De klassiekers in de keuken zijn helemaal terug. Trendy restaurantjes zijn tegenwoordig hip omdat ze niet hip willen zijn, maar de keuken van onze ouders en grootouders willen eren. Op televisie durft een kok als Jeroen Meus lyrisch doen over gerechten die we als kind aten.
En geef maar toe: nog altijd het leukste kookboek (en vooral het meest nuttige) is dat van “de boerinnenbond”. Die damesclub heeft vandaag een veel hippere naam, maar dames (en heren) het is toch dat beduimelde exemplaar dat je zelf van je grootmoeder hebt geërfd, uit die heerlijke jaren stillekes, dat je het meeste koestert en blijft gebruiken.
Ook grote chefs omarmen trouwens opnieuw de klassiekers uit onze keuken maar geven er dan toch graag een creatieve twist aan. En dat is exact wat ik met dit op het eerste zicht klassieke voorgerechtje wil doen.
Gevulde perziken kennen we allemaal van op de “kouwe plats” uit onze kindertijd. Maar door met een tartaar van rauwe zalm en een frisse dressing te werken, en in de mate van het mogelijke met verse perziken (die kun je nu makkelijk in de winkel vinden, maar die uit blik kunnen natuurlijk ook nog altijd) maak je er iets hedendaags en fris van.
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer
Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer
Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer
Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer
De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer
Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer
De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer