So Seventies! Perzik met tartaar van zalm

De klassiekers in de keuken zijn helemaal terug. Trendy restaurantjes zijn tegenwoordig hip omdat ze niet hip willen zijn, maar de keuken van onze ouders en grootouders willen eren. Op televisie durft een kok als Jeroen Meus lyrisch doen over gerechten die we als kind aten.

En geef maar toe: nog altijd het leukste kookboek (en vooral het meest nuttige) is dat van “de boerinnenbond”. Die damesclub heeft vandaag een veel hippere naam, maar dames (en heren) het is toch dat beduimelde exemplaar dat je zelf van je grootmoeder hebt geërfd, uit die heerlijke jaren stillekes, dat je het meeste koestert en blijft gebruiken.

Ook grote chefs omarmen trouwens opnieuw de klassiekers uit onze keuken maar geven er dan toch graag een creatieve twist aan. En dat is exact wat ik met dit op het eerste zicht klassieke voorgerechtje wil doen.

Gevulde perziken kennen we allemaal van op de “kouwe plats” uit onze kindertijd. Maar door met een tartaar van rauwe zalm en een frisse dressing te werken, en in de mate van het mogelijke met verse perziken (die kun je nu makkelijk in de winkel vinden, maar die uit blik kunnen natuurlijk ook nog altijd) maak je er iets hedendaags en fris van.

Bereiding

  1. Snij de zalm in brunoise.
  2. Snipper het sjalotje, en hak het pepertje.
  3. Rasp de gember.
  4. Maak een marinade van het limoensap, de sojasaus, de olie, de koriander, de gember en de graanmosterd.
  5. Meng er de zalm door en laat enkele minuten marineren.
  6. Schil de perzik, snij in tweeën en haal er de pit uit.

Dresseren

  1. Vul de halve perzik met de tartaar van zalm.
  2. Rasp er de zeste van de limoen over.