Poperingse vollegrond hopscheuten, scharrelei, handgepelde grijze garnalen
Recept

Poperingse vollegrond hopscheuten, scharrelei, handgepelde grijze garnalen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 250 gr volle grond hopscheuten
  • 250 gr grijze garnalen
  • 4 scharreleieren
  • 2 sneden wit brood
  • 2 scharreleieren
  • 100 gr geklaarde boter
  • Sap van ½ citroen
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Bieslook
Poperingse vollegrond hopscheuten, scharrelei, handgepelde grijze garnalen

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Hopscheuten kuisen (onderste deel “afkraken” zoals bij een asperge), grondig in water spoelen en bakken in boter, kruiden met peper, zout en nootmuskaat

2 / 7

Brood van korst ontdoen en cutteren tot broodkruim

3 / 7

2 scharreleieren scheiden, eiwit mixen met peper zout en een scheutje water

4 / 7

4 scharreleieren 2 minuten pocheren, afkoelen in ijswater, laten uitlekken op keukenpapier, paneren in het eiwit en vers broodkruim, 1 minuut frituren op 200°c, laten uitlekken op keukenpapier en kruiden met zout

5 / 7

2 dooiers tot sabayon kloppen met wat witte wijn, opwerken met de geklaarde boter, kruiden met peper zout en citroensap, eventueel nootmuskaat

6 / 7

Garnalen pellen

7 / 7

Bieslook fijn snijden

TIPS

3 stappen

1 / 3

Poperingse hopscheuten zijn te verkrijgen vanaf half februari uit serres, vanaf maart uit vollegrond, deze zijn krokanter en sterker van smaak. In Poperinge worden een 17tal rassen gekweekt, voor de hopscheuten is het ras “Magnum” voor mij het meest geschikt

2 / 3

Probeer “niet gepoederde” (zonder bewaring) garnalen te bestellen, deze zeldzame garnalen zijn TOP, de visboer zal wat raar kijken, maar weten dat er een kenner voor hem staat!

3 / 3

Paneer de eieren eventueel dubbel, zo heb je een lekker korstje

Laat het smaken.

Eén van de allerbeste plekken om hopscheuten te eten is in restaurant Pegasus in het prachtige Hotel Recour van Bert Recour en zijn vrouw Inge in Poperinge, nog altijd één van mijn lievelingsrestaurants. Inge is een geweldige gastvrouw en Bert is een fantastische chef die graag kookt met mooie eerlijke producten uit eigen streek. En dan zijn de hopscheuten natuurlijk der absolute top. Niet echt goedkoop maar oh zo lekker en omdat het seizoen echt behoorlijk kort is moet je er nu van profiteren!

Bert was zo vriendelijk om zijn beste recept voor hopscheuten met ons te delen, exclusief op Would Be Chef. Dankjewel chef, en tot heel binnenkor!

Bereiding

  1. Hopscheuten kuisen (onderste deel “afkraken” zoals bij een asperge), grondig in water spoelen en bakken in boter, kruiden met peper, zout en nootmuskaat
  2. Brood van korst ontdoen en cutteren tot broodkruim
  3. 2 scharreleieren scheiden, eiwit mixen met peper zout en een scheutje water
  4. 4 scharreleieren 2 minuten pocheren, afkoelen in ijswater, laten uitlekken op keukenpapier, paneren in het eiwit en vers broodkruim, 1 minuut frituren op 200°c, laten uitlekken op keukenpapier en kruiden met zout
  5. 2 dooiers tot sabayon kloppen met wat witte wijn, opwerken met de geklaarde boter, kruiden met peper zout en citroensap, eventueel nootmuskaat
  6. Garnalen pellen
  7. Bieslook fijn snijden

TIPS

  1. Poperingse hopscheuten zijn te verkrijgen vanaf half februari uit serres, vanaf maart uit vollegrond, deze zijn krokanter en sterker van smaak. In Poperinge worden een 17tal rassen gekweekt, voor de hopscheuten is het ras “Magnum” voor mij het meest geschikt
  2. Probeer “niet gepoederde” (zonder bewaring) garnalen te bestellen, deze zeldzame garnalen zijn TOP, de visboer zal wat raar kijken, maar weten dat er een kenner voor hem staat!
  3. Paneer de eieren eventueel dubbel, zo heb je een lekker korstje

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer