de uien op een zacht vuurtje karamelliseren.

VOOR DE PAPRIKAMAYONAISE

  1. Deze mayonaise maak je best een paar uur of zelfs een dagje eerder.
  2. Leg de paprika’s in een hete oven onder de grill tot ze zwart zien, zo kun je makkelijk het velletje verwijderen en krijgen ze een zoete smaak.
  3. Haal het vel eraf, en de pitjes eruit.
  4. Laat de paprika’s afkoelen.
  5. Doe de twee eierdooiers met de wijnazijn en de mosterd in de blender. Voeg de paprika’s toe.
  6. Cutter alles samen glad.
  7. Doe er wat peper en zout, een flinke snuif cayennepeper en enkele druppels tabasco bij.
  8. Mix op een middelsnel tempo en voeg voorzichtig de olie toe, zodat je een mooie mayonaise krijgt.

SERVEREN

  1. Smeer het onderste broodje rijkelijk in met de paprikamayonaise.
  2. Leg daar de gebakken paprikaburger van Aoste op.
  3. Leg de gekaramellisseerde ui bovenop de hamburger.
  4. Werk af met de bovenkant van het hamburgerbroodje.
  5. Serveer er frietjes bij of gebakken aardappeltjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer