Poperingse vollegrond hopscheuten, scharrelei, handgepelde grijze garnalen
Recept

Poperingse vollegrond hopscheuten, scharrelei, handgepelde grijze garnalen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 250 gr volle grond hopscheuten
  • 250 gr grijze garnalen
  • 4 scharreleieren
  • 2 sneden wit brood
  • 2 scharreleieren
  • 100 gr geklaarde boter
  • Sap van ½ citroen
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Bieslook
Poperingse vollegrond hopscheuten, scharrelei, handgepelde grijze garnalen

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Hopscheuten kuisen (onderste deel “afkraken” zoals bij een asperge), grondig in water spoelen en bakken in boter, kruiden met peper, zout en nootmuskaat

2 / 7

Brood van korst ontdoen en cutteren tot broodkruim

3 / 7

2 scharreleieren scheiden, eiwit mixen met peper zout en een scheutje water

4 / 7

4 scharreleieren 2 minuten pocheren, afkoelen in ijswater, laten uitlekken op keukenpapier, paneren in het eiwit en vers broodkruim, 1 minuut frituren op 200°c, laten uitlekken op keukenpapier en kruiden met zout

5 / 7

2 dooiers tot sabayon kloppen met wat witte wijn, opwerken met de geklaarde boter, kruiden met peper zout en citroensap, eventueel nootmuskaat

6 / 7

Garnalen pellen

7 / 7

Bieslook fijn snijden

TIPS

3 stappen

1 / 3

Poperingse hopscheuten zijn te verkrijgen vanaf half februari uit serres, vanaf maart uit vollegrond, deze zijn krokanter en sterker van smaak. In Poperinge worden een 17tal rassen gekweekt, voor de hopscheuten is het ras “Magnum” voor mij het meest geschikt

2 / 3

Probeer “niet gepoederde” (zonder bewaring) garnalen te bestellen, deze zeldzame garnalen zijn TOP, de visboer zal wat raar kijken, maar weten dat er een kenner voor hem staat!

3 / 3

Paneer de eieren eventueel dubbel, zo heb je een lekker korstje

Laat het smaken.

Eén van de allerbeste plekken om hopscheuten te eten is in restaurant Pegasus in het prachtige Hotel Recour van Bert Recour en zijn vrouw Inge in Poperinge, nog altijd één van mijn lievelingsrestaurants. Inge is een geweldige gastvrouw en Bert is een fantastische chef die graag kookt met mooie eerlijke producten uit eigen streek. En dan zijn de hopscheuten natuurlijk der absolute top. Niet echt goedkoop maar oh zo lekker en omdat het seizoen echt behoorlijk kort is moet je er nu van profiteren!

Bert was zo vriendelijk om zijn beste recept voor hopscheuten met ons te delen, exclusief op Would Be Chef. Dankjewel chef, en tot heel binnenkor!

Bereiding

  1. Hopscheuten kuisen (onderste deel “afkraken” zoals bij een asperge), grondig in water spoelen en bakken in boter, kruiden met peper, zout en nootmuskaat
  2. Brood van korst ontdoen en cutteren tot broodkruim
  3. 2 scharreleieren scheiden, eiwit mixen met peper zout en een scheutje water
  4. 4 scharreleieren 2 minuten pocheren, afkoelen in ijswater, laten uitlekken op keukenpapier, paneren in het eiwit en vers broodkruim, 1 minuut frituren op 200°c, laten uitlekken op keukenpapier en kruiden met zout
  5. 2 dooiers tot sabayon kloppen met wat witte wijn, opwerken met de geklaarde boter, kruiden met peper zout en citroensap, eventueel nootmuskaat
  6. Garnalen pellen
  7. Bieslook fijn snijden

TIPS

  1. Poperingse hopscheuten zijn te verkrijgen vanaf half februari uit serres, vanaf maart uit vollegrond, deze zijn krokanter en sterker van smaak. In Poperinge worden een 17tal rassen gekweekt, voor de hopscheuten is het ras “Magnum” voor mij het meest geschikt
  2. Probeer “niet gepoederde” (zonder bewaring) garnalen te bestellen, deze zeldzame garnalen zijn TOP, de visboer zal wat raar kijken, maar weten dat er een kenner voor hem staat!
  3. Paneer de eieren eventueel dubbel, zo heb je een lekker korstje

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer